Veliki strah u Europi: Trump i Putin u novoj nuklearnoj utrci

Radiosarajevo.ba
Veliki strah u Europi: Trump i Putin u novoj nuklearnoj utrci
EPA / Trump i Putin na pressu

Sjedinjene Američke Države suspendirale su svoje sudjelovanje i započele šestomjesečnu proceduru potpunog povlačenja iz ugovora o sprečavanju širenja nuklearnog oružja srednjeg dometa (INF), potpisanog 1987. s Rusijom.

Američko objašnjenje - iza kojega stoje i svi europski NATO saveznici unatoč njihovim dubokim strahovima da krah ovog ugovora može dovesti do nove utrke u naoružanju na štetu sigurnosti Europe - je da je Rusija isključivi krivac za krah ugovora jer je razvila i odbija se riješiti raketnog sistema 9M729.

Domet do 5.500 km SAD su u potpunosti poštivale ugovor više od 30 godina, saopćeno je jučer iz Bijele kuće, ali s obzirom da ga Rusija krši predsjednik Donald Trump je zaključio da SAD „neće biti jedina zemlja u svijetu koju jednostrano obvezuje ovaj ili bilo koji drugi ugovor“.

U Bruxellesu, potvrda američkog povlačenja stigla je i u obliku zaključaka Sjevernoatlanskog vijeća (NATO-a):

„Saveznici žale što Rusija nastavlja negirati da krši ugovor INF, odbija dati vjerodostojan odgovor i ne poduzima nikakve dokazive korake prema povratku u puno i provjerljivo ispunjavanje ugovora. Kao rezultat toga, Sjedinjene Države suspendirale su svoje obveze prema INF-u u znak odgovora na rusko materijalno kršenje ugovora i predale potrebnu pismenu obavijest o povlačenju iz ugovora“, zaključuje Sjevernoatlansko vijeće i dodaje da svi saveznici u potpunosti podržavaju te mjere SAD-a.

Ilustracija - undefined

EPA: Ilustracija

Dodaje se da ukoliko Rusija ne ispoštuje svoje obveze iz ugovora INF-a tako što će uništiti sve svoje sisteme 9M729 (…) prije nego što američko povlačenje stupi na snagu za šest mjeseci, Rusija će snositi isključivu odgovornost za okončanje ugovora.

Ugovor o kojemu je riječ potpisali su 1987. Ronald Reagan i Mihail Gorbačov, propisao je uklanjanje nuklearnih raketa srednjeg i kraćeg dometa, i bio je jedan od ugovora koji su zaustavili utrku u naoružanju između SAD-a i tadašnjeg SSSR-a u vrijeme Hladnog rata.

Američki predsjednik Donald Trump najavio je da će se SAD povući iz tog ugovora jer ga Rusija već godinama krši, pa je američko pridržavanje uvjeta iz ugovora postalo suvišno, tim više što Kina, zahvaljujući tome što nije potpisnica ni tog ni ikakvog sličnog ugovora, razvija i gomila naoružanje.

Na molbu europskih saveznika u NATO-u, Amerikanci su u decembru odlučili pričekati sa svojom najavom povlačenja još 60 dana.

Protekla dva mjeseca vodili su se pregovori o pronalasku rješenja za očuvanje ugovora, ali ni u posljednjoj rundi američko-ruskih razgovora na tu temu, održanoj u srijedu u Pekingu, nije bilo nikakvog napretka.

Američki uvjet, koji Rusija nije bila spremna prihvatiti, bio je uništenje Novatora 9M729, novog raketnog sistema srednjeg dometa koji je Rusija razvila unatoč tome što ugovor zabranuju proizvodnju, testiranje i raspoređivanje nuklearnih i konvencionalnih raketa dometa 500 do 5.500 kilometara.

Mnogi u Europi sada strahuju od utrke u naoružanju, ponajprije Nijemci, na čijem su teritroriju bile raspoređene američke nuklearne rakete srednjeg dometa, uklonjene upravo zahvaljujući ovom INF-u iz 1987. Rusi tvrde da će Amerikanci nakon povlačenja iz INF-a rasporediti teško naoružanje po istočnoj Europi.

Službeni početak kraja jednog hladnoratovskog ugovora strateški važnog za mir i sigurnost u Europi poklopio se sa službenim početkom rada korporacije koju su najvažniji američki saveznici u Europi - Velika Britanija, Francuska i Njemačka - osnovali kako bi pomogli europskim poduzećima da izbjegnu nove američke sankcije protiv Irana.

Osnivanje INSTEX-a, kojem se očekuje da će dati podršku i pridružiti se sve ostale države članice EU, predstavlja dosad najsnažniju gestu europskih NATO saveznika usmjerenu protiv Trumpove politike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije