Uživo: Josep Borrell žali zbog nastavka napada na Gazu

18
Radiosarajevo.ba
Uživo: Josep Borrell žali zbog nastavka napada na Gazu
Foto: AA / Centralni dio Gaze pretrpjeo žestok napad

I danas, 2. decembra, iz minute u minutu pratimo događaje vezane uz rat Izraela i Hamasa.

U nastavljenom sukobu u subotu, 2. decembra, saopšteno je da je u Izraelskim napadima ubijeno 200 palestinaca.

Ključni podaci:

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

  • Izrael želi da odvoji "tampon zonu" Gaze
  • U nastavljenim izraelskim napadima ubijeno skoro 200 Palestinaca
  • Izraelski avioni izveli žestok napad na jug Pojasa Gaze
  • Više od 15.000 Palestinaca ubijeno je u Gazi od 7. oktobra. U Izraelu službeni broj mrtvih iznosi oko 1.200.
22:55

Gotovo tačno u isto vrijeme kad su se izraelski pregovarači povukli iz pregovora o primirju u Kataru, izraelski su avioni bombardirali prestižnu stambenu zgradu koju je financirala Doha u Pojasu Gaze.

Hamad City je dobio ime po bivšem emiru zaljevske države, šeiku Hamadu bin Khalifi al-Thaniju, koji je položio kamen temeljac prilikom posjete prije 11 godina.

21:50

Upotreba "grube sile protiv cjelokupnog civilnog stanovništva od strane okupacione sile ne može se ozakoniti kao samoodbrana", rekao je u subotu, 2. decembra, portparol turskog Ministarstva vanjskih poslova Oncu Keceli.

Vezano za post na društvenoj mreži X izraelskog ministra vanjskih poslova Elija Cohena, Keceli izjavio da "što više Izrael tlači Palestince i uništava njihove osnovne slobode, to će se suočiti s većim otporom jer će sve veći broj Palestinaca nastaviti tražiti ostvarenje svojih kolektivnih i individualnih prava".

"U srži trenutnog problema leži izraelska okupacija, kao i njen ekspanzionistički mentalitet i represivne akcije koje potpuno ignorišu zakon, ljudska prava i univerzalne principe", rekao je Keceli.

20:55

Izraelska vojska objavila je u subotu, 2. decembra, da je komandant brigade Asaf Hamami ubijen u prekograničnom napadu Hamasa 7. oktobra i da je njegovo tijelo trenutno drži palestinska grupa.

"Komandant Južne brigade divizije Gaza pukovnik Asaf Hamami (41) poginuo je u iznenadnom napadu", navodi se u saopštenju izraelske vojske objavljenom na društvenoj mreži X.

Navodi se da Hamas drži četiri tijela ubijenih izraelskih vojnih lica, te da su svi ubijeni 7. oktobra.

Hamas nije komentarisao izraelsko saopćenje.

19:55

Josep Borrell žali poziva Izrael da poštuje zakone rata

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i bezbjednost Josep Borrell u subotu je izrazio "žaljenje" zbog nastavka izraelskih napada na Pojas Gaze, ističući obavezu Tel Aviva da poštuje međunarodno humanitarno pravo i zakone rata, koje je opisao kao "ne samo moralnu, već i pravnu obavezu.

"Važan je način na koji Izrael ostvaruje svoje pravo na samoodbranu. Imperativ je da Izrael poštuje međunarodno humanitarno pravo i zakone rata", naveo je Borrell na društvenoj mreži X.

18:55

Palestinska služba civilne zaštite saopštila je u subotu da su njeni timovi spasili stotine ljudi zarobljenih ispod ruševina srušenih zgrada u naselju Al-Shujaiya na istoku grada Gaze, koje je bombardovala izraelska vojska.

U saopštenju se navodi da je više od 300 palestinskih državljana, uključujući tijela ubijenih i povrijeđenih u izraelskom napadu, izvučeno iz srušenih objekata u naselju Shujaiya.

Istaknuto je da je okupacioni avion gađao naselje, a da pripadnici civilne zaštite izvlače tijela i spašavaju građane.

Dopisnik Anadolije javio je da je izraelsko bombardovanje izazvalo velika razaranja u stambenom naselju.

Iz Kancelarije za medije vlade u Gazi saopšteno je da je izraelska vojska počinila užasan masakr u Shujaiyi, uništivši više od 50 stambenih zgrada i kuća, što je izazvalo stotine žrtava.

17:45

Američka potpredsjednica Kamala Harris izjavila je da "Sjedinjene Države ni pod kojim uvjetima neće dopustiti prisilno preseljenje Palestinaca iz Gaze ili Zapadne obale, opsadu Gaze ili ponovno iscrtavanje granica Gaze", javlja BBC.

Njeni su komentari uslijedili tokom sastanka s egipatskim predsjednikom Abdulom Fattahom al-Sisijem, gdje mu je zahvalila na njegovim naporima da evakuira američke građane iz Gaze.

Tokom njihovog sastanka u Dubaiju, na marginama COP28, Harris je rekla da mirovni napori "mogu uspjeti samo ako se provode u kontekstu jasnog političkog horizonta za palestinski narod prema vlastitoj državi koju će voditi revitalizirana palestinska vlast".

Harris je jasno dala do znanja da Hamas ne može kontrolirati Gazu i da će SAD ostati predan "neumoljivom nastojanju" za oslobađanje svih talaca u Gazi.

Sljedeća faza izraelske ofanzive usredotočit će se na južni dio Gaze, gdje se stotine hiljada Palestinaca sklonilo nakon što su pobjegli sa sjevera.

Tokom noći, kažu stanovnici, Khan Younis je doživio najteže bombardovanje od početka rata. Izraelski dužnosnici vjeruju da se tamo skrivaju članovi vodstva Hamasa.

16:21

Ukupno 55 kamiona natovarenih humanitarnom pomoći ušlo je u Pojas Gaze u subotu nakon što je završena jednonedeljna humanitarna pauza.

"Pomoć, uključujući vodu, hranu, lijekove i medicinske potrepštine, ušla je preko graničnog prijelaza Rafah s Egiptom", objavilo je Palestinsko društvo Crvenog polumjeseca na društvenoj mreži X.

Izrael je u petak zabranio kamionima pomoći da uđu u Pojas Gaze preko prelaza Rafah, nastavljajući svoje razorne napade na palestinsku enklavu nakon što je najavio kraj humanitarne pauze koja je trajala nedelju dana.

Od tada su prema podacima Ministarstva zdravlja Gaze najmanje 193 Palestinca ubijena, a 652 ranjena.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra. Od tada je u izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijeno 15.207 osoba, među kojima je 70 posto djece i žena, a ranjeno je više od 40.650 osoba.

Zvanični broj poginulih u Izraelu iznosi 1.200.

16:07

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je da će otputovati u Katar kako bi tražio novi prekid vatre između Izraela i Hamasa.

"Ova situacija zahtijeva udvostručenje napora kako bi se došlo do trajnog prekida vatre i osiguralo oslobađanje svih talaca koje drži Hamas. Također je potrebno ljudima Gaze donijeti pomoć koja im je hitno potrebna", izjavio je Macron, javlja BBC.

On je rekao da izraelski cilj potpunog uništenja Hamasa "treba razjasniti" jer bi to moglo dovesti do "deset godina rata".

Izraelskim obavještajnim oficirima naređeno je da napuste Katar nakon što su pregovori o prekidu vatre zapali u "ćorsokak", saopćila je obavještajna agencija Mossad.

U saopćenju koje je prenio ured izraelskog premijera, Mossad kaže da je njegov šef David Barnea "naredio svom timu u Dohi da se vrati u Izrael" nakon što mu je to naredio Benjamin Netanyahu.

"Teroristička organizacija Hamas nije ispunila svoj dio dogovora, koji je uključivao oslobađanje sve djece i žena prema popisu koji je dostavljen Hamasu i koji je on odobrio", dodaje se.

Katar posreduje u pregovorima između Hamasa i Izraela od izbijanja rata, igrajući ključnu ulogu u organiziranju i produženju nedavnog jednosedmičnog privremenog prekida vatre i oslobađanja talaca.

15:25

Dva pripadnika Revolucionarne garde ubijena su u izraelskom napadu u Siriji

Poginuli pripadnici Revolucionarne garde (IRGC) služili su kao vojni savjetnici u Siriji, i prvi su prijavljeni iranski gubici od početka rata u Gazi, objavili su iranski državni mediji.

Ranije je sirijska vlada saopćila da je njena protuzračna odbrana spriječila izraelski raketni napad na ciljeve u blizini glavnog grada Damaska.

14:50

Francuski predsjednik poziva na dodatne napore kako bi se zaustavio rat u Gazi

Francuski predsjednik je apelovao na dodatne napore koji bi doveli do dugotrajnog prekida vatre u Gazi, rekavši da je vrlo zabrinut situacijom na terenu.

"Ova situacija zahtijeva pojačane napore za postizanje trajnog prekida vatre", rekao je Emmanuel Macron na marginama summita COP28 u Dubaiju.

14:15

Izrael povlači pregovarački tim iz Katara

Izrael je naredio Mossadovom pregovaračkom timu u Dohi da se vrati u Izrael zbog onoga što je nazvao 'ćorsokakom'.

"Nakon zastoja u pregovorima i prema uputama premijera Benjamina Netanyahua, David Barnea, šef Mossada, naredio je svom timu u Dohi da se vrati u Izrael", stoji u saopćenju Netanyahuovog ureda.

Rečeno je da Hamas "nije ispunio svoj dio sporazuma, koji je uključivao oslobađanje sve djece i žena, prema popisu koji je proslijeđen Hamasu i koji je Hamas odobrio".

"Šef Mossada zahvaljuje šefu CIA-e, egipatskom ministru obavještajnih poslova i premijeru Katara na njihovom partnerstvu u velikim posredničkim naporima koji su doveli do oslobađanja 84 djece i žena iz Pojasa Gaze uz 24 strana državljana", navodi se.

13:45

Broj poginulih u izraelskim napadima na Pojas Gaze od početka sukoba 7. oktobra povećan je na 15.207

U saopćenju Kancelarije za medije vlade u Gazi se dodaje da su 70 posto žrtava djeca i žene, te da su ranjene 40.652 osobe.

"Okupacija nastavlja da širi svoje bombardovanje civila nakon završetka humanitarne pauze", dodaje se u saopštenju.

13:10

Izraelske snage nastavljaju hapšenja na okupiranoj Zapadnoj obali

Izraelska vojska saopćila je da je uhapsila sedam osoba dok nastavlja kampanju masovnih hapšenja diljem okupirane Zapadne obale.

Vojska je rekla da je pet osumnjičenih uhapšeno u Nablusu, jedan u selu Bidya i jedan u Kfar Sabi.

Otkako je rat počeo, više od 3.200 Palestinaca na okupiranim teritorijima je zatvoreno, prema podacima Palestinske komisije za pitanja zatočenika i bivših zatvorenika. Brojke UN-a pokazuju da je od 7. oktobra ubijeno 246 civila – više od četvrtine su djeca.

Jedan je bio 16-godišnji Sharif Ahmad al-Shaer koji je preminuo od rana ranije danas, nakon izraelskog napada u Jeninu 9. oktobra, izvijestila je novinska agencija Wafa.

12:35

Kamioni s humanitarnom pomoći prvi put od prekida primirja ušli u Gazu

Prva grupa kamiona s humanitarnom pomoći od završetka sedmodnevnog primirja u Gazi ušla je sa egipatske strane prelaza Rafah, saopćio je palestinski Crveni polumjesec.

"Ekipe palestinskog Crvenog polumjeseca sada su primile kamione pomoći preko prelaza Rafah od naših partnera iz egipatskog Crvenog polumjeseca", objavio je PRCS na X.

Kamioni pomoći nisu ušli u Pojas Gaze u petak dok je Izrael obnovio svoje napade na opkoljenu enklavu.

12:05

Šest uhapšenih u Izraelu dok su protestovali protiv Netanyahua

Izraelski mediji javljaju da je policija uhapsila šest osoba dok su protestovali ispred kuće premijera Benjamina Netanyahua u Cezareji, na izraelskoj obali.

Demonstranti su tražili ostavku premijera, optužujući ga za neuspjehe koji su doveli do Hamasovog napada 7. oktobra. U izvještaju se navodi da se veći protesti očekuju kasnije danas u istom gradu.

U petak je The New York Times objavio izvještaj prema kojem su izraelski vojni dužnosnici dobili plan o smrtonosnom napadu palestinske grupe, više od godinu prije napada. Također je rečeno da nije jasno je li Netanyahu bio upoznat sa planom.

11:30

Grupa za ljudska prava: Ljudi iz Khan Younisa su prisiljeni preseliti se u Rafah

Glasnogovornik grupe Nezavisnog povjerenstva za ljudska prava u Gazi upravo je završio razgovor s novinarima ispred bolnice al-Nasser u Khan Younisu u Gazi.

Evo njegovih ključnih komentara:

  • Ljudima u istočnom Khan Younisu rečeno je da se presele u Rafah, što je pokazatelj da izraelske snage pokušavaju dodatno raseliti ljude.
  • Pozivamo međunarodnu zajednicu da poštuje prava palestinskog naroda.
  • SAD je u potpunosti odgovoran, ne samo davanjem crvenog svjetla okupaciji… nego i kao direktan partner u donošenju odluka.
  • Direktno kažemo američkom narodu… da, vaš predsjednik učestvuje u genocidu u Gazi.
10:50

Izraelska vojska kaže da je tokom noći pogodila 400 ciljeva

Izraelska vojska kaže da je tokom noći pogodila više od 400 ciljeva, uključujući južno područje Khan Younis odakle su se deseci hiljada civila evakuisali prošlog mjeseca.

Izraelske pomorske snage također su napale to područje s 'preciznim oružjem' usmjerenim na infrastrukturu 'povezanu s Hamasom'.

Izrael je pozvao ljude da se evakuišu iz Khan Younisa dok širi svoje vojne operacije.

Civilima je rečeno da krenu južno prema Rafi, blizu granice s Egiptom.

10:20

Izraelska vojska poziva stanovnike sjeverne Gaze da odu u ‘centre za sklonište’

Izraelska vojska kaže da je pozvala stanovnike određenih naselja na sjeveru Pojasa, uključujući Jabaliju, al-Zaytoun i al-Shuja’iya, da odu u "poznate centre za skloništa i škole" u sjeveroistočnim i zapadnim četvrtima grada Gaze.

Za stanovnike Jabalije, vojska je spomenula šest brojeva, od kojih svaki odgovara 'bloku', prema novom sistemu koji je Izrael počeo koristiti otkako je nastavio s bombardiranjem enklave.

Vojska je u petak objavila kartu koja prikazuje Gazu podijeljenu na stotine numerisanih zona, tražeći od civila da identificiraju svoja područja stanovanja prema zonama označenim na karti.

Vojska je potom u južnoj Gazi bacala letke s QR kodom koji se trebao povezati s kartom kada se skenira. Nije jasno kako civili mogu koristiti ovaj sistem nakon što su izraelski zračni napadi oštetili telekomunikacijsku i električnu infrastrukturu.

09:50

UN Women: Istražiti izvještaje o seksualnom nasilju nakon napada Hamasa 7. oktobra

UN Women kaže da su "uznemireni" izvještajima o seksualnom nasilju počinjenom tokom napada 7. oktobra kada su borci Hamasa napali zajednice u južnom Izraelu, ubivši najmanje 1200 ljudi.

"Uznemireni smo zbog brojnih izvještaja o seksualnom nasilju tokom tih napada", stoji u saopćenju UN-a.

"Zbog toga smo pozvali da se svi slučajevi nasilja propisno istraže i procesuiraju", dodaje se u saopćenju UN-a.

Hamas je više puta odbacio ove optužbe.

09:20

Kamioni pomoći mogli bi danas ući u Gazu

Izvještaji s terena za Al Jazeeru kažu da se očekuje da kamioni s humanitarnom pomoći koji prevoze zalihe, uključujući hranu, lijekove i gorivo na lokacije UN-a, danas uđu u Gazu u ograničenim količinama.

Ovo se događa nakon što je Izrael u petak, 1. decembra, spriječio ulazak kamiona u opkoljenu enklavu.

08:50

Područja u Khan Younisu 'izbrisana'

Nedugo nakon završetka primirja između Izraela i Hamasa u petak, prve žrtve počele su pristizati u južno područje Khan Younisa.

"Spavala sam kad sam čula zvuk pada cigli. Nakon toga sam čula glasove svoje braće i sestara i otišla sam do njih. Onda sam čula kako ljudi počinju kopati i došli su i izvukli nas", rekla je 10-godišnja Reem za Al Jazeeru.

Porodica Amal Abu Dagga se budila kada je iznenada njihova i susjedova kuća pogođena.

"Izjurila sam na ulicu, a da se nisam ni obukla. Obukla sam se na ulici. Cijelo područje na kojem živimo potpuno je izbrisano s lica zemlje", rekla je.

Prema izvještajima blizu 200 ljudi ubijeno je od prekida primirja u petak.

08:20

Analitičar: Izrael želi uništiti 'društveno tkivo' Gaze

Šanse za dugotrajno primirje i dalje su niske jer je želja izraelske vlade za ratom i dalje "vrlo jaka", kaže analitičar Mahjoob Zweiri.

"Oni su postavili vrlo visoke ciljeve za ovaj rat. Pokušavaju uništiti društveno tkivo i infrastrukturu Gaze", rekao je direktor Centra za zalivske studije na katarskom univerzitetu.

Objasnio je i zašto toliki broj žrtava: "Izrael prati veze Hamasa, i ako postoji neko ko je povezan s njima, uništit će mu kuću. To je razlog zašto vidimo da broj žrtava brzo raste."

07:47

Šta se dešava na granici Liban-Izrael

Dok je Izrael nastavio svoje napade na Gazu nakon završetka jednonedeljnog primirja, evo šta se dešava na granici Izraela i Libana:

  • Hezbollah je rekao da je izveo pet napada na izraelske vojne položaje duž granice kasno u petak, 1. decembra.
  • Izrael je odgovorio granatiranjem libanskih pograničnih sela za koja je rekao da su napadi potekli.
  • Žena i njen sin ubijeni su u izraelskom granatiranju u pograničnom gradu Houla. Hezbollah je kasnije objavio da je njen sin borac u toj grupi.
  • Najmanje 15 civila ubijenih u izraelskim napadima u Libanu u proteklih osam sedmica. Hezbollah kaže da je ubijeno 90 njegovih boraca.
07:19

Gotovo 200 Palestinaca ubijeno, kaže ministarstvo Gaze, dok se izraelski napadi nastavljaju drugi dan

Izrael je u subotu, 2. decembra, drugi dan izveo smrtonosna bombardovanja u Gazi nakon što je jednosedmično primirje s Hamasom propalo uprkos međunarodnim pozivima za produženje.

Oblaci sivog dima od udara nadvijali su se iznad Gaze, gdje je ministarstvo zdravlja koje vodi Hamas saopćilo da je skoro 200 ljudi ubijeno otkako je pauza u neprijateljstvima istekla u petak rano, prenosi agencija Frans pres.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije