Uživo: Potvrđeno - dva tankera s gorivom ušla su u Gazu

11
Radiosarajevo.ba
Uživo: Potvrđeno - dva tankera s gorivom ušla su u Gazu
Foto: AA / Izraelski napadi na Gazu, 17. novembar 2023.

Izrael je 17. novembra nastavio s napadima na Pojas Gaze.

Izraelska vojska tvrdi da je proteklih dana napala dvije podzemne lokacije u Gazi, uzrokujući "značajnu štetu". Udari su bili usmjereni na visoke ličnosti Hamasa koje su se, kako tvrdi IDF, skrivale, uključujući šefa Hamasove raketne brigade i brigade za sjever Gaze.

Ključni podaci: 

Preminuo novinar Franco Di Mare: Tokom rata usvojio djevojčicu Stellu iz Sarajeva

Preminuo novinar Franco Di Mare: Tokom rata usvojio djevojčicu Stellu iz Sarajeva

  • Komunikacijske mreže u Gazi su prekinute
  • Izraelski tenkovi opkolili i bolnicu Al-Ahli
  • UN donio rezoluciju o 'humanitarnoj pauzi' u Pojasu Gaze
  • Svi pacijenti na intenzivnoj njezi umrli usred izraelske racije
23:21

Doktor koji se brinuo za starije osobe u Gazi ubijen je u najnovijem "barbarskom napadu" Izraela na zdravstvenu ustanovu, rekao je novinarima direktor bolnice Al-Aqsa.

Iyad Abu Zaher rekao je tokom konferencije za novinare da je Medhat Mheisem, doktor u bolnici Al-Wafa za starije osobe, ubijen kada je ustanova napadnuta.

Mheisem je također bio šef Upravnog odbora u Al-Wafi, u centralnoj dijelu Pojasa Gaze.

"Ovaj nesebičan čovjek, koji je odbio ostati kod kuće, obavljao je svoje dužnosti i opsluživao starije osobe u bolnici", rekao je Abu Zaher.

"Maloprije me [Mheisem] zamolio da im pošaljem vode. Nemaju pitke vode", rekao je, dodajući da se za starije osobe u bolnici sada brine "niko osim Boga", prenosi Al Jazeera.

23:06

Najnoviji prijedlog koji su katarski posrednici iznijeli Izraelu, a koji bi uključivao oslobađanje 50 zarobljenika u Gazi, izraelska ratna vlada u petak, 17. novembra, je odbila, navodi se u izvještaju izraelskog medija Ynet News.

U izvještaju se navodi da je vlada odbila pristati na bilo kakav dogovor kojim bi se članovi porodica razdvojili. Međutim, još uvijek se razmatra dogovor koji bi omogućio oslobađanje 70 do 80 zarobljenika.

Ynet također tvrdi da je šef Hamasa u Gazi Yahya Sinwar prekinuo pregovore kao rezultat izraelskih akcija u bolnici Al-Shifa.

22:26

Glasnogovornik oružanog krila Hamasa Abu Ubaida rekao je da su borci te grupe uništili 62 vozila izraelske vojske i ubili devet vojnika u posljednja četiri dana.

U primjedbama koje je dao maloprije, Ebu Ubaida iz brigada Qassam je također rekao:

  • Borci grupe uspjeli su "uništiti" stambenu zgradu u Beit Hanounu u kojoj su bile stacionirane izraelske specijalne snage.
  • Borci grupe uspjeli su "eliminirati" sve izraelske vojnike koji su bili u zgradi.
  • Borci grupe su na terenu "progonile neprijateljske snage i njihova vozila od ulice do ulice".
  • "Pripremili smo se za dug period odbrane", svakog trenutka dok su u Gazi, izraelske snage "pogoršavaju" svoje gubitke.
  • Izraelske snage nastavljaju činiti "ratne zločine prepadima na bolnice" u pokušaju da pronađu nepostojeće komandne centre i dokažu "neutemeljene laži".
  • Šta god izraelski premijer Benjamin Netanyahu traži u bolnici Al-Shifa je "smiješno".
  • Obraćajući se Izraelu, Abu Ubaida je rekao da će vijesti o "vašim mrtvim vojnicima na terenu uskoro stići do vas".
22:14

Telefonske i internetske usluge djelomično obnovljene u Gazi

Glavne telekomunikacijske tvrtke u Gazi Paltel i Jawwal potvrdile su "djelomičnu obnovu" telekomunikacijskih usluga u raznim dijelovima Gaze.

Tvrtke su jučer najavile potpuni prekid svojih usluga zbog nedostatka goriva. Djelomična obnova dolazi nakon što je ograničena količina goriva osigurana preko UN-ove agencije za palestinske izbjeglice (UNRWA), rekli su.

21:39

Pet zemalja traži od ICC-a da istraži situaciju u Palestini

Pet zemalja podnijelo je zahtjev Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) za istragu "situacije u državi Palestini", rekao je glavni tužitelj ICC-a Karim Khan. Južnoafrička Republika, Bangladeš, Bolivija, Komori i Džibuti – sve članice ICC-a – podnijeli su uputnicu koju je njegov ured primio u petak, potvrdio je Khan u izjavi.

Khan je potvrdio da njegov ured već provodi istragu o situaciji u državi Palestini koja je započela u martu 2021. i obuhvaća sve zločine koji su možda počinjeni od juna 2014. te Gazu i Zapadnu obalu.

Ta se istraga sada "proširuje na eskalaciju neprijateljstava i nasilja od napada koji su se dogodili u oktobru 2023.".

Khan, koji je nedavno posjetio prijelaz Rafah između Gaze i Egipta, rekao je da je njegov tim prikupio "značajnu količinu" dokaza o "relevantnim incidentima" u ratu, dodajući:

"Također ću nastaviti s naporima da posjetim državu Palestinu i Izrael kako bih se susreo s preživjelima, čuo mišljenja organizacija civilnog društva i surađivao s relevantnim nacionalnim kolegama."

Izraelski napadi na Gazu, 17. novembar 2023.
Foto: AA: Izraelski napadi na Gazu, 17. novembar 2023.
21:14

Dva tankera s gorivom ušla su u Gazu preko prijelaza Rafah u petak, rekla je izraelska vladina agencija za CNN, nakon što je ratni kabinet te zemlje odobrio mjeru koja omogućava redovite isporuke goriva poraženoj enklavi.

"Ovo gorivo je ušlo na ograničen način za korištenje međunarodnih organizacija, za UNRWA", rekao je glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari. "Postoje postrojenja za desalinizaciju koja bi trebala opskrbiti južni pojas vodom, tako da se gorivo koristi samo za te dvije potrebe. Pratimo ovaj problem kako bismo osigurali da se koristi samo za ove dvije potrebe. Ovaj (proces) vode SAD i Egipat."

20:49

Ako Turska i Njemačka zajedno postignu humanitarni prekid vatre u izraelskom ratu u Gazi, regija može biti spašena iz vatrenog obruča, izjavio je u petak turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare s njemačkim kancelarom Olafom Scholzom u Berlinu s kojim je kasnije planiran sastanak, Erdogan je rekao da je 13.000 Palestinaca, uključujući djecu, žene i starce, do sada ubijeno u ratu i da je gotovo cijela Gaza uništena zbog izraelskih napada na opkoljenu enklavu.

Erdogan je naveo da će se na sastanku fokusirati na trgovinske, političke i vojne odnose, posebno na razvoj stanja između Rusije i Ukrajine i konačno na trenutnu situaciju između Izraela i Palestine.

20:01

Komentari Daniela Hagarija, glasnogovornika izraelske vojske, dolaze usred sve veće zabrinutosti zbog izraelskog upozorenja Palestincima u Khan Younisu ove sedmice da evakuiraju svoje domove.

"Odlučni smo unaprijediti naše operacije. To će se dogoditi gdje god Hamas postoji, uključujući i južni dio pojasa", rekao je tokom redovnog brifinga. "To će se dogoditi u vrijeme, na mjestu i u uslovima koji su najbolji za vojsku."

Kao što smo ranije izvijestili, Izrael je bacao letke u južnoj Gazi govoreći stanovnicima da se smjesta presele u "poznata skloništa". Palestinci u Khan Younisu odmah su pitali gdje mogu pronaći ta navodna skloništa, jer Izrael granatira sve dijelove opkoljenog teritorija.

19:33

Na znamenitostima u Sarajevu okačene crvene trake s imenima palestinske djece 🔖🔖🔖 (FOTO) #gaza #sarajevo

Posted by Radio Sarajevo on Friday, November 17, 2023
19:11

Ljekari bez granica (MSF) saopćili su da nisu primili novosti od svog osoblja u bolnici al-Shifa u Gazi otkako su izraelske snage ušle u ustanovu u srijedu.

U priopćenju od petka, MSF je rekao da od četvrtka još uvijek imaju najmanje jednog člana osoblja unutar al-Shife, ali je kontakt s njima bio "isprekidan". Dodano je:

"Od našeg osoblja nismo dobili ažurirane informacije o situaciji u bolnici otkako su izraelske snage ušle u ustanovu 15. novembra. Kad smo posljednji put mogli razgovarati s našim kolegama, preostalo medicinsko osoblje i dalje je pokušavalo liječiti i pomoći pacijentima i raseljenim civilima koji su se sklonili unutar Al-Shife, unatoč tome što danima nisu imali struje, hrane ili vode."

Dobrotvorna organizacija ponovila je svoj poziv na poštivanje i zaštitu zdravstvenih ustanova, zdravstvenih radnika, pacijenata i civila te je pozvala na trenutni prekid vatre u Gazi.

18:29

Dvadeset četiri pacijenta umrla su u posljednja dva dana u bolnici al-Shifa u Gazi zbog nestanka struje uzrokovanih nedostatkom goriva, prema Ministarstvu zdravstva Gaze.

"Vitalna medicinska oprema prestala je funkcionirati zbog nestanka struje", rekao je u petak glasnogovornik palestinskog ministarstva zdravstva u Gazi Ashraf al-Qudra, javlja AFP.

Izraelske specijalne snage nastavile su u petak pretraživati ​​veliki bolnički kompleks al-Shifa, nakon što su prvo ušle u najveću bolnicu u Gazi u ranoj raciji u srijedu rano ujutro koja je izazvala žestoku osudu čelnika Svjetske zdravstvene organizacije, koji je to nazvao "potpuno neprihvatljivim". Situacija u Al-Shifi je "katastrofalna" za pacijente, raseljene osobe i zdravstvene radnike koji su nagurani unutra bez struje, vode i hrane, rekao je za AFP direktor bolnice Mohammed Abu Salmiya.

18:22

Objavljen je potresan i uznemirujući video iz Gaze. Otac i sin su se pokušali evakuirati po naređenju izraelske vojske.

Otac je preživio. Sina su ubili:

18:06

Dužnosnik UN-a poziva Izrael da prestane koristiti vodu kao 'ratno oružje'

Službenik UN-a za ljudska prava pozvao je Izrael da prestane koristiti vodu kao "oružje rata" i dopusti čistoj vodi i gorivu u Gazu kako bi se ponovno pokrenula vodoopskrbna mreža. Pedro Arrojo-Agudo, specijalni izvjestitelj UN-a za vodu i sanitaciju, rekao je u izjavi u petak:

"Svaki sat koji prođe dok Izrael sprječava opskrbu sigurne pitke vode u pojasu Gaze, drsko kršeći međunarodno pravo, izlaže stanovnike Gaze opasnosti od umiranja od žeđi i bolesti povezanih s nedostatkom sigurne pitke vode."

Podsjetio je Izrael da svjesno sprječavanje zaliha potrebnih za sigurnu vodu da uđu u Gazu "krši i međunarodno humanitarno pravo i pravo ljudskih prava", dodajući: "Utjecaj na javno zdravlje i higijenu bit će nezamisliv i mogao bi rezultirati većim brojem civilnih žrtava od ionako kolosalnog broja žrtava bombardiranja Gaze."

Dodao je da će djeca – posebno ona mlađa od pet godina – biti prva pogođena krizom vode i kanalizacije, te žene: "Ove često nevidljive žrtve rata moguće je spriječiti i Izrael ih mora spriječiti. Izrael mora prestati koristiti vodu kao ratno oružje."

17:55

U Sarajevu, glavnom gradu Bosne i Hercegovine, odata je počast djeci koja su ubijena u izraelskim napadima na Gazu 

Zajednica "Slice of Resistance", koja je organizovala događaj, u svom saopćenju je navela da su na znamenitostima u Sarajevu okačene crvene trake s imenima palestinske djece koja su ubijena u izraelskim napadima. U saopćenju se navodi da je odavanje počasti organizovano u znak sjećanja na palestinsku djecu koja su ubijena, istovremeno i u Istanbulu i Oxfordu.

17:21

Palestinski Crveni polumjesec saopćio je da izraelski tenkovi nastavljaju s opsadom baptističke bolnice Al-Ahli na sjeveru Pojasa Gaze. 

Pozvali su na hitnu intervenciju kako bi zaštitili svoje timove u opasnosti. U izjavi na društvenoj mreži palestinskog Crvenog polumjeseca navedeno je da su timovi u bolnici i dalje pod opsadom. Navedeno je da su tenkovi raspoređeni oko bolnice, a čuli su se i intenzivni pucnji izraelskih vojnika.

U četvrtak su objavili da su izraelski tenkovi okružuju baptističku bolnicu Al-Ahli na sjeveru Pojasa Gaze i da sukobi sprečavaju ekipe hitne pomoći da stignu do povrijeđenih. 

16:46

Martin Griffins trenutno daje najnovije informacije o teškoj humanitarnoj situaciji u Gazi. Griffiths je rekao da je 41.000 stambenih jedinica uništeno od 7. oktobra, što čini 45 posto svih jedinica na bombardiranom području.

"Priroda i razmjer civilne štete karakteristični su za upotrebu eksplozivnog oružja sa širokim područjem djelovanja u gusto naseljenom području", dodao je.

Osvrćući se na "užasnu" situaciju na terenu, Griffiths je dodao: "Čini se da je međunarodno humanitarno pravo u mnogim aspektima okrenuto naglavce."

16:23

Izraelske snage izvele su veliku raciju u gradu Jeninu, uništavajući ceste i ubivši između tri i pet militanata Hamasa u posljednjem primjeru porasta nasilja diljem okupirane Zapadne obale.

Hamas je rekao da su tri njegova borca ​​poginula u noćnom napadu koji je započeo u četvrtak kasno navečer:

15:54

Josep Borell izjavio je da Izrael mora poštovati međunarodno pravo

Visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i bezbjednost pozvao je na hitan prekid vatre u Gazi.

Prenosimo nekoliko njegovih komentara:

"Rat protiv Hamasa u Gazi rezultat je općeg političkog neuspjeha međunarodne zajednice."
"Evropska unija poziva na hitno humanitarno primirje i više mogućnosti da pomoć stigne do civila u Gazi."
"U Gazi ima na hiljade civilnih žrtava, a Izrael mora poštovati međunarodno humanitarno pravo."
"Ovaj rat je pokazao Evropskoj uniji da palestinsko pitanje ne možemo ostaviti bez rješenja."
"Nasilje među naseljenicima je sve veće i mi smo istakli izraelsku stranu da kontroliše nasilje na Zapadnoj obali."

15:30

Direktor bolnice al-Shifa u Gazi: Svi pacijenti na intenzivnoj njezi umrli usred izraelske racije

Direktor bolnice al-Shifa Muhammed Abu Salmiya kaže da su 22 osobe umrle tokom noći u bolnici usred izraelske racije, te da je kompleks i dalje odsječen od vode, struje i komunikacija.

U izraelskim avionskim napadima na izbjeglički kamp Jabalia ubijeno je najmanje 18 ljudi.
Izraelska vojska završila je napad na bolnički kompleks Ibn Sina na okupiranoj Zapadnoj obali u blizini izbjegličkog kampa Jenin. Najmanje 14 osoba je povrijeđeno.

Izraelski udari nastavljaju se širom Gaze, a enklava je u prekidu komunikacija zbog nedostatka goriva za generatore.

15:07

Izraelska vojska se oglasila: Pri kraju smo s demontažom vojnog sistema na sjeveru Gaze

Izraelska vojska je "blizu demontiranja vojnog sistema" koji je bio prisutan u sjevernoj Gazi, rekao je načelnik Glavnog stožera izraelskih obrambenih snaga. U videu objavljenom na Telegram kanalu IDF, Herzi Halevi je rekao: "Iako ima još posla koji treba dovršiti, mi mu uspješno pristupamo. IDF će nastaviti sa svojim operacijama unutar Pojasa Gaze, a što se nas tiče, sve će više regija biti na meti. Eliminiramo časnike i operativce te uništavamo infrastrukturu terorista."

Rekao je da je razgovarao s izraelskim vojnicima u Gazi. Njihov rad je nazvao "uzornim" te ih pozvao ih da "izvuku lekcije" iz proteklih nekoliko sedmica i "rade to još bolje" u budućnosti. Izraelska vojska je dosad fokusirala svoju kopnenu ofanzivu na sjever Gaze nakon Hamasovih napada 7. novembra, koji su bili pretežno usmjereni na civile.

Izraelski ministar obrane Yoav Gallant rekao je da je sljedeća faza operacije "započela" što je daljnji pokazatelj da bi Izrael mogao početi koncentrirati napade na južne dijelove teritorija.Tako stanovnici na jugu kažu da su izraelske snage bacile letke na određena područja upozoravajući ih da odu. Gallant je rekao da će kopnena operacija na kraju "uključiti i sjever i jug".

14:50

UN: ‘Više ne možemo distribuirati pomoć u Gazi’

Izraelci su prije gotovo šest sedmica zabranili uvoz goriva u Pojas Gaze. Prvi put ove sedmice dopušten je ulazak male količine za automobile UN-a, ali je goriva već nestalo.

Nedostatak goriva također je doveo do prekida internetskih i telefonskih veza.

Sada, najveća agencija UN-a u Gazi, UNRWA, kaže da više nije u mogućnosti donositi i distribuirati pomoć.

13:55

Australijska ministrica vanjskih poslova Penny Wong izjavila je da je njena zemlja duboko zabrinuta zbog izraelskih napada na bolnice u Gazi i okolna područja.

"Bolnice, pacijenti i osoblje koje radi na humanitarnom polju moraju biti zaštićeni", rekla je ministrica Wong u objavi na društvenoj mreži X.

Wong je podsjetila da su mnoge bolnice bile mete izraelskih napada, uključujući Indonežansku bolnicu u Gazi i jordansku mobilnu bolnicu.

13:20

Nakon što je izraelska vojska intenzivirala svoje napade na sjeveru Pojasa Gaze koji su rezultirali ubijanjem hiljade civila, uništavanjem civilne infrastrukture, bolnica i škola Ujedinjenih nacija (UN) u kojima su ljudi tražili sklonište, načelnik izraelskog Generalštaba Herzi Halevi nagovijestio je u petak da bi se kopnene operacije mogle proširiti i na južna područja blokirane palestinske enklave.

"Blizu smo demontaže vojnog sistema (palestinske grupe Hamas op.a.) u sjevernom Pojasu Gaze", rekao je Halevi obraćajući se izraelskim vojnicima u Gazi.

Dodao je da će izraelska vojska nastaviti operaciju u Gazi i u "sve više i više regija".

Do sada je izraelska vojna kopnena operacija bila fokusirana na grad Gazu i sjeverni dio Pojasa Gaze.

Međutim, nekoliko izraelskih zvaničnika također je nagovijestilo mogućnost proširenja izraelske kopnene operacije na jug Pojasa Gaze.

12:50

Izraelske vlasti nastavile su da nameću stroga ograničenja Palestincima, zabranjujući im šestu sedmicu zaredom ulazak u džamiju Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu/Jerusalemu na molitvu petkom.

Kompleks džamije Al-Aksa izgledao je gotovo prazan zbog izraelskih strogih ograničenja.

Od ranog jutra u petak, izraelske snage su raspoređene su širom okupiranog istočnog Al-Qudsa/Jerusalema, posebno u Starom gradu i ulazima koji vode u džamiju.

Palestinci kojima nije bilo dozvoljeno da uđu u Al-Aksu molili su se oko džamije, na ulici u Starom gradu.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra. Od tada je najmanje 11.500 Palestinaca ubijeno, među kojima oko 7.900 žena i djece, dok je više od 29.800 povrijeđenih.

Hiljade zgrada, uključujući bolnice, džamije i crkve, oštećene su ili uništene u izraelskoj ofanzivi.

Izraelske vlasti revidirale su broj ubijenih Izraelaca od 7. oktobra na oko 1.200.​

12:45

Ambasador Bosne i Hercegovine u Egiptu Sabit Subašić kazao je Feni da su građani BiH koji su iz Gaze već evakuirani i smješteni u hotel u Kairu dobro i zbrinuti su, ali moraju izaći iz Egipta u roku od 72 sata.

11:30

Trogodišnji Ahmed Shabat iz Gaze preživio je čak tri brutalna izraelska napada i sada se nalazi na liječenju u bolnici Shuhada al-Aqsa u Deir al-Balahu.

10:55

UN-ov Svjetski program za hranu (WFP) kaže da gotovo cijelo stanovništvo Gaze očajnički treba humanitarnu pomoć u obliku hrane, upozoravajući da civilima prijeti gladovanje

Zbog nedostatka goriva više ne radi nijedna pekara WFP-a, a radi samo četvrtina prehrambenih trgovina, kažu u agenciji. Male količine hrane dostupne u trgovinama prodaju se po alarmantno visokim cijenama. 

Zbog nedostatka goriva i struje gotovo je nemoguće skuhati obrok. Oni koji imaju sreće jedu konzerviranu hranu, dok neki preživljavaju na sirovim sastojcima koje mogu pronaći, uključujući sirovi luk i patlidžane, kaže WFP. 

10:05

Sjedinjene Američke Države (SAD) su kasno u četvrtak saopštile da je potrebno dostaviti više goriva u Gazu, ne samo za kamione za dostavu, već i za bolnice i druge humanitarne svrhe.

Glasnogovornik State Departmenta Matthew Miller rekao je da je gorivo u srijedu prebačeno u Gazu kako bi se kamionima za dostavu omogućilo da nastave obavljati potrebne aktivnosti.

Na pitanje novinara Anadolije o naporima SAD-a da dopusti više goriva u Gazu, istakao je da se slaže da je potrebno više goriva za Gazu.

"Bili smo vrlo jasni o ovom pitanju. Želimo da gorivo ide u Gazu, ne samo za kamione za dostavu. Dakle, mi snažno podržavamo isporuku goriva. To je nešto za šta smo se aktivno zalagali u razgovorima s izraelskom vladom", rekao je Miller.

Dodao je da je američki državni sekretar Antony Blinken u srijedu razgovarao s članovima izraelske vlade o pitanju goriva.

Agencija Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) saopštila je ubrzo nakon što su prvi kamioni s gorivom stigli preko graničnog prijelaza Rafah s Egiptom, da su te količine samo devet posto potrebnog goriva na dnevnoj bazi.

9:57

Sirija je u petak u ranim jutarnjim satima oborila izraelske projektile ispaljene sa Golanske visoravni prema okolini glavnog grada Damaska, saopćila je sirijska vojska, prenosi AFP

Većina izraelskih projektila je presretnuta, ali su neki izazvali materijalnu štetu, navodi se u saopćenju vojske.

Izraelska vojska je odbila dati bilo kakav komentar.

9:25

U izraelskom zračnom napadu na izbjeglički kamp Jenin na okupiranoj Zapadnoj obali u petak su ubijena najmanje tri Palestinca.

Palestinska novinska agencija Wafa javlja da je u izraelskom zračnom napadu je povrijeđeno devet osoba, od kojih je dvoje u kritičnom stanju.

U međuvremenu je u grad Jenin ušlo više od 80 izraelskih vojnih vozila, uključujući buldožere, dok su izraelske snage vršit će racije u palestinskim domovima i pritvorile nekoliko Palestinaca.

Izraelska vojska sukobila se s Palestincima, a najmanje dvoje Palestinaca je povrijeđeno.

Wafa je javila da su izraelski vojni buldožeri uništili veliki dio infrastrukture kampa, uključujući i ulice.

8:45

Izraelske odbrambene snage (IDF) su saopćile da su u zgradi u blizini bolnice Al Shifa u Gazi pronašle tijelo vojnikinje Noe Marciano, koju je oteo Hamas. 

Podsjetimo, IDF je jučer objavio da je iz zgrade u blizini bolnice izvučeno tijelo izraelske taokinje Yehudit Weiss.

"Tijelo Yehudit Weiss, koju je otela teroristička organizacija Hamas, izvukle su trupe IDF-a iz strukture u blizini bolnice Shifa u Pojasu Gaze i prebačeno je na izraelski teritorij. U zgradi u kojoj se nalazilo tijelo pronađena je i vojna oprema uključujući puške", navodi se u saopćenju.   

8:15

Hamas tvrdi da su teorije o tunelu kod bolnice dio kontinuirane kampanje huškanja i prevare koju Izrael promiče godinama kako bi se opravdao rat protiv Gaze.

"Radi se o neuspjelom pokušaju Izraela da izbjegne odgovornost i buduće pravne postupke", navodi se u saopćenju ove organizacije. 

Hamas dodaje da je palestinsko ministarstvo zdravstva "u više navrata od svih institucija, organizacija, međunarodnih tijela i relevantnih strana tražilo formiranje tehničkih timova koji će posjetiti i pregledati sve bolnice kako bi se opovrgao lažni huškački narativ". 

7:56

Na društvenoj mreži X.com palestinski medij Quds News Network objavio je snimak izraelskih vojnika koji su napravili party u razorenoj Gazi.

Više o tome na linku:

7:35

Stanovnici južne Gaze su jučer javljali da izraelske snage bacaju letke na određena područja, upozoravajući ih da odu. Leci su došli nakon što je izraelski ministar obrane Yoav Gallant izjavio da će kopnena operacija na kraju "uključiti i sjever i jug".

Kao daljnja indikacija da bi Izrael mogao početi koncentrirati napade u južnim dijelovima teritorija, gdje su stanovnici Gaze bježali posljednjih sedmica, Gallant je večeras rekao da je "počela sljedeća faza". On tvrdi da su izraelske snage očistile cijeli zapadni dio grada Gaze, koji se smatra Hamasovim uporištem, dok načelnik stožera vojske kaže da su blizu uništenja Hamasovog vojnog sistema na sjeveru.

7:33

Novinska agencija AFP navodi da je veliki broj izraelskih vojnika izvršio raciju u izbjegličkom kampu na Zapadnoj obali.

U međuvremenu, Reuters navodi da su tri Palestinca ubijena u napadu izraelske bespilotne letjelice, pozivajući se na šefa palestinske službe hitne pomoći.

Nekoliko palestinskih izvora navodi da su izraelski vojnici ušli u bolnicu Ibn Sina u Jeninu, zaustavivši kola hitne pomoći.
 

7:09

"Penjemo se u bolnički kompleks Al-Shifa u mraku preko urušenog zida probijenog oklopnim buldožerom kako bi se omogućio sigurniji pristup izraelskim snagama", piše BBC u tekstu "Izrael i Palestinci: BBC u glavnoj bolnici u Gazi sa izraelskom vojskom". 

6:47

Izraelske odbrambene snage objavile su video za koji tvrde da je snimljen u blizini bolnice Al-Shifa.

"Razotkrivanje još jednog sloja Hamasove eksploatacije tri najveće bolnice u Gazi: Unutar kompleksa bolnice Shifa otkriven je teroristički tunel Hamasa", tvrdi IDF.

6:45

Izraelske snage upozorile su ljude u nekim gradovima u oblasti Khan Younis da evakuišu svoje domove i odu u skloništa.

Khan Younis je najveći grad u južnoj Gazi - u koji su ljudi pobjegli nakon što im je rečeno da se evakuišu sa sjevera.

Izraelske snage su u srijedu navečer bacile letke na četiri grada - Bani Shuhaila, Khuzaa, Abassan i Qarara - koji su bili dom za više od 100.000 ljudi prije nego što je jug bio preplavljen raseljenim ljudima.

"Radi vaše sigurnosti, morate odmah evakuirati svoja mjesta stanovanja i uputiti se u poznata skloništa. Svako u blizini terorista ili njihovih objekata rizikuje svoj život, a svaka kuća koju koriste teroristi biće meta", navodi se u letcima, prenosi Reuters.

Prije nekoliko sedmica, slični leci bačeni su iznad sjeverne Gaze uoči pokretanja kopnene ofanzive Izraela.

U oktobru je populacija Khan Younisa sa 400.000 stanovnika porasla na više od milion jer su stotine hiljada napustile sjevernu Gazu.

Hiljade raseljenih ljudi sada žive u improvizovanim kampovima, bolnicama i školskim terenima u Khan Younisu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (11)

/ Povezano

/ Najnovije