Vatikan: Zbog koronavirusa otkazana papinska krštenja u Sikstinskoj kapeli

0
Radiosarajevo.ba
Vatikan: Zbog koronavirusa otkazana papinska krštenja u Sikstinskoj kapeli
Foto: EPA-EFE / Papa Franjo

Tradicionalna ceremonija u kojoj Papa krsti novorođenu djecu u Sikstinskoj kapeli, ove godine je otkazana zbog restrikcijskih mjera uvedenih kako bi se spriječilo širenje koronavirusa, saopćeno je danas iz Vatikana.

Ceremonija, u kojoj sudjeluje nekoliko desetaka djece, njihovi roditelji, kumovi i članovi obitelji, trebala se održati u nedjelju, na dan kad Rimokatolička Crkva obilježava blagdan Isusovog krštenja.

Otkazivanje je najavljeno nakon što je Italija ovaj vikend odlučila zadržati neke od nacionalnih blagdanskih restrikcija koje su trebale isteći u četvrtak, kako bi usporila širenje zaraze.

Vatikan je zbog koronavirusa značajno ograničio ili isključio sudjelovanje javnosti u papinskim događajima.

Italija je od početka pandemije 21. februara zabilježila 75.680 smrtnih slučajeva, što je najveća smrtnosti u Europi i peta najveća u svijetu. Zemlja je dosad također prijavila 2,166 miliona zaraženih, prema podacima ministarstva zdravstva, prenosi hina.hr.

Papa bi u srijedu trebao voditi misu Bogojavljenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije