Vijeće sigurnosti danas posljednji put razmatra izvještaj Haškog tribunala

Radiosarajevo.ba
Vijeće sigurnosti danas posljednji put razmatra izvještaj Haškog tribunala
FOTO: EPA / Vijeće sigurnosti UN-a
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda danas će, na redonoj sjednici u New Yorku, razmotriti 24. po redu izvještaj o radu Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, koji je ujedno i posljednji izvještaj o radu suda.

Glavni haški tužitelj Serge Brammertz upozorio je, uoči sjednice, kako reakcije iz Hrvatske na presudu u slučaju Prlić i ostali nisu naišle na razumijevanje ni Haškog suda, niti Europske unije.

Stoga će na sjednici govoriti i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koju je uoči skupa primio glavni tajnik UN-a Antonio Guterres.

Grabar-Kitarović je potvrdila kako je u razgovoru izrazila zabrinutost "zbog retorike koje se čuje ovih dana" u povodu presude bh. Hrvatima, odnosno ocjena da je presuda "uperena protiv Hrvatske" te da se u vezi s time već "naznačuju nekakvi budući koraci, primjerice u smislu zahtjeva za reparacijama za logoraše".

"Ovo se razvija u nekakvu osudu Hrvatske, što apsolutno nije točno i treba razbiti predrasudu da je Hrvatska bila agresor u Bosni i Hercegovini. Ponavljam, optužnice i osuda su bile individualne. Individualno se odgovara za bilo koje zločine koji su počinjeni", rekla je Grabar-Kitarović.

Ona ne želi, kako je rekla, da presuda donese pretpostavke za razmirice između Bošnjaka i Hrvata ili "otvori neke nove rasprave o ratovima i krivnjama".

 Na sjednici će govoriti i predsjednik Haškog suda Carmel Agius, glavni tužitelj Brammertz i predsjednik Mehanizma za međunarodne kaznene sudove koji nastavlja rad Haškog suda Theodor Meron.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije