Dječak (6) u SAD-u upucao svoju učiteljicu: Koliko su česti ovakvi slučajevi i zašto se događaju?

0
Radiosarajevo.ba
Dječak (6) u SAD-u upucao svoju učiteljicu: Koliko su česti ovakvi slučajevi i zašto se događaju?
Foto: Printscreen / Youtube / Abigail Zwerner

Skoro nedjelju dana nakon Nove goodine, šestogodišnji dječak navodno je upucao svoju učiteljicu Abigail Zwerner u osnovnoj školi Richneck u Newport Newsu (Virginia), čime je postao jedan od najmlađih školskih strijelaca u historiji nacije.

Dok se detalji slučaja još otkrivaju, njegova učiteljica oporavlja se od teških povreda. O slučaju govori David Riedman, kreator K-12 School Shooting Database, koji raspravlja o relativnoj rijetkosti i uzrocima ovakvih događaja za maloljetne osobe.

Koja je rijetkost imati ovako mladog strijelca u školi?

"Ovo je 17. pucnjava koja uključuje učenika mlađeg od 10 godina u ovoj školi od 1970. godine - prve godine koja je uvedena u našoj bazi podataka. Većina ovih pucnjava nije bila namjera. I 1975. godine, devetogodišnji učenik iz škole Pitcher u Detroitu potukao se sa 13-godišnjakom, zatim je napustio kampus, a potom uzeo pušku iz svoje kuće i na povratku u školu upucao drugog dječaka.

Najveći romski praznik: Pogledajte kako je protekao Đurđevdan u Sarajevu

Najveći romski praznik: Pogledajte kako je protekao Đurđevdan u Sarajevu

Također, i 2000. godine, šestogodišnji dječak je smrtno pucao u svoju šestogodišnju drugaricu iz razreda, Kaylu Rolland, u njihovoj učionici u osnovnoj školi Buell u Michigenu, dok je njihov učitelj postrojavao druge učenike u hodniku. Pucnjava je uslijedila nakon svađe na igralištu", govori Riedman.

Kako ovako mlada djeca nađu oružje?

"U većini školskih pucnjava, pištolj se uzima iz kuće učenika ili iz kuće prijatelja/rođaka. U pucnjavi koja se desila 2000. godine u školi Buell, učenikov ujak je priznao krivicu za ubistvo iz nehata pa je potom osuđen na dvije godine zatvora zbog posjedovanja vatrenog oružja na lako dostupnom mjestu. Šestogodišnji strijelac, ipak neće biti optužen zbog svojih godina."

Šta se ističe u ovom slučaju?

"Najupečatljiviji dio ove pucnjave je to što se čini da je bila namjerna. U mnogim državama pravni sistem pretpostavlja da mala djeca nisu sposobna za razmišljanje i planiranje koje uključuje nasilni zločin. U Virginiji, minimalna dob za podizanje optužnice za krivično djelo je 14 godina", objašnjava Riedman.

Da li škole dovoljno brinu o ovom pitanju 

"Uprkos pažnji koju su izazvali, pucnjave u školama u bilo kojoj dobi su relativno rijetke. U periodu od 52 godine bilo je 17 pucnjava u kojima su učestvovala djeca mlađa od 10 godina. Više od 50 miliona studenata svake godine pohađa škole, a manje od 300 njih ubije nekoga u kampusu.

Kada većina oružja koje završi u školama dolazi iz kuće, odgovornost je na roditeljima, rođacima i starijoj braći ili sestrama, koji moraju paziti da vatreno oružje bude zaključano, osigurano i evidentirano.

Pokazalo se da upotreba detektora metala povećava anksioznost učenika i da je efikasna samo uz stalno održavanje, obuku, popunjavanje osoblja i procedure skrininga. Neki od incidenata u kojima su bila uključena djeca su rezultat toga što su odrasli stavili vatreno oružje u dječju torbu, a dijete je pucalo iz njega kada je pronašlo pištolj u školi", dodaje Reading.

Djevojčica preživjela masakr u Texasu: Namazala se krvlju i pravila mrtva

Djevojčica preživjela masakr u Texasu: Namazala se krvlju i pravila mrtva

Šta čeka ovu djecu?

"Još uvijek slučaj nije završen zbog zakona o privatnosti za maloljetnike,. Šestogodišnjak koji je ubio svog druga iz razreda u osnovnoj školi Buell 2000. godine nije optužen za zločin. 2021. godine u Rigbyju, u državi Idaho, 12-godišnja djevojčica upucala je troje ljudi tokom planiranog napada u srednjoj školi Rigby. Na osnovu svog pisanog plana, ova mlada djevojka namjeravala je ubiti 20 studenata i raniti 40 do 60 drugih. Ona je zadržana u maloljetničkom pritvoru dok ne napuni 19 godina – a možda i do 21 godine ako se ne smatra potpuno rehabilitovanom – nakon potvrdnog izjašnjavanja o krivici po tri tačke optužnice za prvostepeno ubistvo."

Šta je sljedeće za školu?

"Velika pažnja usmjerena je na učenika i učiteljicu. Dječakov razred samo je potvrdio kako se situacija desila. Učiteljica je teško ranjena, a učenici su to opisali kao veoma 'jezivu scenu'. Nakon ovog slučaja, u školi će biti organizirano besplatno savjetovanje u slučaju sprečavanja traume, kako za učenike tako i za roditelje. 

U 2022. godini zavedene su 302 pucnjave na školskom dvorištu, više nego bilo koje druge godine od 1970. godine. Od 2017. godine broj pucnjava svake godine se značajno povećao. Ovaj obrazac odgovara rastućim stopama nasilnog kriminala i kriminala sa oružjem širom zemlje. Važno je zapamtiti da većinu pucnjava u školama počine sadašnji ili bivši učenici, a ne osobe sa strane koje provaljuju u zgradu. Zbog toga, planovi sigurnosti škola moraju uključiti sve nivoe škola kako bi riješili da se dešavaju ovakve situacije između učenika, poput ovog dječaka", navodi Riedman, piše CBS News.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije