Uzorci iz otpadnih voda u Italiji zapanjili naučnike i bacili novo svjetlo na koronu

Radiosarajevo.ba
Uzorci iz otpadnih voda u Italiji zapanjili naučnike i bacili novo svjetlo na koronu
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Koronavirus se pojavio u sjevernom dijelu Italije još u decembru prošle godine, dva mjeseca prije nego što je potvrđen prvi slučaj zaraze, objavio je Institut za otpadne vode (ISS) Italije koji je to i otkrio.

Istraživači su pronašli genetske tragove Sars-Cov-2 virusa u uzorcima otpadnih voda prikupljenim u Milanu i Torinu krajem prošle godine te u Bologni u januaru, navodi se u izjavi ISS-a u koju je AFP u petak imao uvid, prenosi Hina.

Prvi slučaj zaraze koronavirusom otkriven je u Italiji sredinom februara.

Rezultati istraživanja, kako ih tumače u ISS-u, pomoći će u razumijevanju načina na koji se virus počeo širiti Italijom. Iz Instituta su također naveli kako je to potvrda do sada prikupljenih dokaza na međunarodnoj razini da uzorci iz kanalizacije mogu poslužiti kao sredstvo za rano otkrivanje zaraza.

ISS-ova stručnjakinja za kvalitetu voda Giuseppina La Rosa i njezin tim istražiti su 40 uzoraka otpadnih voda od oktobra 2019. do februara 2020. godine. 

Rezultati potvrđeni u dva različita laboratorija i dvjema različitim metodama utvrdili su prisutnost koronavirusa u uzrocima iz Milana, Torina i Bologne u decembru prošle odnosno januaru ove godine.

Uzorci uzeti u oktobru i novembru 2019. bili su negativni na koronavirus.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije