Posljedice zemljotresa u Hataju: Poginulo šest, povrijeđene 562 osobe

0
AA
Posljedice zemljotresa u Hataju: Poginulo šest, povrijeđene 562 osobe
Foto: AA / Raste broj žrtava

Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Suleyman Soylu saopćio je da je od posljedica zemljotresa u Hatayu poginulo najmanje šest osoba, a da je povrijeđeno 562 ljudi, uključujući 18 životno ugroženih.

Zemljotres jačine 6,4 stepena po Richteru pogodio je preksinoć okrug Defne u turskoj provinciji Hataj, a tri minute kasnije, uslijedio je još jedan zemljotres magnitude 5,8, čiji epicentar je registriran u okrugu Samandag, također u provinciji Hatay. Ovi zemljotresi su uslijedili dvije sedmice nakon dva razorna potresa sa epicentrima u Kahramanmarasu u kojima je život izgubilo najmanje 42.310 ljudi.

Ministar unutrašnjih poslova Turske Soylu obratio se novinarima u Koordinacijskom centru u Hatayu i kazao da akcije potrage i spašavanja u Hatayu traju još uvijek na pet ruševina.

Sarajevski heroji: Vatrogasci izvukli mladunče koze iz bunara i predali ga vlasniku

Sarajevski heroji: Vatrogasci izvukli mladunče koze iz bunara i predali ga vlasniku

"Nadležne službe su na terenu i nastavljaju s aktivnostima. U toku je i proces procjena štete na objektima. Pri kraju je preliminarni proces, ali po zahtjevu građana će biti ponovljen postupak procjene na svakom pojedinačnom objektu", kazao je Soylu.

Soylu je kazao da su neprihvatljiva bilo kakva poskupljenja kirija u ovom teškom trenutku i da bi takva pojava bila ocijenjena bezobraznom i nemoralnom.

"Podrhtavanja tla i dalje traju. Zabranjeno je ulaziti u zgrade i objekte koji su oštećeni. Pozivamo građane da poštuju upute nadležnih timova", kazao je Soylu.

Soylu je također saopćio da su u proteklih 16 dana na jugu Turske registirana ukupno 7.242 podrhtavanja tla.

"Kao država i narod rame uz rame ćemo prebroditi ovu katastrofu. Cilj je da u narednoj godini podignemo nove zgrade, ali svi zajedno ćemo nastaviti proces rehabilitacije za građane koji su pogođeni ovom tragedijom", kazao je Soylu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije