Amerikanci na nišanu tajnovite kineske nuklearne postrojbe: ‘Pogledajte šta su izgradili'

0
Radiosarajevo.ba
Amerikanci na nišanu tajnovite kineske nuklearne postrojbe: ‘Pogledajte šta su izgradili'
Foto: EPA / Kina udvostručila maksimalni domet svojih projektila

U manje od desetljeća, Kina je udvostručila maksimalni domet svojih konvencionalnih projektila s kopna na čak 4000 kilometara. Ova ekspanzija je rezultat rada tajnovite kineske vojne postrojbe poznate kao Raketne snage Narodne oslobodilačke vojske (PLARF).

PLARF je postao jedna od najvećih kopnenih raketnih snaga na svijetu, posjedujući više od 2200 konvencionalnih balističkih i krstarećih projektila, prema izvješću američke vojske.

Kineske raketne snage raspoređene su na šest baza širom zemlje, s tri fokusirane na potencijalni sukob s Tajvanom, jednom na sjeveroistoku za mogući napad na Korejski poluotok i Japan, te jednom u središnjoj Kini i na sjeverozapadu. Ključna baza, nazvana brojem 67, smještena je u gradu Baoji u središnjoj Kini, gdje se čuvaju većina kineskih zaliha nuklearnih bojevih glava.

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

Prije 32 godine osujećen napad JNA na Predsjedništvo i Skupštinu BiH

Igra školjke je strategija koju Kina koristi s golemim poljima silosa na sjeveru zemlje, gdje se održavaju interkontinentalni balistički projektili nuklearnim bojevim glavama. Ova strategija otežava protivnicima da precizno odrede koji od silosa sadrže oružje, stvarajući izazov za protuudar.

Kineski arsenal balističkih raketa srednjeg dometa sastoji se uglavnom od Dong Feng-26 (DF-26), projektila s maksimalnim dometom od 4000 kilometara. Ovaj projektil je sposoban izvoditi konvencionalne napade na američki teritorij Guam, što ga čini jedinim kopnenim projektilom u Kini s takvim kapacitetima, piše Jutarnji list.

Kineske raketne snage, posebno usredotočene na Tajvan i Južno kinesko more, igraju ključnu ulogu u održavanju nacionalnog suvereniteta i sigurnosti, prema Bijeloj knjizi obrane Narodne Republike Kine iz 2019. godine. Kina trenutačno ulaže značajna sredstva u modernizaciju svojih raketnih snaga.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije