Vjetrovi prijete i Balkanu: Velika oluja zahvatila Njemačku, nekoliko poginulih

Radiosarajevo.ba
Vjetrovi prijete i Balkanu: Velika oluja zahvatila Njemačku, nekoliko poginulih
Jedna osoba je poginula, a deset njih je povrijeđeno u Hamburgu, nakon što su orkanski vjetrovi zahvatili sjever Njemačke, zbog čega je željeznički saobraćaj u kolapsu.

Kako prenosi Deutsche welle riječ je o smrtonosnoj oluji Xavier koja je zahvatila ovaj dio Njemačke, zbog čega je i u Berlinu proglašeno stanje elementarne nepogode. Hitne službe primile su do sada više stotina poziva upomoć, a građani Hamburga se mole da ostanu u kućama dok oluja ne prođe.

"Upozorenje za Hamburg. Ne izlazite iz svojih kuća i ostanite u zaštićenim područjima", navodi se u saopćenju hitnih službi na Twitteru.

Policija je saopćila i kako postoje informacije da je četvero ljudi poginulo u automobilima u blizini Berlina, ali to još nije potvrđeno.

Zbog ove oluje otkazan je i veliki broj letova u ovom dijelu Njemačke, a iz meteoroloških službi je saopćeno kako su zabilježeni rekordni vjetrovi brzine između 105 i 115 kilometara na sat.

 

Europski meteorolozi upozoravaju da bi se dijelovi oluje mogli proširiti na ostatak kontinenta, pa bi udarima vjetra mogao biti zahvaćen i Balkan u narednim danima.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije