Kalifornija: Virus Covid-19 potvrđen kod osobe koja nije putovala u Kinu

Radiosarajevo.ba
Kalifornija: Virus Covid-19 potvrđen kod osobe koja nije putovala u Kinu
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Zaraženih: 82.171
Umrlih: 2.804
Oporavljenih: 32.985

Nadležni iz SAD potvrdili su novi slučaj koronavirusa u Kaliforniji, što bi mogao znak se se virus širi i u Americi.

Centar za kontrolu bolesti i prevenciju saopćio je da je u srijedu navečer jednoj osobi u sjevernoj Kaliforniji dijegnosticiran koronavirus, te da zaraženi nije putovao u zemlje gdje je došlo do širenja pacijenata, te nije bio u kontaktu sa oboljelim.

Prije ovoga slučaja u Americi je bilo 60 zaraženih, koji su putovali ili su bili u bliskom kontaktu sa osoba koje su putovale. Zvaničnici su sada podigli uzbunu na viši nivo.

 

San Francisco i Orange County su proglasili lokalne uzbune u utorak. Nema podvrđenih slučajeva kod lokalnog stanovništva, ali ovakva odluka je dozvoljena.

"Vidimo da se virus širi u nove dijelove svijeta svaki dan, preduzima neophodne korake da bi zaštitili San Francisco", kazao je gradonačelnik San Fraciska, London Breed.

 

Koronavirus koji se prvo pojavio u Kini, zarazio je desetina hiljada ljudi u više od tri zemlje, najviše u kopnenom dijelu Kine.

 

Virus može da izazove griznicu, kašalj, otežano disanje i upalu pluća. Stručnjaci navode da se virus najčešće širi kapljicama koje zaražena osoba izbaci kihanjem, kašljanjem ili na neki drugi način.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije