Veliki preokret: Europska unija dozvolila upotrebu genetski modifikovane vrste žitarice

2
Radiosarajevo.ba
Veliki preokret: Europska unija dozvolila upotrebu genetski modifikovane vrste žitarice
Foto: Centar za životnu sredinu / Ilustracija

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) izdala je pozitivnu naučnu  procjenu u kojoj je zaključila da je taj genetski modificirani kukuruz jednako siguran kao i konvencionalni kukuruz, objavila je EK.

Europska Komisija (EK) je u četvrtak, 7. jula odobrila dvije genetski modificirane kulture kukuruza i produžila odobrenje upotrebe još jedne kulture genetski modificiranog kukuruza za hranu za ljude i životinje, saopćeno je danas iz EK.

Odlukama Komisije o odobrenju dopušta se uvoz tog genetski modifikovanog kukuruza samo za upotrebu u hrani i hrani za životinje, ali ne i za uzgoj u EU-u. Taj kukuruz prošao je sveobuhvatan i strog postupak procjene kojim se osigurava visoka razina zaštite zdravlja ljudi i životinja te okoliša, stoji u priopćenju.

Potresna priča Mirnese: 'Noći su bile zastrašujuće, neki su uzimali konopac da se objese'

Potresna priča Mirnese: 'Noći su bile zastrašujuće, neki su uzimali konopac da se objese'

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) izdala je pozitivnu znanstvenu procjenu u kojoj je zaključila da je taj genetski modifikovani kukuruz jednako siguran kao i konvencionalni kukuruz, objavila je EK.

Odobrenja vrijede 10 godina, a svi proizvodi proizvedeni od tih genetski modificiranih usjeva podlijegat će strogim pravilima EU-a o označivanju i sljedivosti. Komisija ima pravnu obvezu odlučiti o tim odobrenjima nakon što države članice nisu postigle kvalificiranu većinu u korist ili protiv odobrenja u Stalnom odboru i kasnijem žalbenom odboru, stoji u saopćenju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije