Viva Fidel por siempre: Castro sahranjen na groblju u Santiagu

Anadolija
Viva Fidel por siempre: Castro sahranjen na groblju u Santiagu
Urna s pepelom bivšeg kubanskog predsjednika Fidela Castra sahranjena je tokom privatne ceremonije na groblju u Santiagu.

Ovim je okončana 9-dnevna žalost koju su kubanske vlasti proglasile povodom smrti lidera koji je tom zemljom vladao skoro pola stoljeća. 

Vojna kolona sa Castrovim posmrtnim ostacima pokrivenim nacionalnom zastavom krenula je sa Trga revolucije u Santiagu rano jutros, prošavši pored nekoliko hiljada ljudi poredanih u redove duž ceste sa kubanskim zastavama u rukama, koji su uzvikivali "Zauvijek živi Fidel", do groblja "Santa Ifigenia". 

Kubanska vojska ispalila je 21 pluton dok je masa na ulazu u groblje pjevala kubansku himnu, a vojna kolona je na samo groblje stigla 40-ak minuta kasnije. 

Ceremonija sahrane je trajala više od sat vremena, a obavljena daleko od očiju javnosti, dok su je i kubanski zvaničnici pratili u prenosu uživo na nacionalnoj televiziji. 

Odluka o održavanju sahrane u privatnosti došla je dan nakon što je Castrov brat, predsjednik Kube Raul Castro, rekao da će biti zabranjeno davanje imena ulicama i spomenicima po bivšem lideru. On je također zabranio izgradnju kipova bivšeg lidera i ikone kubanske revolucije, pozvavši se na Castrovu želju da se na ovaj način izbjegne izgradnja kulta ličnosti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije