Veliki debakl Kraljevske mornarice: Drama u podmornici, zatajio im nuklearni projektil

1
Radiosarajevo.ba
Veliki debakl Kraljevske mornarice: Drama u podmornici, zatajio im nuklearni projektil
Foto: Screenshot/YouTube / SkyNews/Projektil Trident

Britanski projektil Trident zatajio je i srušio se u ocean u blizini obale Floride tokom rijetkog probnog lansiranja s britanske nuklearne podmornice, što je vrlo neugodan udarac za Kraljevsku mornaricu.

Rakete Trident nose nuklearne bojeve glave Velike Britanije, a ovo je već drugo neuspješno lansiranje zaredom, nakon problema s testnim lansiranjem 2016. godine. Testiranje je obavljeno s podmornice HMS Vanguard uz istočnu obalu Sjedinjenih Država.

Dramu je prvi put otkrio The Sun. Sve se dogodilo još 30. januara, a britanski ministar odbrane Grant Shapps u to je vrijeme bio na podmornici, prenosi Sky News.

Iz sarajevskog MUP-a dali više detalja o incidentu na Bentbaši: Evo ko je i kako povrijeđen

Iz sarajevskog MUP-a dali više detalja o incidentu na Bentbaši: Evo ko je i kako povrijeđen

Opisujući događanja oko ovog neuspjeha, The Sun je izvijestio da je projektil Trident 2 uspješno lansiran ispod površine vode u zrak komprimiranim plinom u lansirnoj cijevi. No, njegov prvi stepen 'boostera' nije se uključio i projektil od 60 tona - opremljen lažnim bojevim glavama - ubrzo je pao u Atlantski ocean i potonuo.

"Napustio je podmornicu, ali je samo pljusnuo, tik uz nju", rekao je izvor za Sun.

Ovo do sada nije viđeno: Rusija upotrijebila novo oružje u Kijevu? - 'brži je od zvuka devet puta'

Ovo do sada nije viđeno: Rusija upotrijebila novo oružje u Kijevu? - 'brži je od zvuka devet puta'

Trebao letjeti hiljade kilometara

Projektil je trebao preletjeti nekoliko hiljada kilometara prije nego bezopasno sleti u Atlantik između Brazila i zapadne Afrike. Umjesto toga, projektil je pao u ocean blizu mjesta gdje je lansiran.

Odmah je pokrenuta potraga kako bi se pronašao projektil vrlo osjetljive prirode.

Britansko ministarstvo obrane u utorak, 20. februara navečer je potvrdilo da se dogodila "anomalija" pri vježbi u kojoj je sudjelovala podmornica HMS Vanguard, ali je glasnogovornik inzistirao da nuklearno odvraćanje - kamen temeljac obrane Velike Britanije - i dalje "sigurno, sigurno i učinkovito".

Kvar je, kako se navodi, imao veze s tim što se radilo o probnom lansiranju, a izvor kaže da bi lansiranje bilo uspješno da je izvedeno s pravom nuklearnom bojnom glavom.

S obzirom na ozbiljnost događaja, ministarstvo bi se tokom dana pisanim putem trebalo oglasiti o ovom neuspjehu.

Francuska mornarica oborila dva drona iznad Crvenog mora

Francuska mornarica oborila dva drona iznad Crvenog mora

HMS Vanguard, koji je upravo završio s remontom u vrijednosti od 500.000.000 funti (1.140.469.214 KM), prolazio je posljednji krug testova prije nego što se vrati u patrole.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane rekao je da su se, unatoč kvaru, podmornica i njena posada pokazali potpuno sposobnima upravljati britanskim sistemom kontinuiranog odvraćanja na moru, prošavši sve testove.

Neuspješno testiranje 2016. godine

"Test je ponovno potvrdio učinkovitost britanskog nuklearnog odvraćanja, u koje imamo apsolutno povjerenje... Tokom testa dogodila se anomalija... Budući da je pitanje nacionalne sigurnosti, ne možemo pružiti daljnje informacije o tome, međutim uvjereni smo da je anomalija bila specifičan događaj te stoga nema implikacija za pouzdanost raketnih sistema Trident i zaliha", rekao je glasnogovornik.

Britanija ima četiri podmornice s nuklearnim oružjem koje su zadužene osigurati da jedna bude neprekidno na moru kako bi se odvratile nuklearne prijetnje od neprijatelja poput Rusije i kako bi bile spremne odgovoriti ako se dogodi najgore te Britanija ili njezini saveznici budu suočeni s nuklearnim napadom.

Ovo neuspješno lansiranje dogodilo se osam godina nakon što je Kraljevska mornarica posljednji put testirala nenaoružani balistički projektil Trident II D5. Još 2016. projektil je lansiran s HMS Vengeance i odletio je u krivom smjeru.

Amerikanci poslali nuklearnu podmornicu na Bliski istok pa objavili neobično saopćenje

Amerikanci poslali nuklearnu podmornicu na Bliski istok pa objavili neobično saopćenje

Ipak, izvori iz odbrambenog sistema rekli su tada za The Guardian da nije skrenuo u krivom smjeru jer je bio neispravan, već zato što su informacije koje su mu prenesene bile netačne.

Sistem Trident završio je više od 190 uspješnih testova tokom svog vremena u službi.

Britanski testovi Trident projektila su rijetki, ne samo zbog troškova. Cijena svakog projektila je oko 17.000.000 funti (38.775.953 KM).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije