Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan: Izraelski napadi na Gazu su zločin protiv čovječnosti

7
AA
Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan: Izraelski napadi na Gazu su zločin protiv čovječnosti
Foto: AA / Recep Tayyip Erdogan

Predsjednik Republike Turske Recep Tayyip Erdogan izjavio je danas, 1. decembra, da izraelski napadi na Pojas Gaze predstavljaju ratni zločin i zločin protiv čovječnosti.

"Ono što se događa u Gazi je zločin protiv čovječnosti. To je ratni zločin. Počinioci moraju odgovarati pred međunarodnim pravom", rekao je Erdogan u svom govoru na Klimatskom samitu Ujedinjenih nacija u Dubaiju.

Turski predsjednik Erdogan je također poručio da se ni na koji način ne mogu opravdati izraelski napadi u kojim je u blokiranom Pojasu Gaze ubijeno više od 16.000 Palestinaca, većinom žena i djece.

Alma Čolo: 'Stid me Ismeta Gavrankapetanovića, što živim u sistemu koji mu ovo radi'

Alma Čolo: 'Stid me Ismeta Gavrankapetanovića, što živim u sistemu koji mu ovo radi'

"Republika Turska se zalagala za mir u svim krizama, radila je na rješenjima zasnovanim na pravdi i pravičnosti", naglasio je Erdogan.

Izrael je rano jutros nastavio svoje vojne operacije i napad na Pojas Gaze nakon završetka humanitarne pauze, gađajući različita područja na sjeveru, unutrašnjosti i na jugu te enklave.

Najmanje 109 Palestinca je ubijeno, a više je ranjenih u današnjim izraelskim napadima na Gazu, saopćilo je Ministarstvo zdravstva te regije.

Samit UN-a o klimi 2023. godine, poznatiji kao COP28, okupio je više od 180 šefova država i vlada iz cijelog svijeta. Važno je napomenuti da se za učešće na tom događaju do 12. decembra ukupno prijavilo oko 500.000 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije