Velika Britanija obećala dodatnu pomoć Ukrajini: Najveće izdvajanje novca do sada

6
AA
Velika Britanija obećala dodatnu pomoć Ukrajini: Najveće izdvajanje novca do sada
Foto: EPA-EFE / Posljedice rata u Ukrajini

Velika Britanija će obezbijediti dodatnih 1,3 milijardi funti (1,6 milijardi dolara) vojne pomoći Ukrajini kako bi im pomoglo u odbrani od ruskih snaga, izjavili su britanski zvaničnici u nedjelju.

Britanski premijer Boris Johnson, američki predsjednik Joe Biden i lideri drugih zemalja G7 bi se trebali online putem sastati s predsjednikom Ukrajine Volodomirom Zelenskim kako bi razgovarali o dodatnoj pomoći.

Sastanak bi djelomično trebao pokazati jedinstvo među zapadnim saveznicima na Dan pobjede u Evropi, kojim se obilježava predaja nacističke Njemačke 1945. godine.

O'Brien razgovarao sa Vučićem o rezoluciji u Srebrenici: "Moramo da se suočimo sa istinom"

O'Brien razgovarao sa Vučićem o rezoluciji u Srebrenici: "Moramo da se suočimo sa istinom"

Sredstva, koja dolaze iz rezervi britanske vlade, uključuju 300 miliona funti vojne pomoći koju je ranije ove sedmice obećao premijer Velike Britanije Boris Johnson, uključujući radarski sistem za gađanje ruske artiljerije, oprema za ometanje GPS-a i uređaji za noćno posmatranje.

Britanska vlada je saopćila kako je ovo najveće vojno izdvajanje sredstava Ujedinjenog Kraljevstva na konflikt od Iraka i Afganistana.

Zvaničnici su izjavili kako će se Johnson kasnije ovog mjeseca sastati s britanskim proizvođačima oružja kako bi razgovarao o povećanoj proizvodnji kao odgovoru na potražnju nastalu usljed konflikta u Ukrajini.

Johnson je kazao i kako će Britanija Ukrajini pomoći u jačanju odbrambene ekonomije Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanija je ranije obećala oko 1,5 miliona funti za Ukrajinu, uključujući humanitarnu pomoć i pozajmice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije