Vanredno stanje u Kölnu: Erdogan otvara džamiju, sud zabranio sastanak u zamku

J. M.
Vanredno stanje u Kölnu: Erdogan otvara džamiju, sud zabranio sastanak u zamku
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan doputovao je iz Berlina u Köln gdje će otvoriti Centralnu džamiju Islamske zajednice Turske (DITIB).

Kao i prije dva dana u Berlinu, dolazak turskog predsjednika prate masovni protesti na ulicama grada, nezadovoljstvo pojedinih političkih struktura, no brojni su i poklonici Erdogana.

Armin Laschet, premijer Sjeverne Rajne-Vestfalije, pozdravio je državnog gosta na vojnom dijelu aerodroma Köln/Bonn, a potom su održali razgovor u zgradi koju koristi Federalno ministarstvo odbrane.

Laschet i Erdogan trebali su se susresti u zamku Wahn, nedaleko od aerodoroma, ali su vlasnici objekta ishodili sudsku zabranu.

Porodica Eltz-Rübenach u Okružnom sudu u Kölnu izborila je odluku po kojoj se zamak ne može koristiti kao mjesto za planirane razgovore između dva političara.

Erdogan se potom očekuje na otvaranju Ditibove Centralne džamije. Na ulicama Kölna od ranih jutarnji sati nalazi se nekoliko hiljada demonstranata, ali i poklonika Recepa Tayyipa Erdogana.

Za sigurnost brine oko 4.000 policajaca. Na otvaranju džamije očekuje se oko 25.000 posjetilaca, no njemački političari neće učestvovati u ceremoniji.

"Ulaz u džamiju bit će moguć samo za 500 osoba sa pozivnicama", objavile su gradske vlasti u čijem se saopćenju još dodaje: "Niko bez pozivnice neće se moći približiti džamiji. Oko džamije bit će formiran veliki sigurnosni prsten".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije