Erdogan i Scholz sreli se u Berlinu. Pročitajte govor turskog predsjednika koji odjekuje svijetom

10
Radiosarajevo.ba
Erdogan i Scholz sreli se u Berlinu. Pročitajte govor turskog predsjednika koji odjekuje svijetom
Foto: AA / Erdogan i Scholz u Berlinu

Ako Turska i Njemačka zajedno postignu humanitarni prekid vatre u izraelskom ratu u Gazi, regija može biti spašena iz vatrenog obruča, izjavio je u petak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan. Njegov govor odjeknuo je u svjetskim medijima, a Bild ga je čak nazvao skandaloznim.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Berlinu s kojim je kasnije planiran sastanak, Erdogan je rekao da je 13.000 Palestinaca, uključujući djecu, žene i starce, do sada ubijeno u ratu i da je gotovo cijela Gaza uništena zbog izraelskih napada na opkoljenu enklavu. Erdogan je naveo da će se na sastanku fokusirati na trgovinske, političke i vojne odnose, posebno na razvoj stanja između Rusije i Ukrajine i konačno na trenutnu situaciju između Izraela i Palestine.

"I ovdje ću govoriti jasno. Zato što se 7. oktobar opisuje kao historijski početak. O periodu nakon 7. oktobra se uopće ne govori. Do sada je, nažalost, ubijeno 13.000 palestinske djece, žena i staraca. Osim toga, gotovo da više nema mjesta koje se zove Gaza, sve je uništeno. Može li se Hamasovo oružje i moć uporediti sa oružjem i moći Izraela? Da li Izrael trenutno ima nuklearno oružje? Ima, ali ako pitate Izrael o ovome, oni neće reći 'postoji'. Zato što veoma dobro koriste laži", rekao je turski lider.

Podignuta optužnica protiv bivšeg hrvatskog ministra odbrane: Prijeti mu kazna do 8 godina zatvora

Podignuta optužnica protiv bivšeg hrvatskog ministra odbrane: Prijeti mu kazna do 8 godina zatvora

Podsjetio je na oštećene ili uništene bogomolje, džamije, crkve i bolnice. Naveo je da napadi na bolnice i ubijanje djece nema u Tori: "Nema ništa od ovoga u Tori. Ne možete to učiniti. Ali, kao što se ovdje vidi, kako se puca na tu djecu? Kako ih ubijaju u bolnicama? Hoćemo li stajati vezanih ruku pred ovim? Zar nećemo podići glas protiv ovoga? Ako nam ruke i jezik ostanu vezani, ne možemo to objasniti historiji. Izraelsko-palestinski rat ne treba vrednovati psihologijom duga. Vidite, ja slobodno govorim. Zato što nemamo duga prema Izraelu. Da smo dužni, ne bismo mogli tako slobodno da pričamo. Ali oni koji imaju dug, ne mogu slobodno govoriti. Mi nismo prošli kroz Holokaust. Nemamo takvu situaciju. Nemamo dug prema nikome", izjavio je Erdogan.

Rekao je da će o svim tim pitanjima razgovarati tokom ovog putovanja, ali je najvažnije pitanje o kojem će govoriti kako riješiti problem: "Jesmo li spremni za ovo ili ne? Sedmicu dana kasnije Steinmeier ide u Izrael. Ono što je važno je da zajedno postignemo humanitarni prekid vatre. Ako Turska i Njemačka zajednički postignu humanitarni prekid vatre u ratu u Gazi, regija može biti spašena iz vatrenog kruga. To se zove razmjena talaca. I mi smo za ovo. Ali kada kažete taoci, koliki je broj talaca u Izraelu u smislu broja talaca? S druge strane, koliki je broj talaca koje drži Hamas ili Palestina? Kada pogledamo ovo, Izrael ima mnogo više talaca u svojim rukama. Taoci i zarobljenici godinama su u rukama Izraela. Moramo da vidimo i ovo. Bilo bi nepravedno ako to ne vidimo."

Naveo je da će tokom susreta s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom na sasvim drugačiji način razgovarati o dešavanjima u Gazi.

"Kao Turska, od početka događaja izjavljivali smo da ne odobravamo napade na civile. Naš prioritet je da osiguramo prekid vatre i nesmetan protok humanitarne pomoći. Naravno, želja nam je da što više pacijenata, povrijeđenih ili oboljelih od raka, dovedemo u našu zemlju i liječimo ih. Međutim, ono što se dogodilo nam je još jednom pokazalo da je rješenje o dvije države zasnovano na granicama iz 1967. godine sada neizbježno. Kao Turska, naš cilj je uspostaviti klimu u kojoj Izraelci i Palestinci žive jedni pored drugih u miru i gdje prevladavaju mir i povjerenje. Moramo to postići. Mislim da bi svi trebali preuzeti odgovornost da osiguraju pravedan i trajan mir na Bliskom istoku", poručio je Erdogan.

Njemački kancelar Olaf Scholz rekao je da treba uložiti sve napore da se smanji broj civilnih žrtava u Gazi. Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Berlinu, Scholz je rekao da imaju neslaganja oko izraelske vojne kampanje, ali da bi željeli da nastave dijalog.

"Razgovarat ćemo kako možemo spriječiti dalju eskalaciju u regionu", rekao je Scholz, dodajući da Njemačka, iako brani pravo Izraela na samoodbranu, nije ravnodušna prema patnjama Palestinaca. Poručio je da "treba učiniti sve da se smanji broj civilnih žrtava".

Osvrćući se na izraelske napade na Gazu, Scholz je naveo da oni oštro osuđuju Hamas: "Razgovarat ćemo o tome šta možemo da uradimo u vezi s tenzijama u regionu. Zabrinuti smo zbog širenja sukoba u regionu. Izrael ima pravo da se brani prema međunarodnom pravu. Svaki život ima jednaku vrijednost. Ono što govorimo je da smo tužni zbog onoga kroz šta prolaze ljudi u Gazi. Dvodržavno rješenje treba da bude krajnji cilj. Pravo Izraela na postojanje je neophodno. U našoj zemlji nema mjesta za antisemitizam."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije