Veliko djelo, velikog čovjeka: Turski vojnik čizme poklonio preživjeloj žrtvi zemljotresa

0
AA
Veliko djelo, velikog čovjeka: Turski vojnik čizme poklonio preživjeloj žrtvi zemljotresa
Foto: Printscreen / AA / Turski vojnik poklonio čizme

Snimak humanog djela turskog vojnika, jednog od desetine hiljada koji su predano radili na pružanju pomoći žrtvama razornih zemljotresa na jugu Turske, počeo je kružiti društvenim mrežama.

Na snimku, koji je u ponedjeljak 21 februara, objavilo Ministarstvo nacionalne odbrane Turske, vidi se kako turski vojnik nailazi na preživjelog muškarca u zoni zemljotresa i poklanja mu svoje čizme.

Snimak je u utorak počeo kružiti društvenim mrežama, a priča je podijeljena i na kineskim platformama Baidu i Weixin, koje imaju stotine miliona korisnika.

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Pročitajte finalni tekst prijedloga Rezolucije o genocidu u Srebrenici

Na platformama se navodi da je riječ o "jednoj od najdirljivijih scena koje su se pojavile nakon katastrofe".

"Na putu prekrivenom snijegom, vojnik je vidio žrtvu zemljotresa samo u čarapama, izuo je čizme i dao joj ih", navodi se.

U ponedjeljak 21. februara, Ministarstvo nacionalne odbrane je objavilo snimak koji ima 1,3 miliona pregleda, a u opisu je pisalo:

"Turski vojnik se zakleo da će bez oklijevanja žrtvovati svoj život za ovaj narod i zemlju. Stoga, kada vidi da građanin na ulici nema cipele na nogama, ne ustručava se dati svoje čizme."

Zemljotres jačine 6,4 stepena po Richteru pogodio je u ponedjeljak okrug Defne u turskoj provinciji Hatay, a tri minute kasnije, uslijedio je još jedan zemljotres magnitude 5,8, čiji epicentar je registrovan u okrugu Samandag, također u provinciji Hatay. U njima je poginulo šest osoba, a povrijeđene su 562.

[related]https://radiosarajevo.ba/vijesti/svijet/djevojcica-izgubila-cijelu-porodicu-u-zemljotresu-usvojio-je-poznati-nogometas/484861[/related]

Ovi zemljotresi su uslijedili dvije sedmice nakon dva razorna potresa sa epicentrom u provinciji Kahramanmaras u kojima je život izgubilo najmanje 42.310 ljudi.

Turske vlasti su saopštile da je u protekle više od dvije sedmice na jugu Turske registrovano više od 7.200 podrhtavanja tla.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije