Velika Britanija, Francuska i Njemačka odbacile odluku SAD-a o Jerusalemu

Radiosarajevo.ba
Velika Britanija, Francuska i Njemačka odbacile odluku SAD-a o Jerusalemu
Predstavnici Velike Britanije, Francuske, Švedske, Italije i Njemačke u Ujedinjenim nacijama (UN) nakon sjednice Vijeća sigurnosti UN-a poručili su da je Jerusalem zajednička prijestolnica Izraela i Palestine, odbacujući odluku Vašingtona.

Nikki Haley, američka ambasadorica u Ujedinjenim nacijama (UN), na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a, na kojoj se raspravljalo o pitanju Jerusalema, istakla je da odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa nije promijenila status Jerusalema, dodajući da Izrael ima pravo odrediti gdje će biti njegov glavni grad, piše Anadolija.

"Svrha je naših akcija napredovati prema postizanju mira. Želimo postići sporazum pregovorima", rekla je Haley i dodala da Trump nije "donosio stajališta o granicama" i naglasila da je "status quo za sveta mjesta (u Jeruzalemu) očuvan".

 

Nekoliko država smatra da američka odluka krši UN-ove rezolucije. Radi se o kršenju međunarodnih zakona, naglasio je egipatski veleposlanik Amr Abulata i spomenuo "okupirani grad".

Njegov švedski kolega Olof Skoog spomenuo je rezoluciju 2334 usvojenu 23. prosinca 2016. koja naglašava da Vijeće sigurnosti neće priznati nikakvu promjenu granica od 4. juna 1967. uključujući i status Jerusalema, osim onih koje su strane dogovorile u pregovorima.

Tu rezoluciju je potvrdilo 14 zemalja, a Sjedinjene Države su bile suzdržane, što je omogućilo usvajanje teksta.

"Kucnuo je čas za napredovanje prema detaljnom mirovnom sporazumu", tražio je švedski diplomat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije