Više od deset posto mladih LGBTQ osoba pokušalo izvršiti samoubistvo u protekloj godini

2
Radiosarajevo.ba
Više od deset posto mladih LGBTQ osoba pokušalo izvršiti samoubistvo u protekloj godini
Foto: EPA - EFE / Ilustracija

Više od 1 od 10 LGBTQ mladih izjavilo je da su pokušali samoubistvo u protekloj godini, prema novoj anketi.

Anketa koju je sproveo The Trevor Project otkrila je da je 12 posto LGBTQ mladih u dobi od 13 do 24 godine izjavilo da su pokušali samoubistvo u protekloj godini. Trideset devet posto iste grupe izjavilo je da su "ozbiljno razmatrali pokušaj samoubistva u posljednjoj godini", zajedno s 46 posto transgender i nebinarnih mladih.

"Još jednom, ovogodišnja anketa pokazuje da razmišljanje ili pokušaj samoubistva nije neobičan među LGBTQ+ mladima", rekla je Ronita Nath, potpredsjednica istraživanja u The Trevor Projectu, u saopćenju za medije o anketi.

Oštra reakcija javnosti nakon što su visoki zvaničnici OSBiH navodno veličali ratne zločince

Oštra reakcija javnosti nakon što su visoki zvaničnici OSBiH navodno veličali ratne zločince

"Ipak, mnogi od čimbenika rizika za samoubistvo mogu se spriječiti i često su ukorijenjeni u ponašanju žrtvovanja drugih", nastavila je Nath. "Rezultati ove ankete jasno ukazuju na potrebu da odrasli i saveznici stvore više potvrđujućih okruženja za LGBTQ+ mlade i bolje ih podrže u tome da budu svoji."

Drugi nalazi u anketi uključivali su 90 posto LGBTQ mladih koji su rekli da je njihovo "blagostanje negativno pogođeno" zbog "nedavnih političkih događaja", prenosi Hill

Drugo nedavno izvješće sa Instituta Williams na Univerzitetu u Kaliforniji, Los Angeles, otkrilo je da 93 posto transgender tinejdžera u dobi od 13 do 17 godina živi u državama gdje postoje zakoni ili predloženi zakoni "koji zabranjuju pristup skrbi koja afirmira spol, sudjelovanje u sportu, korištenje kupaonica i drugih odvojenih po spolu objekata ili afirmaciju spola kroz upotrebu zamjenica".

"Veći dio naših napora u rješavanju javnozdravstvene krize samoubistva među LGBTQ+ mladima dodatno otežavaju stalni valovi protulGBTQ+ politika koje guraju ekstremistički zakonodavci širom zemlje", rekao je Janson Wu, viši direktor državnog zagovaranja i vladinih poslova u The Trevor Projectu, u saopćenju za medije.

Anketa je provedena od 13. septembra do 16. decembra i obuhvatila je 18,663 LGBTQ osobe u dobi od 13 do 24 godine u SAD-u. Margin of error iznosi 5 postotnih poena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije