Velika promjena u Beču: Donesena odluka za Airbnb i stanove

0
Radiosarajevo.ba
Velika promjena u Beču: Donesena odluka za Airbnb i stanove
Foto: Dimitry Anikin / Bec

Grad Beč bilježi uspjeh u parnici protiv platforme Airbnb.

Privredni sud u Beču donio je prvostepenu odluku. Stanovi i objekti koji se nalaze u vlasništvu Grada Beča ne smiju biti u ponudi platforme Airbnb.

Služba "Bečko stanovanje" (njem. Wiener Wohnen) upravlja gradskim stanovima i daje ih u najam građanima po povoljnim uslovima. Pristupačno stanovanje u austrijskoj prijestolnici jedan je od činilaca visokog kvaliteta života.

U više navrata zatraženo je od internet platforme da onemogući izdavanje tih stanova, tako što će blokirati oglase sa njihovim adresama. Na taj način bi nedozvoljeno iznajmljivanje 220.000 stanova, kojima raspolaže Grad Beč, bilo spriječeno.

Međutim, Beč je bio prinuđen da pokrene pravni postupak.

"Airbnb jeste ponudio da blokira sporne oglase, ali samo ukoliko ih služba koja upravlja gradskim stanovima bude pojedinačno provjeravala i prosljeđivala. To u praksi nije bilo izvodljivo.", navodi se u saopštenju kancelarije Kathrin Gaal, članica bečke vlade, resor za stambenu politiku, stanogradnju, obnovu grada i pitanja žena.

U presudi je navedeno da optuženi Airbnb mora obustaviti oglašavanje ponuda za davanje u zakup i/ili podzakup gradskih stanova preko mobilnih aplikacija ili web stranica te u okviru domena airbnb.at ili airbnb.com.

Odluka još nije pravosnažna, a Airbnb je najavio da će ispitati odluku i izdati saopštenje na ovu temu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije