Velika Britanija odaje poštu ubijenim Srebreničanima

Radiosarajevo.ba
Velika Britanija odaje poštu ubijenim Srebreničanima
/ Philip Hammond
Britanski ministar vanjskih poslova, Philip Hammond, održat će večeras u Ministarstvu vanjskih poslova UK-a prijem kojim će biti obilježena 21. godišnjica genocida u Srebrenici, saopćeno je iz Britanske ambasade.

Povodom obilježavanja dvadeset i prve godišnjice genocida u Srebrenici, britanski ministar vanjskih poslova, Phillip Hammond, je izjavio:

 “Moramo osigurati da našim djelovanjem spriječimo da se ovakvo zlo ikada ponovi. Moramo se suprotstavljati predrasudama i netoleranciji koju šire oni koji nas žele dijeliti.

Važno je raditi na ostavštini Srebrenice da se osigura izvođenje počinioca pred lice pravde, da sve žrtve dostignu pravde i da se okonča praksa nekažnjavanja. Pozdravljamo rad Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju na izvođenju nekih od počinilaca pred lice pravde. Ipak, razočaravajuće je što je još mnogo slučajeva ostalo nerješeno. Pozivamo vlasti u Bosni i Hercegovini da brzo djeluju na rješavanju zaostalih slučajeva i na reformi sektora pravosuđa.

Pozivam sve lidere i predstavnike vlasti u Bosni i Hercegovini da rade u duhu pomirenja, tolerancije i suradnje. Žrtvama dugujemo da izgradimo prosperitetnu i sigurnu Bosnu i Hercegovinu; srebreničkoj izgubljenoj generaciji, kao i onima iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine, dugujemo da osiguramo da, danas, mladi ljudi iz cijele zemlje imaju stvarnu nadu za budućnost”, izjavio je Hammond. 

Nj.E. ambasador Edward Ferguson predstavljao je Ujedinjeno Kraljevstvo na ukopu i zvaničnoj komemoraciji u Memorijalnom centru Potočari.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije