Uživo: Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju o prekidu vatre u Gazi

12
Radiosarajevo.ba
Uživo: Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju o prekidu vatre u Gazi
Foto: EPA / Generalna skupština UN-a

I danas, 12. decembra, iz minute u minutu pratimo događaje vezane uz rat Izraela i Hamasa.

Izrael je tokom noći nastavio s granatiranjem Gaze. Hamas je rekao da su se sukobi najžešći u središnjoj Gazi, a svjedoci su prijavili smrtonosne izraelske napade na jugu teritorija.

Ključni podaci:

Tužna vijest: Preminuo otac Tošeta Proeskija

Tužna vijest: Preminuo otac Tošeta Proeskija

  • Djeca među najmanje 20 ubijenih u krvavoj noći u Rafi
  • Izraelska vojska počela pumpati morsku vodu u tunele Gaze
  • Nastavljaju se napadi izraelske vojske na Pojas Gaze
  • Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju o prekidu vatre u Gazi
22:53

Generalna skupština UN usvojila rezoluciju o prekidu vatre u Gazi

22:30

Nastavljaju se napadi izraelske vojske na Pojas Gaze

Povrijeđeni u ovim napadima, među kojima se nalaze i djeca, prebačeni su u bolnicu Nasser u gradu Khan Younis.

22:18

Švicarska vlada namjerava smanjiti pomoć UNRWA-i: posebna izvjestiteljica UN-a

Francesca Albanese kaže da je “apsolutno šokantno” da švicarska vlada poduzima takav korak u “tako kritičnom trenutku”.

“Nadam se da švicarski senat neće dopustiti da ovo prođe”, napisala je na platformi X.

22:00

Austrija uložila amandman na egipatsku rezoluciju

Alexander Marschik, austrijski ambasador pri UN-u, objasnio je odluku svoje zemlje da uvede amandman, koji dodaje frazu “koje drže Hamas i druge grupe” kada se govori o zarobljenicima držanim u Gazi. Također se dodaje riječ “odmah” prije spomena važnosti osiguravanja humanitarnog pristupa.

Marschik kaže da rezolucija koju su predstavili Egipćani “nije zadovoljavajuća … uključujući pravo Izraela da osigura sigurnost svojih građana”, i imenovanje Hamasa.

“Nevina djeca, žene i muškarci koji su zarobljeni u Gazi nisu jednostavno nestali ili izgubili se na putu, oteo ih je Hamas, ne možemo samo ignorisati ovu činjenicu”, dodao je Marschik.

21:54

Egipat predstavio rezoluciju o prekidu vatre, odbacuje veto u Vijeću sigurnosti UN-a

Egipatski predstavnik u UN-u Osama Abdel Khalek Mahmoud predstavio je rezoluciju Generalnoj skupštini, napadajući američki veto koji je prošle sedmice blokirao poziv na prekid vatre u Vijeću sigurnosti.

Mahmoud je rekao da je rezolucija “jednostavna, jasna i eksplicitna” u svom pozivu na humanitarni prekid vatre.

“Bilo je opsežne upotrebe veta protiv nacrta rezolucije o humanitarnom prekidu vatre, iako ga je podržalo više od 100 država članica”, rekao je.

Mahmoud je dodao da su Palestinci “izloženi varvarskim napadima” izraelskih snaga i da je prekid vatre jedini način da se zaustavi ubijanje civila. “To je dovelo do nepodnošljive humanitarne patnje. Ugrozilo je međunarodni mir i sigurnost.”

21:49

‘Nasilje mora prestati’: predsjednik Generalne skupštine UN-a

Dennis Francis, diplomat iz Trinidada i Tobaga i predsjednik Generalne skupštine UN-a, istaknuo je strašnu humanitarnu situaciju u Gazi.

“Ono što vidimo je napad na civile, slom humanitarnih sistema i duboko nepoštivanje međunarodnog prava i međunarodnog humanitarnog prava”, rekao je Francis.

Dodao je da su deseci hiljada ljudi – uglavnom žena i djece – ubijeni u Gazi.

“Još ih je više prisilno raseljeno zbog neprekidnog nasilja, koji nigdje – ponavljam nigdje – ne mogu otići a da je tamo sigurno ”, rekao je Francis.

Izrazio je podršku trenutnom prekidu vatre. “Nasilje mora prestati.”

21:30

Izraelske snage uhapsile više od 100 Palestinaca u Jeninu

Više od 100 Palestinaca uhapšeno je danas u gradu Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali, saoštio je Klub palestinskih zatvorenika, dodajući da je samo nekolicina oslobođena.

Masovna hapšenja i dalje se nastavljaju širom Zapadne obale, navodi se u saopćenju grupe.

Od 7. oktobra samo u Jeninu uhapšeno je više od 400 Palestinaca, dodaje grupa.

Također je rečeno da su mnogi od onih koji su pritvoreni bivši zatvorenici koji su prethodno oslobođeni.

21:13

U toku je hitan sastanak Generalne skupštine UN-a

Uskoro ćemo imati više detalja…

21:09

WSJ: Izraelska vojska počela pumpati morsku vodu u tunele Gaze

Izraelska vojska navodno je počela pumpati morsku vodu u sistem tunela u Gazi, a neki kritičari upozoravaju da bi takav potez mogao naštetiti opskrbi Gaze pitkom vodom, izvještava Wall Street Journal.

Izraelska vojska je rekla da su takvi tuneli mjesto gdje Hamas skriva borce, taoce i oružje. Proces uništavanja tunela upumpavanjem morske vode mogao bi trajati sedmicama.

20:45

Izraelci protestuju u Jerusalemu za zarobljenike u Gazi

Rođaci zarobljenika i njihovi prijatelji marširali su u Jerusalemu kako bi izvršili pritisak na izraelsku vladu i međunarodnu zajednicu da ih odmah puste na slobodu.

Izraelci protestuju u Jerusalemu
Foto: EPA: Izraelci protestuju u Jerusalemu

Više od 100 zarobljenika oslobođeno je tokom primirja u novembru. Demonstranti pozivaju na hitne pregovore o vraćanju preostalih zarobljenika iz Gaze.

20:04

Biden: Izraelska vlada ne želi dvodržavno rješenje

Američki predsjednik Joe Biden je priznao da se Netanyahuova ekstremno desna vlada protivi uspostavi palestinske države.

“Ovo je najkonzervativnija vlada u historiji Izraela”, rekao je Biden, dodajući da izraelska vlada “ne želi dvodržavno rješenje”. Bidenovi komentari dolaze u trenutku kada njegova administracija ponovno poziva na dvodržavno rješenje, nakon rata u Gazi.

Washington je rekao da podržava stavljanje Gaze pod kontrolu palestinskih vlasti – no taj je prijedlog Netanyahu otvoreno odbacio.

Zagovornici prava Palestinaca pozvali su Bidena da iskoristi američki utjecaj – uključujući milijarde dolara pomoći – kako bi izvršio pritisak na izraelsku vladu da promijeni svoju politiku prema Palestincima.

19:45

Visoki povjerenik UN-a za ljudska prava, Volker Turk, izjavio je da su Gazu zahvatili opasni humanitarni uvjeti.

"Ako pogledate humanitarnu situaciju u ovom trenutku, vrlo je opasna... izuzetno opasna", rekao je Turk. "Na rubu je, daleko iznad granice kolapsa."

Šef UN-a za ljudska prava prethodno je pozvao na primirje kako bi se okončala kriza, ističući da je jedini put prema naprijed "kroz trenutno prekidanje nasilja".

19:15

Govoreći iz Beiruta, visoki predstavnik Hamasa, Osama Hamdan, izjavio je da su izraelske snage izvele 25 "masakra" samo u posljednja dva dana u Gazi.

Hamdan je rekao da neuspjeh izraelske vojske u dosezanju svojih zatočenika u enklavama "ukazuje na njihov opći neuspjeh".

"Ne pokušavajte jer nećete uspjeti osloboditi zarobljenike žive", rekao je Hamdan, obraćajući se izraelskim dužnosnicima. "Sve što radite je ugrožavanje njihovih života."

Hamdan je ponovio da neće biti "pregovora" o razmjeni zatvorenika i zarobljenika dok Izrael ne zaustavi svoj rat protiv Gaze.

18:30

Palestinska grupa Hamas tvrdi da je uništenje dvije škola u Beit Hanounu, na sjeveru Gaze, od strane Izraela, "nakon protjerivanja interno raseljenih osoba s njihovih prostora" oblik "etničkog čišćenja".

U saopštenju za medije, grupa je izjavila da Izrael pokušava uništiti sve oblike života kako bi natjerao ljude da napuste opsadnu priobalnu enklavu.

"To dokazuje sadizam i divljaštvo okupacije, te njen nepoštovanje prema Ujedinjenim narodima i svim načelima koja kriminaliziraju ciljanje civila i njihove infrastrukture", stoji u izjavi grupe.

17:45

Izraelska vojska nastavlja bombardovanje Pojasa Gaze, koji je pod blokadom, iz vazduha i sa zemlje.

Artiljerijske jedinice stacionirane na različitim tačkama duž granice s Pojasom Gaze pokreću napade sa zemlje, dok borbeni avioni i helikopteri izvode vazdušne napade.

Artiljerija u okolini grada Nahal Oz, blizu granice, povremeno je gađala Pojas Gaze, nakon čega se mogao vidjeti dim kako se diže iz blokirane enklave.

16:52

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu tvrdi da, iako njegova zemlja cijeni podršku SAD-a za svoje ciljeve uništavanja Hamasa i oslobađanja zarobljenika u Gazi, postoje razlike u njihovom pogledu na to kako će izgledati upravljanje opsadenim enklavom nakon rata.

Netanyahu je ponovio da Palestinska vlast (PV), koja kontrolira okupirani Zapadni brijeg, ne može biti odgovorna za Gazu.

"Neću dopustiti ulazak onih koji zagovaraju terorizam, podržavaju terorizam i financiraju terorizam u Gazu. Gaza neće biti ni Hamas-stan ni Fatah-stan", izjavio je Netanyahu u priopćenju prevedenom s hebrejskog.

16:12

Kamal Adwan bolnica na sjeveru Gaze je pod vojnom opsadom od strane izraelskih snaga.

Trenutno su je opkolile sa svih strana, stacionirane su na vratima i sprječavaju svakoga da ulazi ili izlazi iz medicinskog kompleksa.

Čujemo da su ponovljeno otvarali vatru prema medicinskim radnicima i pacijentima koji se i dalje nalaze unutar bolnice, javlja reporter Al Jazeere

Važno je napomenuti da je bolnica puna pacijenata i evakuiranih osoba koje se sklanjaju unutar nje kao posljednjeg mjesta zaštite Palestinaca na sjeveru od izraelskih bombardiranja.

15:47

Ministarstvo zdravlja: Veliki broj žrtava i dalje je pod ruševinama

Glasnogovornik Ministarstva zdravlja Gaze Ashraf al-Qudra također je rekao:

  • U posljednja 24 sata u bolnice je stiglo najmanje 207 ubijenih i 450 ranjenih
  • Veliki broj žrtava još uvijek je pod ruševinama i na saobraćajnicama
  • Evidentirali smo 326.000 slučajeva zaraznih bolesti u skloništima, a brojka će vjerovatno biti i veća
15:00

Prva serija kamiona humanitarne pomoći prolazi inspekciju u Karem Abu Salemu

Izraelski koordinacijski ured za poslove na okupiranom palestinskom teritoriju (COGAT) saopćio je da je prva serija kamiona s humanitarnom pomoći prošla inspekciju na graničnom prijelazu Karem Abu Salem (Kerem Shalom) i da je sada na putu prema prijelazu Rafah.

“Ovaj ključni korak je postavljen za povećanje količine pomoći koja stiže u Gazu. Vjerujemo da je @UN napravio sve prilagodbe za primanje i distribuciju pomoći”, rekao je COGAT na X.

U ponedjeljak, 11. decembra, vladino tijelo je okrivilo UN za neisporuku dovoljno pomoći preko prijelaza Rafah s Egiptom. Agencije UN-a i nevladine organizacije opetovano su govorile da Izrael ne dopušta prolazak potrebnih resursa.

COGAT je pristao otvoriti prijelaz samo za provjeru pomoći, a ne za stvarnu dostavu pomoći u Gazu.

14:23

Naoružano krilo Hamasa, Qassam brigade, kažeu da su gađali sedam vojnih vozila granatama i protuoklopnim uređajima u četvrti Shujayea u gradu Gazi.

Grupa je rekla:

  • Njegovi borci sudjelovali su u borbama s izraelskim vojnicima u nekoliko područja i potvrdili ubistvo njih 11
  • Ciljan je vojni nosač i ubijena su tri člana posade
  • Došlo je do sukoba s vojnicima spasilačkog tima koji su pokušali izvući posadu tenka, što je rezultiralo smrću “više njih”
  • RPG-om je gađan izraelski snajperist
14:00

Najmanje 18.412 ljudi je ubijeno, a 50.100 ranjeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, prema posljednjim podacima Ministarstva zdravstva.

Prema posljednjim podacima Palestinskog ministarstva zdravstva, izraelska vojska je od početka napada na Gazu ubila više od 18.200 Palestinaca.

Izraelska vojska nastavila je sa žestokim bombardiranjem cijelog Pojasa Gaze.

Najmanje 20 osoba ubijeno je u zračnom udaru na stambene četvrti grada Rafaha, u blizini egipatske granice.

Prema posljednjim podacima Palestinskog ministarstva zdravstva, izraelska vojska je od početka napada na Gazu ubila više od 18.200 Palestinaca.

13:31

U Rafahu ubijene najmanje 24 osobe

Glasnogovornik palestinskog ministarstva zdravstva u Gazi rekao je za Al Jazeeru da su u proteklih nekoliko sati 24 osobe ubijene u izraelskim napadima na dvije kuće u Rafahu.

Službenik je također dao ove novosti:

  • Izrael je vršio genocid i etničko čišćenje i želio je prekinuti zdravstvenu prisutnost u Gazi
  • Napad je stavio izvan rada 22 bolnice i 46 zdravstvenih centara u Pojasu Gaze
  • Izrael također kontrolira broj ranjenika koji napuštaju enklavu na liječenje u inostranstvu
13:01

Američki Jevreji pišu po projektilima koji se ispaljuju na Gazu

Tokom posjete izraelskoj vojnoj lokaciji koja se nalazi u jednoj oblasti u blizini Pojasa Gaze, grupa američkih Jevreja pisala je poruke na artiljerijskim granatama koje se ispaljuju na Pojas.

Poruke su podsticale na bombardovanje enklave i omalovažavanje života palestinskih civila.

12:39

UN: Dvije majke ubijene u napadu na bolnicu

Izvijestili smo da je bolnica Kamal Adwan u sjevernoj Gazi bila pod izraelskim napadom posljednjih nekoliko dana prije napada u utorak.

UN-ova humanitarna agencija OCHA saopćila je da su dvije majke ubijene kada je u ponedjeljak pogođen bolnički odjel rodilišta. Dodaje se da je u bolnici “trenutačno smješteno 65 pacijenata, uključujući 12 djece na JIL-u i šestero novorođenčadi u inkubatorima”.

U bolnici se sklonilo oko 3.000 ljudi.

U granatiranju je “zgrada također pretrpjela znatnu štetu” i “zalihe su pri kraju, što dodatno ugrožava sposobnost liječnika da liječe pacijente”, navodi se u objavi MSF-a na X.

12:00

WHO moli da se poštede bolnice na jugu Gaze

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) kaže da je samo 11, ili manje od trećine, bolnica u Gazi i dalje djelomično funkcionalno i pozvala je da ostanu netaknute.

“U samo 66 dana zdravstveni sistem prešao je s 36 funkcionalnih bolnica na 11 djelomično funkcionalnih bolnica – jednu na sjeveru i 10 na jugu”, rekao je Rik Peeperkorn, predstavnik WHO-a za okupirana palestinska područja, na brifingu za štampu UN-a putem videolinka iz Gaza.

Ne možemo si priuštiti gubitak zdravstvenih ustanova ili bolnica”, rekao je. “Nadamo se, molimo da se to neće dogoditi.”

11:35

UN: Rat na jugu Gaze ništa manji nego na sjeveru

Martin Griffiths, UN-ov koordinator za humanitarna pitanja, kaže da se njegova organizacija nadala i da mu je rečeno da će jednom kada se rat preseli u južnu Gazu, postojati drugačiji, precizniji pristup borbama.

“[Ali] ono što se dogodilo jest da napad na južnu Gazu nije bio ništa manji nego na sjevernu. Trenutno bjesni Khan Younisom i prijeti Rafi. Kompresija stanovništva je veća. Ne možemo biti sigurni da je bilo koja od naših operativnih tačaka sigurna”, rekao je za Al Jazeeru.

Griffiths je dodao da humanitarni radnici UN-a djeluju na obliku “humanitarnog oportunizma” u Pojasu Gaze, što nije tipična karakteristika humanitarne operacije, što uključuje razinu pouzdanosti i sigurnosti, kako za humanitarne radnike tako i za ljude kojima služe.

“Ti uvjeti ne postoje u južnoj Gazi.”

10:56

Izraelske snage izvršile napad na bolnicu Kamal Adwan

Nakon nekoliko dana opsade i granatiranja, izraelske snage izvršile su raciju u bolnici u sjevernom dijelu Gaze, rekao je glasnogovornik ministarstva zdravstva u Gazi.

“Pozivamo Ujedinjene narode, Svjetsku zdravstvenu organizaciju i Međunarodni odbor Crvenog križa da odmah djeluju kako bi spasili živote onih u bolnici”, dodao je Ashraf al-Qudra u objavi na Telegram kanalu ministarstva.

Štoviše, al-Qudra je rekao da su izraelske snage okupljale muškarce – uključujući medicinsko osoblje – u dvorištu bolnice, koji bi tada mogli biti uhapšeni.

Donijet ćemo vam više o tome što je prije moguće.

10:24

Izraelska vojska kaže da je 20 vojnika ubijeno u prijateljskoj vatri

Dvadeset od 105 izraelskih vojnika ubijenih u Pojasu Gaze tokom kopnene ofanzive ubijeno je prijateljskom vatrom i u nesrećama s pucnjavom, prema novim podacima koje je objavila izraelska vojska i prenijeli lokalni mediji.

Trinaest među njima ubijeno je prijateljskom vatrom – uključujući zračne napade, tenkovsku vatru i pucnjavu – izvijestio je Times of Israel.

Neki su također ubijeni od slučajnih zatajenja paljbi ili od šrapnela eksploziva koji su namjerno aktivirale izraelske snage.

Izraelski mediji dodaju da su neki vojnici ubijeni nakon što su greškom identificirani kao borci Hamasa.

09:54

Izraelski ministar odbrane kaže da će rat ‘potrajati’

Izraelski ministar odbrane odbio je međunarodne pozive na prekid vatre, rekavši da će trenutna faza operacije protiv Hamasa, za koju Izrael kaže, “potrajati”.

Idemo se braniti. Borim se za budućnost Izraela”, rekao je Yoav Gallant, član izraelske tročlane ratne vlade, na brifingu za Associated Press.

Gallant se odbio obvezati na bilo kakve čvrste rokove, ali je signalizirao da bi se trenutna faza, koju karakteriziraju teške kopnene borbe potpomognute zračnim snagama, mogla protegnuti sedmicama i da bi se daljnje vojne aktivnosti mogle nastaviti mjesecima.

Dodao je da će sljedeća faza biti borba nižeg intenziteta protiv “džepova otpora” i da će zahtijevati da izraelske trupe zadrže slobodu djelovanja.

09:16

Raketa pogodila brod koji je plovio prema Jadranu

Raketa lansirana iz Jemena, s područja pod kontrolom Hutija, pogodila je komercijalni tanker te izazvala požar i materijalnu štetu, ali nije bilo žrtava, saopćila je američka vojska.

"Napad na tanker STRINDA dogodio se oko 60 nautičkih milja (111 km) sjeverno od moreuza Bab al-Mandab koji povezuje Crveno more i Adenski zaljev oko 22 sata po našem vremenu", rekao je američki dužnosnik.

Drugi američki dužnosnik rekao je da je STRINDA mogla samostalno ploviti i nakon napada.

STRINDA je ukrcala biljno ulje i biogoriva u Maleziji i krenula je prema Jadranskom moru - Veneciji u Italiji, pokazuju podaci firme za praćenje brodova Kpler, piše Reuters.

Ostatak teksta pročitajte na linkiu ISPOD:

Brod išao prema Jadranskom moru kada je pogođen raketom (VIDEO) #Raketa #Brod #Yemen

Posted by Radio Sarajevo on Monday, December 11, 2023
08:37

Djeca među najmanje 20 ubijenih u krvavoj noći u Rafi

Bila je to krvava noć za stanovnike Rafe i milion Palestinaca koji su potisnuti u ovaj južni grad jer su izraelski zračni napadi – višestruki i masovni – uništili tri kuće u vrlo gusto naseljenom susjedstvu.

Tu ne žive samo mještani, već i oni koji su raseljeni i evakuirani od početka rata. Prijavljeno je da je ubijeno dvadeset ljudi, uključujući sedmero djece i najmanje pet žena, prenosi Al Jazeera.

Postoji zabrinutost da ima ljudi zarobljenih ispod ruševina jer su udari ozbiljno oštetili okolne kuće, a neke su se srušile nakon nekoliko sati.

Uz malo opreme i mašina, napori spašavanja su teški. Ljudi rukama uklanjaju ruševine i spašavaju zarobljene.

Potraga se nastavlja, ali opet, vrlo je, vrlo osnovna i jednostavna. Nema mašina i opreme za pomoć ljudima.

08:00

Benjamin Netanyahu: Gaza će poslije rata biti pod kontrolom izraelske vojske

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu kazao je kako će Pojas Gaze biti pod kontrolom izraelske vojske nakon rata, objavila je Izraelska javna radiotelevizija.

“Pojas će biti pod kontrolom izraelske vojske. Nakon rata, u Gazi će djelovati civilna uprava, a Pojas će biti obnovljen pod upravom zaljevskih država. Nećemo popustiti međunarodnom pritisku”, rekao je Netanyahu televizijskoj kući.

Predsjednik SAD Joe Biden je opetovano izrazio želju da Palestinska samouprava ponovo ujedini okupiranu Zapadnu obalu i Pojas Gaze i da se izbjegne izraelska okupacija ili smanjenje palestinskih teritorija.

Netanyahu je rekao da njegova Vlada ne isključuje mogućnost rata protiv snaga PA na Zapadnoj obali i da radi planove za nepredviđene situacije kako bi odgovorila na takav događaj.

07:40

Više od 50 uhapšenih na protestu u Washingtonu za mir na Bliskom istoku

Američka policija uhapsila je više od pedeset osoba u Washingtonu koji su se okupili kako bi pozvali čelništvo Sjedinjenih Američkih Država da se zalaže za trajni mir na Bliskom istoku.

Aktivisti američke kampanje za palestinska prava, potom Židovski glas za mir, kao i drugi okupljeni na ovom protestu, nosili su majice sa sloganom Ulažite u život te su tražili da Kongres odbije prijedlog američkog predsjednika Joea Bidena o novoj finansijskoj pomoći Izraelu.

Tražili su od američke vlade da umjesto naoružavanja Izraela preusmjeri sredstva na domaće prioritete, od brigi za djecu do pristupačnijeg stanovanja.

07:00

State Department: 'Izrael nije izuzetak, moraju poštovati ratno pravo'  

Izrael nije izuzetak od američke politike po kojoj svaka država koja dobiva američko oružje mora poštovati ratno pravo, poručio je u ponedjeljak State Department nakon što je Washington Izraelu prodao oko 14.000 tenkovskih granata bez revizije Kongresa.

SAD očekuje od svih zemalja koje dobivaju američku vojnu pomoć da je koriste "uz puno poštivanje međunarodnog humanitarnog i ratnog prava i Izrael nije izuzetak", rekao je glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller novinarima u ponedjeljak.

06:30

Izrael tokom noći nastavio s granatiranjem Gaze

Hamas je rekao da su se sukobi najžešći u središnjoj Gazi, a svjedoci su prijavili smrtonosne izraelske napade na jugu teritorija.

Agencija France-Press izvještava da su udari u ponedjeljak bili usmjereni na glavni južni grad Gaze Khan Yunis, koji je sada središte borbi, kao i na Rafah, grad na granici s Egiptom gdje deseci hiljada ljudi traže utočište.

Neke od najžešćih borbi u više od dva mjeseca sukoba dogodile su se tokom vikenda, dok su Izraelske odbrambene snage pokušavale konsolidirati kontrolu nad urbanim središtima u sjevernom dijelu Gaze i progonile vođe Hamasa u srcu najvećeg grada na jugu, Khan Younis.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je kasno u ponedjeljak da je 'Hamas na rubu propasti, a IDF zauzima posljednja uporišta'.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije