Vijeće UN-a za ljudska prava pozvalo na embargo oružja Izraelu

1
Radiosarajevo.ba
Vijeće UN-a za ljudska prava pozvalo na embargo oružja Izraelu
Foto: EPA - EFE / Vijeće UN-a za ljudska prava / Ilustracija

Vijeće Ujedinjenih naroda za ljudska prava usvojilo je u subotu, 4. maja, rezoluciju kojom se zemlje pozivaju na embargo na isporuku oružja Izraelu, trenutni prekid vatre u Gazi i nesmetan pristup humanitarne pomoći enklavi.

Također zahtijeva da Izrael prekine svoju okupaciju palestinskih teritorija i odmah ukine blokadu Gaze.

Rezolucija poziva zemlje da "prestanu s prodajom, prijenosom i preusmjeravanjem oružja, streljiva i druge vojne opreme Izraelu kako bi se spriječila daljnja kršenja međunarodnog humanitarnog prava i kršenja ljudskih prava". Također se poziva na trenutni prekid vatre i nesmetan pristup humanitarne pomoći Gazi, prenosi Hina.

Historijski trenutak: Zanimljiv avion prvi put sletio na ovaj hrvatski aerodrom

Historijski trenutak: Zanimljiv avion prvi put sletio na ovaj hrvatski aerodrom

Unatoč tome što se u njoj ne spominje palestinski islamistički pokret Hamas, rezolucija ipak osuđuje raketne napade na izraelska civilna područja i zahtijeva hitno oslobađanje svih zarobljenih talaca. Zahtijeva da Izrael prekine okupaciju svih palestinskih teritorija i odmah "okonča blokadu Pojasa Gaze i sve druge oblike kolektivnog kažnjavanja".

Rezolucija upozorava protiv bilo kakvih vojnih operacija velikih razmjera u gradu Rafahu na jugu Gaze, gdje je oko 1,5 miliona ljudi našlo utočište. Osuđuje se "korištenje izgladnjivanja civila kao metode ratovanja" i izražava "ozbiljna zabrinutost zbog izjava izraelskih dužnosnika koje predstavljaju poticanje na genocid".

Biden pod žestokim pritiskom: Čak 90 demokrata traži prekid prodaje oružja Izraelu

Biden pod žestokim pritiskom: Čak 90 demokrata traži prekid prodaje oružja Izraelu

Također naglašava da se "mora osigurati odgovornost za sva kršenja međunarodnog humanitarnog prava i međunarodnog prava ljudskih prava", prenosi francuska novinska agencija AFP.

Također se pozivaju istražitelji UN-a, koji su već bili zaduženi za ispitivanje stanja ljudskih prava na okupiranim palestinskim teritorijima prije 7. oktobra, da ispitaju sve "izravne i neizravne prijenose ili prodaju oružja, streljiva, komponenti i predmeta dvojne namjene Izraelu i analizirati pravne posljedice tih prijenosa".

Rezoluciju je Vijeću za ljudska prava UN-a podnio Pakistan u ime svih članica Organizacije islamske suradnje (OIC) s izuzetkom Albanije. Za nju je glasalo 28 od 47 država članica, šest je bilo protiv, a 13 suzdržano. SAD, Njemačka, Argentina, Bugarska, Malavi i Paragvaj glasali su protiv.

Ovo je prva rezolucija koju je Vijeće za ljudska prava UN-a usvojilo u vezi s ratom u Gazi.

Izraelski veleposlanik pri UN-u, Meirav Eylon Shahar, već je osudio rezoluciju, nazvavši je "mrljom na Vijeću UN-a za ljudska prava i UN-u u cjelini".

Američka veleposlanica Michele Taylor, međutim, priznala je da Izrael nije učinio dovoljno da zaštiti civile. Ipak, dodala je da Washington ne može podržati rezoluciju, koja sadrži "mnoge problematične elemente", uključujući neosuđivanje Hamasa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije