Vanredno stanje i panika na Islandu: Stotine zemljotresa u par sati, naređena evakuacija

0
Radiosarajevo.ba
Vanredno stanje i panika na Islandu: Stotine zemljotresa u par sati, naređena evakuacija
Foto: EPA / Ilustracija

Island je proglasio vanredno stanje nakon što je gotovo 4.000 manjih i srednjih potresa uzdrmalo jugozapadni poluotok Reykjanes u zemlji. Najveći potres zabilježen je s magnitudom 5,2.

Island je u petak proglasio vandredno stanje nakon serije manjih i srednjih potresa koji su uzdrmali jugozapadni poluotok Reykjanes u zemlji. U službenom priopćenju, vlasti Islanda upozorile su da bi seizmička aktivnost također mogla rezultirati vulkanskim erupcijama.

U izjavi se navodi: "Nacionalni šef policije proglašava vannredno stanje za civilnu odbranu zbog intenzivne seizmičke aktivnosti u Sundhnjukagigaru, sjeverno od Grindavika. Potresi mogu postati jači od dosadašnjih, a ova serija događaja može dovesti do erupcije", dodano je u izjavi.

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Ambasador BiH se oglasio povodom odluke Švedske da bude kosponzor nacrta rezolucije o genocidu

Islandska meteorološka služba (IMO) izjavila je da bi moglo doći do mogućih vulkanskih erupcija u Islandu "za nekoliko dana".

Italija: U mjesec dana više od 1.100 potresa oko supervulkana, planira se masovna evakuacija?

Italija: U mjesec dana više od 1.100 potresa oko supervulkana, planira se masovna evakuacija?

U petak je jugozapadni poluotok Reykjanes pogodilo oko 4.000 potresa male do srednje jačine. Prema preliminarnim podacima IMO-a, najveći potres imao je magnitudu 5,2, sjeverno od Grindavika, sela na poluotoku Reykjanes.

Prema IMO-u, od kraja oktobra na poluotoku je zabilježeno oko 24.000 potresa, a gotovo 800 potresa zabilježena su između ponoći i 14 sati u petak.

Geotermalna kupka Blue Lagoon, jedna od najvećih turističkih atrakcija na Islandu, privremeno je zatvorena zbog mogućih erupcija.

Nova aktivna zona

Islandska služba civilne zaštite poslala je patrolne brodove na mjesto potresa u Grindaviku "iz sigurnosnih razloga".

Osim toga, skloništa za hitne slučajeve i centri za pomoć otvorit će se u Grindaviku u petak, kao i na još tri lokacije na jugu Islanda u informativne svrhe i kako bi se pomoglo ljudima u pokretu.

Reykjanes - žarište vulkanskih erupcija

Od 2021. godine, tri erupcije potresle su poluotok Reykjanes. Prva je bila u martu 2021., zatim u augustu 2022. i treća u julu 2023.godine.

Važno je napomenuti da Island ima 33 aktivna vulkanska sistema, što je najviše u Europi.

Prije erupcije u martu 2021. godine u neobuhvaćenom poručju oko planine Fagradalsfjall, vulkanski sistem Reykjanes bio je miran osam stoljeća. U aprilu 2010., više od deset miliona ljudi ostalo je zaglavljeno nakon što je gotovo 100.000 letova širom svijeta otkazano zbog masovne vulkanske erupcije na južnom području Islanda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije