Jezivo: Ovaj VIDEO trebaju pogledati svi roditelji koji objavljuju fotografije djece na Internetu

0
Radiosarajevo.ba
Jezivo: Ovaj VIDEO trebaju pogledati svi roditelji koji objavljuju fotografije djece na Internetu
Foto: Printscreen / Youtube / Pokrenuta reklamna kampanja

Istraživanja pokazuju da bi do 2030. većina slučajeva prevara vezanih uz krađu identiteta djece mogla biti uzrokovana “sharentingom”, odnosno roditeljskim objavama fotografija i video snimaka njihove djece.

Reklamna kampanja "ShareWithCare" (Dijelite s oprezom) prikazuje djevojčicu koja se pretvara u odraslu ženu zahvaljujući umjetnoj inteligenciji.

Kampanja ima za cilj upozoriti i pozvati roditelje da ne objavljuju odnosno ne dijele fotografije i video snimke svoje djece na društvenim mrežama. Kada se jednom objave na internetu, slike, a često i drugi lični podaci, dostupni su u cijelom svijetu i bez ograničenja.

RK Bosna ostvarila veoma važnu pobjedu i napravila korak ka ulasku u Premijer ligu BiH

RK Bosna ostvarila veoma važnu pobjedu i napravila korak ka ulasku u Premijer ligu BiH

Kampanju je pokrenula kompanija Deutsche Telekom i objavljeni video postao je viralan, a upozorava na moguće posljedice tzv. "sharentinga", odnosno dijeljenja snimaka djece od strane ponosnih roditelja.

Video objavljen u sklopu kampanje Deutsche Telekoma pokazuje kako se pomoću umjetne inteligencije (AI) može lako manipulirati fotografijom djeteta. Te objave mogu dovesti do zlopotrebe odnosno krađe identiteta pa do dječje pornografije i do tzv. deepfake prijevara.

Priča o Elli, devetogodišnjoj djevojčici, predstavljena je kako bi se pokazale moguće negativne posljedice dijeljenja fotografija i video snimaka djece na internetu.

Slika 9-godišnje glumice, poslužila je kao osnova za slučaj. Uz pomoć najnovije AI tehnologije napravljen je deepfake djevojke. Deepfakeovi su videozapisi, slike ili čak zvukovi umjetno generirani strojnim učenjem.

Film inscenira i preuveličava društveni eksperiment koji se mogao dogoditi u istom obliku – jer je tehnologija za to danas odavno dostupna.

U videu pogledajte kako se "odrasla Ella" okreće iznenađenim roditeljima. Ona šalje upozorenje iz budućnosti i suočava majku i oca s posljedicama dijeljenja slika njihove djece na internetu.

Fotografije, video i audio snimci izmanipulirane zahvaljujući softwareu može modificirati ili rekonstruirati na izuzetno realistični način karakteristike i pokrete nekog lica ili tijela te vjerno oponašati određeni glas.

Istraživanja pokazuju da bi do 2030. većina slučajeva prevara vezanih uz krađu identiteta djece mogla biti uzrokovana "sharentingom", odnosno roditeljskim objavama fotografija i video snimaka njihove djece, prenosi maxportal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije