Zanimljivo / Veliko otkriće: Kakva je bila klima prije nego što je čovjek vladao svijetom

01. 12. 2019. u 20:18:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 17

Istraživači su na Antarktiku došli do nevjerovatnog otkrića o klimi naše planete i ono se smatra prvom direktnom opservacijom drevnih klimatskih uslova Zemlje, piše Express.co.uk.

Tim na čelu sa naučnicima Univerziteta Prinston izvukli su dva miliona stare uzroke leda iz izolovanih Alanovih brežuljaka na Antarktiku. U njima su pronašli netaknute uzroke zarobljenih štetnih gasova, praistorijske mehuriće ugljen-dioskida i metana. Naučnici su uvjereni da ovi ledeni uzorci predstavljaju netaknute dijelove planetine klime iz vremena prije nego što je čovjek vladao svjetom.

Prema dr. Judženu Janu, koji je vodio istraživanje, novo otkriće oslikava generalnu sliku promjena u klimi Zemlje.

„Ne dobijate osjećaj toga kako su se stvari mijenjale u kontinuitetu, ali dobijate ideju o velikim promjenama tokom vremena“, rekao je on.

Ledeni uzorci pokazali su istraživačima podatke o klimi koji datiraju 800.000 godina unazad. Ali, zbog načina na koji led teče i kompresuje se tokom vremena, još stariji uzorci pokazuju još rasprostranjenije paterne.

U području Alanovih brežuljaka izbušeni su uzorci stari dva miliona godina.

„Mogućnost da direktno izmjerimo sastav atmosfere je jedna od najvećih prednosti zaleđenih uzoraka. Zato ljudi troše godine i godine na najizolovanijim mjestima u svijetu kako bi ih dobili“, kaže Jan.

Sve do prije oko 1,2 miliona godina, glečeri Zemlje bili su tanji i manji. Najvjerovatnije su se formirali i topili u ciklusu dugom 40.000 godina. Ali, glacijalni ciklus je nakon takozvane tranzicije sredinom pleistocena, prije 1,2 miliona-700.000 godina, postao značajno dug. Planeta je bila mnogo hladnija nego danas i glečeri su se formirali i topili u ciklusima dugim 100.000 godina.

Iako ugljen-dioksid nije uzrok praistorijske tranzicije, istraživači su otkrili da planeta danas trpi nivoe ovog gasa koji su bez presedana.

Američka svemirska agencija NASA navodi da su, prema podacima iz oktobra, nivoi atmosferskog CO2 oko 408,53 ppm (milionitih dijelova cjeline).

„Svjedoci smo nivoa ugljen-dioksida kakvi nisu viđeni dva miliona godina“, ističe Jan.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA