Mitropolit Mihailo: Oprostite, ali ne zaboravite!

Radiosarajevo.ba
Mitropolit Mihailo: Oprostite, ali ne zaboravite!
Foto: RTCG / Mitropolit Mihailo
Poglavar Crnogorske pravoslavne Crkve Mitropolit Mihailo uputio je iskrenu poruku koja je pročitana u Memorijalnom centru Potočari, na centralnoj komemoraciji na 21. godišnjicu srebreničkog genocida.

"Hiljade kamenih grobnih obilježja u Potočarima svjedoče težinu zločina izvršenog nad nedužnim građanima Srebrenice, samo zato što su se rodili pod znakom polumjeseca", započeo je svoju poruku Mitropolit crnogorski Mihailo, te naglasio:  

"Svi koji se na ovom prostoru osjećamo ljudima nosimo to breme zla na svojim plećima, i molimo se svevišnjem da se više nikada ne ponovi takav genocid, kakav savremeni svijet nije vidio od Drugoga svjetskoga rata. Tragove tog užasa, nedostojnog svakoga bića koji se smatra čovjekom, moramo učinjeti javnom cijelom svijetu. Svima koji ga poriču moramo poručiti da svaki kamen i svaka stopa zemlje u Srebrenici svjedoče zlo koje se dogodilo prije dvadeset jednu godinu", poručio je Mitropolit.

To je, naglašava on, bio zločinački juriš na Bosnu kakvu znamo, Bosnu dobrih ljudi, nezavisno od njihove vjere i nacije.

"Ja vam u svoje ime i u ime Crnogorske pravoslavne crkve poručujem da budete  dostojanstveni u svom bolu, a zločince će stići kazna.  

Oprostite, ali nemojte zaboraviti", zaključio je Mitropolit. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije