Uživo: Još 12 zarobljenika oslobođeno iz Gaze

15
Radiosarajevo.ba
Uživo: Još 12 zarobljenika oslobođeno iz Gaze
Foto: AA / Deset Izraelaca predato Crvenom krstu

I danas, 28. novembra, iz minute u minutu pratimo događaje vezane uz rat Izraela i Hamasa.

Najmanje 13.000 Palestinaca je ubijeno, a 30.000 je ranjeno od 7. oktobra, kada je Izrael pokrenuo napade na Gazu.

Najmanje 5.500 poginulih su djeca, a 3.500 žene, saopćio je vladin ured za medije u Gazi.

SDP o sastanku SDA u Mostaru: 'Moramo odgovoriti na spinovanje'

SDP o sastanku SDA u Mostaru: 'Moramo odgovoriti na spinovanje'

Ključni događaji:

  • Primirje je produženo za još jedan dan
  • Nastavlja se oslobađanje zatvorenika s obje strane
  • Izrael gađao Hezbollah iako je aktivno primirje
  • Oslobođeno još 12 Hamasovih zarobljenika
  • Izrael oslobodio 30 palestinskih zatvorenika
22:55

Glasnogovornik Hamasa poziva Elona Muska u Gazu

Glasnogovornik Hamasa Osama Hamdan pozvao Elona Muska u Gazu kako bi mogao "vidjeti razmjere masakra", nakon što je milijarder izrazio podršku Izraelu tokom posjete u ponedjeljak, 27. novembra.

22:37

Američki senator poziva na neodređeni prekid vatre u Gazi

Peter Welch je drugi senator koji je pozvao na prekid rata, što je dodatan pritisak na predsjednika Bidena.

"U potpunosti podržavam pravo Izraela da progoni one koji su naredili i izvršili napade 7. oktobra. Ali Izrael to ne smije činiti na način koji dovodi do golemih civilnih žrtava i velikog razaranja civilne infrastrukture u Gazi. Ovo će samo potaknuti rast broja neprijatelja protiv Izraela i SAD-a", rekao je Welch.

Welch je rekao da bi prekid vatre spriječio daljnje gubitke života, omogućio dostavu humanitarne pomoći u Gazu i unaprijedio napore za oslobađanje zarobljenika držanih u enklavi.

22:08

Izraelske snage ubile dvoje palestinske djece na Zapadnoj obali

Grupa za ljudska prava identificirala je dvojicu dječaka kao 17-godišnjeg Maleka Majeda Abdelfattaha Daghra i Amra Ahmada Jamila Abu Wahdana, 14.

Daghra je upucana četiri puta tokom izraelskog vojnog napada na Kafr Ein, sjeverozapadno od Ramallaha, rekla je grupa za prava djece.

Wahdana su izraelske snage upucale u prsa u selu Tayasir, istočno od Tubasa na sjevernoj Zapadnoj obali.

Šezdeset i dvoje palestinske djece ubijeno je na okupiranoj Zapadnoj obali od 7. oktobra, čime je ukupan broj porastao na 102 od početka godine.

21:45

Stoltenberg poručio: 'Situacije u Gazi i Ukrajini različite na mnogo načina'

Arapske vođe su optužile zapadne zemlje da ne primjenjuju iste standarde na rat Izraela u Gazi, na šta je Stoltenberg poručio da humanitarno pravo mora biti poštovano u svim sukobima i da životi civila uvijek moraju biti zaštićeni.

Istaknuo je kako je "važno prepoznati da su situacije u Gazi i Ukrajini različite na mnogo načina".

"Ruska invazija na Ukrajinu je ničim izazvana invazija, kompletna invazija na drugu zemlju. Naravno, Ukrajina ima pravo na samoobranu zbog neisprovociranog napada, i da bi zadržala teritorijalni integritet", rekao je Stoltenberg.

Više čitajte na linku ISPOD:

Stoltenberg: Ratovi u Ukrajini i Gazi su vrlo različiti

Stoltenberg: Ratovi u Ukrajini i Gazi su vrlo različiti

21:10

Autobus s palestinskim zatvorenicima napušta zatvor Ofer

Novinarka Al Jazeere Arabic Guevara al-Budayri, izvještavajući iz blizine Ofera, kaže da je autobus sa grupom palestinskih zatvorenika napustio zatvor.

Autobus je stigao u Beituniju, blizu Ramallaha.

Izraelska zatvorska služba saopćila je da je 30 Palestinaca oslobođeno, javljaju AFP i Associated Press.

20:40

Katar: Izrael će danas osloboditi 15 palestinske djece i 15 žena

Glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Katara, Majed al-Ansari, rekao je da će Izrael večeras osloboditi 30 palestinskih civila.

Među Palestincima koji će večeras biti pušteni iz izraelskih zatvora je 15 maloljetnika i 15 žena, rekao je.

20:05

Dodatna izjava IDF-a potvrđuje da su novooslobođeni taoci stigli u Izrael

Dodatna izjava Izraelskih odbrambenih snaga potvrđuje da je 12 novooslobođenih talaca napustilo Pojas Gaze.

Izjava glasi: "Prije nekoliko trenutaka, predstavnici Crvenog križa prevezli su 12 zarobljenika u Egipat. Konvoj sa oslobođenim taocima trenutno prolazi kroz Egipat i kreće se prema planiranom mjestu sastanka s našim vojnicima kod Kerem Shaloma.

Sigurnosni predstavnici će provjeriti identitet oslobođenih talaca na sastajalištu. Porodice taoca su informirane putem predstavnika IDF-a s najnovijim dostupnim informacijama."

Svih 12 taoca, 10 Izraelaca i dvoje Tajlanđana stigli su u Izrael.

19:40

Izrael tvrdi da je još 12 talaca na putu prema izraelskom teritoriju

Ovo je izjava Izraelskih odbrambenih snaga (IDF).

Citiramo poruku: "Na temelju informacija koje su primljene od Crvenog križa, 12 talaca, uključujući deset Izraelaca i dva strana državljana, upućeni su prema izraelskom teritoriju."

19:10

Dužnosnik Hamasa kaže da Izrael nije postigao nijedan od svojih ciljeva u Gazi

Govoreći iz Bejruta, viši glasnogovornik Hamasa Osama Hamdan kaže da je Izrael "jadno podbacio" vojno i politički u Gazi.

Izrael nije postigao niti jedan od svojih navedenih ciljeva, rekao je, dodajući da je broj izraelskih vojnika koji su ubijeni u kopnenom upadu mnogo veći od broja koji je Izrael objavio.

Hamdan je rekao da će se "neprijateljski gubici" povećati u narednim danima. Izraelske trupe nisu dotakle 80 posto tla u Gazi, dodao je.

18:39

Stanovništvo Gaze, posebice žene i djeca, izloženi su "velikom riziku od gladi" ako se humanitarna opskrba hranom ne nastavi nakon primirja između Izraela i Hamasa, upozorio je Svjetski program za hranu UN-a (WFP).

U ažuriranoj objavi objavljenoj u utorak, WFP je rekao da je isporučio hranu za 121.161 osobu u Gazi otkako je primirje počelo u petak.

Pauza u borbama također je omogućila timovima da uđu u područja poražene enklave po prvi put nakon dugo vremena, rečeno je. “Ono što vidimo je katastrofalno”, rekao je.

18:17

Nedavne izjave izraelskog političkog i vojnog rukovodstva da planiraju proširiti vojnu ofanzivu u Gazi na kraju humanitarne pauze su "duboko zabrinjavajući", naveli su u utorak iz Kancelarije Ujedinjenih nacija (UN) za ljudska prava.

"Komentari izraelskog političkog i vojnog rukovodstva posljednjih dana da planiraju proširiti i intenzivirati vojnu ofanzivu preko Gaze nakon pauze su duboko zabrinjavajući", rekla je Marta Hurtado, portparolka Kancelarije visokog komesara UN-a za ljudska prava.

Ona je pozvala sve strane u sukobu, kao i države sa uticajem da iskoriste trenutnu humanitarnu pauzu "kako bi radili na potpunom prekidu vatre, na osnovu ljudskih prava i humanitarnih razloga". Istakla je da je došlo do "važnog predaha" od "paklene vatre" proteklih sedam sedmica za civile u Gazi, a neke porodice su se ponovo spojile sa voljenima.

"Mora se učiniti mnogo više. Zaštita civila mora biti glavni prioritet", dodala je ona. Naglasila je da se humanitarni prostor mora unaprijediti kako bi se osiguralo da pomoć zadovolji potrebe civilnog stanovništva, "uključujući i otvaranje prelaza iz Izraela".

Izraelski zvaničnici rekli su da će na kraju humanitarne pauze u Gazi, koja sada traje već peti dan i koja bi trebalo da se nastavi još dan, vojska nastaviti vojnu ofanzivu na enklavu.

17:44

Hamas je započeo predaju pete grupe talaca Međunarodnom odboru Crvenog križa u Gazi, javlja Wall Street Journal pozivajući se na egipatske dužnosnike.

17:24

#BREAKING

Hamas je u sljedećih 48 sati spreman osloboditi još 20 talaca koje drže u Gazi, rekao je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Katara Majed al Ansari.

17:23

Hitno: Izraelske okupacijske snage ne dozvoljavaju prolazak kamionu s gorivom koji je prije nekoliko trenutaka trebao ući na sjever Pojasa Gaze, upozorava Crveni krst.

17:01

Izraelska vojska ispalila je najmanje jednu artiljerijsku granatu u utorak na libansku teritoriju, što je prvo granatiranje od početka humanitarne pauze u sukobu Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, objavila je zvanična libanska novinska agencija NNA.

Navodi se da je izraelska vojska ispalila granatu na periferiju južnog libanskog grada Aita al-Shaab u regiji Rahib.

Izraelski list Yedioth Ahronoth citirao je izraelski vojni izvor koji je rekao da nije ispaljena granata s izraelske strane prema južnom Libanu.

16:34

Šef izraelske obavještajne agencije Mossad David Barnea i direktor CIA-e William Burns nalaze se u Kataru na razgovorima o produljenju primirja Izraela i Hamasa i oslobađanju više talaca.

Diplomat, koji je želio ostati anoniman, potvrdio je izvješća da su Burns i Barnea u utorak bili u Kataru, izvijestio je AP. Dužnosnici iz Egipta, koji služi kao posrednik u pregovorima zajedno s Katarom, pridružili su se razgovorima, doznaje.

Sastanak je trebao "nadograditi napredak sporazuma o produženoj humanitarnoj pauzi i pokrenuti daljnje rasprave o sljedećoj fazi potencijalnog dogovora", rekao je izvor Reutersu. Ishod razgovora bio je nejasan, dodali su.

15:58

Vlada Izraela odobrila je u utorak aneks budžeta, opisan kao bez presedana, vrijedan oko osam milijardi dolara za pokrivanje potreba rata protiv Pojasa Gaze.

"Novi aneks budžeta od 30 milijardi izraelskih šekela pokriće troškove finansiranja rata do kraja godine", navodi izraelska javna televizija KAN.

Dodaje se da se Benny Gantz, koji je član izraelske Ratne vlade, pored premijera Benjamina Netanyahua i ministra odbrane Yoava Gallanta, protivio budžetu.

Ofir Gendelman, portparol Netanyahua, rekao je u ponedjeljak da će aneks budžeta pokriti vojne potrebe, kao i troškove zbrinjavanja porodica ranjenih i ubijenih Izraelaca, te porodica članova zarobljenih u Pojasu Gaze.

15:26

Brigade Al-Qassam, Hamasovo oružano krilo, u utorak su saopćile da je došlo do sukoba na sjeveru Gaze između njihovih boraca i izraelske vojske zbog kršenja "humanitarne pauze" od strane vojske.

"Posvećeni smo pauzi sve dok joj se neprijatelj posveti", naveli su iz brigada Al-Qassam.

Pozvali su posrednike da "izvrše pritisak na okupacione snage da ispoštuju sve uslove pauze na zemlji i u zračnom prostoru".

15:00

Udruženje palestinskih zatvorenika objavilo je da je broj Palestinaca koje su izraelske snage pritvorile na okupiranoj Zapadnoj obali od 7. oktobra porastao na 3.290. Saopćeno je da su izraelske snage tokom prethodne noći uhapsile najmanje 35 Palestinaca u raznim dijelovima Zapadne obale.

Navedeno je da je broj Palestinaca koje je Izrael pritvorio od 7. oktobra porastao na 3.290. Podsjetili su da su izraelske snage uhapsile desetine Palestinaca tokom "humanitarne pauze" postignute sa Hamasom.

Udruženje palestinskih zatvorenika objavilo je juče da je Izrael pojačao napade na Zapadnoj obali, uključujući istočni Al-Quds (Jerusalem), tokom četverodnevne "humanitarne pauze".

Četverodnevna humanitarna pauza između Hamasa i Izraela stupila je na snagu u petak, 24. novembra, u 7 sati ujutru po lokalnom vremenu.

Prema sporazumu, 150 Palestinaca u izraelskim zatvorima oslobođeno je u zamjenu za 50 izraelskih zatvorenika koje je držao Hamas. Puštanja su se odvijala u četiri serije tokom četiri dana humanitarne pauze, koja je u ponedjeljak uvečer produžena za još dva dana.

14:20

Palestinski mediji izvještavaju da su tri osobe ubijene na okupiranoj Zapadnoj obali od strane izraelskih snaga. Posljednje ime koje je navedeno je Omar Wahdan, koji je navodno preminuo nakon što je ranjen tokom sukoba jutros.

Danas je održana sahrana za Yassina al-Asmara u Beituniji, kojeg Ministarstvo zdravlja Palestine navodi kao žrtvu ubistva tokom noćnih sukoba s izraelskim trupama na kontrolnom punktu Ofer blizu Beitunije.

13:40

Jonathan Lis je za novinu Haaretz izvijestio o dodatnim informacijama o sastanku u Dohi na kojem su prisustvovali visoki dužnosnici Mossada i CIA.

Naveo je: "Očekuje se da će rasprave obuhvatiti smjernice za oslobađanje dodatnih talaca nakon završetka trenutnih razmjena. Strane razmatraju smjernice za oslobađanje drugih talaca koji su klasificirani u odvojene skupine s izraelske strane: starije osobe, ženski vojnici, civili u rezervama, redovni vojnici i tijela."

Navodi da su se David Barnea, šef Mossada, i William J Burns, direktor CIA-e, također sastali "s emirom i najvišim dužnosnicima administracije koji se bave pregovorima s Hamasom", kao i s premijerom Katara.

13:13

Reuters izvještava da se direktori izraelske Mossada i američke Centralne obavještajne agencije (CIA) sastaju s premijerom Katara u Dohi kako bi "nastavili s napretkom" produženja primirja između Izraela i Hamasa za dodatnih 48 sati.

Prema izvoru, na sastanku su prisustvovali i egipatski zvaničnici, a na dnevnom redu sastanka u Dohi bit će i razmatranje sljedeće faze potencijalnog dogovora.

12:40

Palestinski Klub zatvorenika izvještava da su izraelske snage od početka primirja u petak uhapsile 168 Palestinaca na Zapadnoj obali.

U istom periodu, 150 Palestinaca je oslobođeno od strane Izraela od petka kao dio primirja.

11:55

Ministarstvo zdravlja Gaze saopćilo je da je jedinica za dijalizu u bolnici al-Shifa ponovo otvorena i prima pacijente. U kratkom saopćenju u utorak, ministarstvo je pozvalo pacijente da nastave s liječenjem, izvještava Associated Press.

Svjetska zdravstvena organizacija navodi da još ima 180 pacijenata, uključujući 22 na dijalizi, i sedam zdravstvenih radnika u toj bolnici.

11:30

Majed al-Ansari, portparol Ministarstva vanjskih poslova Katara, izjavio je da je "najteža strana" u procesu pregovora bila Izrael.

"Pregovarački proces je težak iz svih aspekata", rekao je na medijskom brifingu u Dohi.

"Svaka strana ima svoje zahtjeve i uslove. Mi činimo sve što je u našoj moći da riješimo stvari. Ali najteža strana bila je Izrael."

10:44

Mohamed Adnan Abu Hasna, portparol UNRWA-e, opisao je Al Jazeeri prizore koje je svjedočio na sjeveru Gaze:

"U izbjegličkom kampu Nuseirat u Gazi, ljudi čekaju u redu na posljednjoj benzinskoj pumpi koja radi. Pomoćna vozila trebala bi dostaviti gorivo na tu pumpu jer ljudi koriste drvo za kuhanje i održavanje topline.

Ambulantna vozila također čekaju nadajući se da će se napuniti. Možemo potvrditi da je danas ušlo 100 kamiona u sjevernu Gazu i da su neka postrojenja za desalinizaciju vode dobila gorivo.

Međutim, potrebno je najmanje 200 kamiona dnevno kako bi se osigurale osnovne potrepštine za život stanovnika Gaze. Oni koji su pobjegli u lošem su zdravstvenom stanju, a izvještaji govore o izbijanju bolesti u skloništima."

10:10

Državna novinska agencija Libana izvijestila je da je izraelska granata pogodila blizu južnog libanskog grada Aita al-Shaab.

Reuters napominje da, iako primirje formalno ne uključuje Liban ili Hezbolah, sedmice granatiranja duž plave crte UN-a koja razdvaja Liban i Izrael su prestali nakon što je proglašena pauza u borbi u Gazi.

9:46

Dodatno puštanje u ponedjeljak dovodi do broja od 51 oslobođenog Izraelca pod primirjem, zajedno s 19 talaca drugih nacionalnosti. Do sada je 150 Palestinaca oslobođeno iz izraelskih zatvora.

Associated Press izvještava da većina dosad oslobođenih talaca izgleda fizički dobro. Međutim, Elma Avraham, 84, je prebačena helikopterom u izraelsku bolnicu u životnoj opasnosti zbog neadekvatne njege, a Maya Regev, oteta sa Supernova muzičkog festivala, viđena je kako hoda uz pomoć štake pri oslobađanju, s doktorima koji kažu da će joj biti potrebna neodređena operacija.

Palestinski zatvorenici koji su dosad oslobođeni uglavnom su tinejdžeri optuženi za bacanje kamenja i Molotovljevih koktela tokom sukoba s izraelskim snagama, iako su neki, poput Misoun Mussa i Israa Jaabis, osuđeni od strane Izraela za terorističke prijestupe.

9:03

Novinari u Gazi javljaju da su prema svjedocima u četvrti Sheikh Radwan u gradu Gazi, izraelski tenkovi jutros ispalili dimne bombe, a zatim su se premjestili na zapadni dio grada Gaze.

Al Jazeera također izvještava da su spasioci izvukli oko 150 tijela koja su bila zarobljena ispod ruševina bombardiranih domova u gradu Gazi i na sjeveru.

8:15

Ahed Tamimi, koja je postala globalno prepoznatljiva nakon što je video snimak na kojem udara izraelskog vojnika postao viralan 2017. godine, nalazi se na popisu od 50 palestinskih zatvorenika koje je odobrio izraelski odjel za pravosuđe, a koji bi mogli biti oslobođeni u zamjenu za izraelske taoce.

Tamimi je provela osam mjeseci u zatvoru zbog napada iz 2017. godine.

Sada 22-godišnjakinja ponovo je uhapšena 6. novembra kada je izraelska vojska izvršila raciju u njenom domu na Zapadnoj obali, optužujući je za podsticanje nasilja i pozivanje na terorističke aktivnosti putem Instagrama.

Njena porodica tvrdi da nije napisala taj post, navodeći da joj često hakiraju online profile.

The New York Times je izvijestio u ponedjeljak da je Izrael stavio u pritvor pod posebnim nadzorom. 

Pozivajući se na njenog advokata Mahmouda Hassana, Times izvještava da se suočava s neodređenim zatvaranjem, bez optužbi ili suđenja, na osnovu dokaza koje niti ona ni njen advokat ne smiju vidjeti.

7:41

Dva Palestinca su ubijena od strane izraelskih snaga na Zapadnoj obali, izvijestio je izraelski list Haaretz.

Jedna osoba je ubijena blizu grada Beitunia na Zapadnoj obali, navode novine pozivajući se na informacije iz palestinskog Ministarstva zdravstva, dok je druga ubijena u obližnjem gradu Ramallah, piše pozivajući se na medicinske izvore.

Više od 200 Palestinaca ubijeno je od strane izraelskih snaga na Zapadnoj obali od 7. oktobra.

7:28

Jedno palestinsko dijete oslobođeno iz izraelskog zatvora ispričalo je Al Jazeeri da su ga prošle sedmice tukli izraelski čuvari, te da su mu pri tom slomili ruku i prst.

Mohammed Nazzal, tinejdžer porijeklom iz Jeninga, izjavio je da mu nije pružena nikakva medicinska pomoć u zatvoru u pustinji Negev uprkos njegovim povredama. Sling za ruku dobio je tek nakon puštanja, od Crvenog krsta.

"Nisu mi ništa dali", rekao je, aludirajući na Izraelce. "Slomio sam ruku, ne mogu pomicati prst.

06:34

U okviru sporazuma o razmjeni zatvorenika između Hamasa i Izraela, 33 palestinska zatvorenika, uključujući 30 žena i troje djece, pušteno je iz izraelskih zatvora.

Izrael je oslobodio još 33 palestinska zatvorenika koji su bili u izraelskim zatvorima.

Među oslobođenima se nalazi i devet osoba iz Jerusalema (Al-Quds), među kojima je i najmlađa zatvorenica Nofooth Hammad (16 godina) iz četvrti Sheikh Jarrah, koja je osuđena na 12 godina zatvora, dok su preostale 24 iz provincija Zapadne obale.

Ovo je četvrta grupa palestinskih zatvorenika koji su pušteni iz izraelskih zatvora prema humanitarnoj pauzi koju su Hamas i Izrael postigli u Pojasu Gaze, uz posredovanje Katara i Egipta i Amerike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (15)

/ Povezano

/ Najnovije