Uživo: Izrael objavio detalje napada; Vijeće sigurnosti UN-a održat će hitan sastanak

12
Radiosarajevo.ba
Uživo: Izrael objavio detalje napada; Vijeće sigurnosti UN-a održat će hitan sastanak
Foto: Radiosarajevo.ba / Udarna vijest

Iran je večeras, 13. aprila lansirao desetine dronova kamikaza ka Izraelu.

05:19

Američka vojska oborila je desetke iranskih projektila usmjerenih prema Izraelu, kao i oborila dronove, rekla su tri američka dužnosnika novinskoj agenciji Reuters.

Dvojica dužnosnika, koji su željeli ostati anonimni, rekli su da je neke od projektila oborila američka mornarica. New York Times citira dvojicu izraelskih dužnosnika koji kažu da je Iran lansirao ukupno 185 dronova, 36 krstarećih projektila i 110 projektila zemlja-zemlja.

Većina lansiranja bila je iz Irana, iako je mali dio došao iz Iraka i Jemena, navodno su rekli dužnosnici.

05:02

Biden: 'skoro sve' iranske bespilotne letjelice i projektili su presretnuti

Američki predsjednik Joe Biden je rekao da su gotovo sve bespilotne letjelice i projektili lansirani iz Irana presretnuti, dodajući da će sazvati sastanak čelnika grupe G7 u nedjelju. Osuđujući napad, američki predsjednik je u izjavi, koju je objavila Bijela kuća kazao da su Iranu pomogle njegove posredničke (proxy) snage u Jemenu, Siriji i Iraku:

"Prema mojim uputama, kako bi podržala odbranu Izraela, američka vojska je tokom prošle sedmice prebacila avione i odbrambene razarače od balističkih projektila u regiju. Zahvaljujući tim rasporedima i izvanrednoj vještini naših pripadnika, pomogli smo Izraelu da obori skoro sve nadolazeće bespilotne letjelice i projektile."

Biden je rekao da je u svom razgovoru s Benjaminom Netanyahuom ponovno potvrdio američku predanost Izraelu: "Rekao sam mu da je Izrael pokazao izvanrednu sposobnost odbrane čak i od napada bez presedana – šaljući jasnu poruku svojim neprijateljima da ne mogu učinkovito ugroziti sigurnost Izraela."

04:49

Napad Irana na Izrael trajao pet sati

Čini se da je napad pokrenut iz Irana prema Izraelu utihnuo, rekla su dva američka dužnosnika za CNN, istaknuvši kako su napadi trajali oko pet sati.

U nedjelju rano ujutro u Izraelu, glavna komanda zemlje poništilo je svoj zahtjev građanima da ostanu u blizini skloništa, što je pokazatelj da izraelska vojska vjeruje da je neposredna prijetnja od nadolazećeg napada prošla. SAD, zajedno s Izraelom, pratili su tzv. baražne napade bespilotnim letjelicama i projektilima koji su započeli u subotu navečer i nastavili se do nedjelje rano ujutro. Čini se da se broj lansiranja smanjio tokom nedjeljnih ranih sati, rekli su dužnosnici.

"Američke snage u cijeloj regiji bile su postavljene kako bi pružile odbrambenu potporu Izraelu prije napada, a SAD je namjeravao presresti što je više moguće letjelica. Američke snage presrele su niz bespilotnih letjelica namijenjenih Izraelu kao dio koordiniranog obrambenog napora, a Washington ostaje na oprezu zbog mogućnosti veće aktivnosti", navode američki dužnosnici.

Međutim, iako je broj iranskih bespilotnih letjelica i lansiranja projektila opao, iranski proxy Hezbollah u Libanonu ispalio je baraž raketa na sjeverni Izrael u nedjelju rano ujutro.

04:27

Hiljade ljudi na ulicama Irana u znak podrške napadu na Izrael

Hiljade Iranaca izašli su na ulice Irana u znak podrške napadu bespilotnim letjelicama i projektilima bez presedana koji je u toku protiv Izraela, javlja Agencija France-Presse.

Demonstranti su mahali iranskom i palestinskom nacionalnom zastavom uz transparente na kojima je pisalo "Božja pobjeda je blizu". Neki su skandirali "Smrt Izraelu" i "Smrt Americi" na teheranskom Trgu Palestine.

Mural s natpisom "Sljedeći šamar je žešći" osvanuo je na trgu gdje je danima visio veliki transparent koji je na hebrejskom pozivao Izraelce da se "sklone". Brojni Iranci okupili su se i ispred britanske ambasade u Teheranu. Prosvjednici su se također okupili u blizini groba u južnom gradu Kermanu istaknutog zapovjednika Revolucionarne garde Qassema Suleimanija, koji je ubijen u napadu američke bespilotne letjelice u Bagdadu 2020. godine.

04:11

Pogledajte presretanje iranskih letjelica iznad Izraela:

04:08

Vijeće sigurnosti UN-a održat će hitan sastanak u nedjelju

Vijeće sigurnosti UN-a održat će hitan sastanak u nedjelju nakon iranskog napada dronovima i projektilima bez presedana na Izrael, rekao je predsjednik ovog tijela.

Sastanak se planira održati u nedjelju u 16 sati po newyorškom vremenu (22 po našem) i na zahtjev je Izraela, rekao je medijima u subotu navečer glasnogovornik Malte, koja ovog mjeseca predsjedava. Izraelski ambasador pri UN-u pozvao je na sastanak u pismu predsjedniku Vijeća sigurnosti, označivši napad Irana "flagrantnim kršenjem suvereniteta Izraela".

03:51

Zračni prostor nad Bliskim Istokom prije sedam dana i danas:

03:32

Izraelski sigurnosni kabinet ovlastio je tročlani ratni kabinet da odluči o odgovoru Izraela na iranski napad nakon kasnovečernjeg sastanka u subotu, rekao je neimenovani izraelski dužnosnik za svjetske medije.

Odobrenje dolazi nakon što se Izrael suočio s više od 200 "prijetnji", prema Izraelskim obrambenim snagama. Ratni kabinet čine premijer Benjamin Netanyahu, ministar odbrane Yoav Gallant i ministar bez portfelja, penzionisani general Benny Gantz.

03:27

Izraelska vojska otkazala zahtjev stanovnicima da ostanu u blizini skloništa

Izraelska Glavna komanda poništila je svoj zahtjev da stanovnici diljem zemlje ostanu blizu skloništa.

Informacija dolazi nekoliko sati nakon što su Izraelske odbrambene snage (IDF) uputile stanovnike nekoliko dijelova sjevernog Izraela da ostanu u blizini skloništa i naložile stanovnicima da čekaju u "najzaštićenijem mogućem području" najmanje 10 minuta "nakon aktiviranja sirena".

03:25

#BREAKING: Američki predsjednik Joe Biden i izraelski premijer Benjamin Netanyahu upravo razgovaraju putem telefona.

03:24

Ima ranjenih u bazi IDF-a na jugu Izraela

Nekoliko je osoba ranjeno u vojnoj bazi na jugu Izraela gdje je došlo do manje štete na infrastrukturi, rekao je u izjavi glasnogovornik izraelske vojske kontraadmiral Daniel Hagari.

Rekao je da je velika većina projektila lansiranih iz Irana presretnuta izvan granica Izraela: "Lovci protuzračne odbrane uspješno su, sistemom 'Strijela' i zajedno sa zemljama - strateškim partnerima, presreli većinu projektila prije nego što su prešla na teritorij zemlje.”

3.15

Sažetak

U Jeruzalemu je 4.15, u Teheranu 4.45, a u Washingtonu 21.15. Evo šta dosad znamo o iranskom napadu koji se odvija protiv Izraela:

  • Iran je lansirao desetke bespilotnih letjelica kao i krstarećih projektila prema Izraelu, što je prvi direktni napad Islamske Republike na Izrael, a kao odgovor na napad 1. aprila na iransku diplomatsku zgradu u sirijskom glavnom gradu Damasku, u kojem je ubijen visoki zvaničnik Islamske revolucionarne garde i još osam oficira.
  • Iranska revolucionarna garda saopćila je da je lansirala balističke projektile na "specifične mete" u Izraelu u sklopu onoga što je nazvala "Operacija Istinsko obećanje".
  • Prvi val stigao je do Izraela oko 2 sata ujutro po lokalnom vremenu (oko 1 sat po našem vremenu, op.pr), a sirene su se oglasile diljem zemlje; eksplozije su bile vidljive i čujne na nebu na nekoliko mjesta. Tel Aviv, Jeruzalem i Dimona, pustinjski grad u kojem se nalazi izraelska nuklearna elektrana, čini se da su bili meta.
  • Iranski udari prouzročili su "manju štetu" izraelskoj bazi, izjavio je u nedjelju rano ujutro glasnogovornik vojske Daniel Hagari, nakon što su iranski državni mediji izvijestili o "teškim udarcima" u bazu. "Samo nekoliko projektila palo je na područje države Izrael s neznatnim oštećenjem vojne baze na jugu, uz neznatno oštećenje infrastrukture", rekao je Hagari u priopćenju.
  • Većina projektila koje je lansirao Iran presretnuta je izvan granica Izraela, dok je ograničen broj pao unutar teritorija zemlje, rekao je glasnogovornik IDF-a Avichay Adraee. Rekao je da je ukupan broj zračnih jedinica lansiranih iz Irana bio oko 200, a ima izvještaja da je jedno dijete ranjeno.
  • Američki predsjednik Joe Biden prekinuo je vikend boravak u svojoj kući na plaži u Delawareu i vratio se u Bijelu kuću kako bi se sastao sa svojim timom za nacionalnu sigurnost i pratio situaciju malo prije nego što je napad najavljen.
  • SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo navodno su pomogli Izraelu da obori iranske bespilotne letjelice iznad Jordana, Iraka i Sirije u nastojanju da smanje napad i spriječe nekontroliranu eskalaciju. "Američke snage u regiji nastavljaju s obaranjem bespilotnih letjelica koje je lansirao Iran i koje ciljaju Izrael", rekao je novinarima visoki dužnosnik američke obrane.
  • Sudjelovali su i britanski borbeni zrakoplovi Kraljevskog ratnog zrakoplovstva i avionio za dopunu gorivom koji su polijetali iz baza na Cipru. Njihova je uloga, prema britanskom Ministarstvu odbrane, bila zamjena američkih zračnih snaga, ali i presretanje iranskih bespilotnih letjelica ako dođu u područje djelovanja Ujedinjenog Kraljevstva.
  • Reuters je citirao dva regionalna sigurnosna izvora koji su rekli da su jordanski avioni oborili desetke iranskih dronova koji su letjeli preko sjevernog i centralnog Jordana prema Izraelu.
  • Svjetski čelnici osudili su napad Irana, a regionalne sile, uključujući Saudijsku Arabiju i Egipat, pozvale su na suzdržanost. Glavni sekretar UN-a António Guterres rekao je da je duboko zabrinut zbog vrlo stvarne opasnosti od razorne eskalacije u cijeloj regiji.
03:12

Izrael traži vanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a

Misija Izraela pri Ujedinjenim narodima (UN) pozvala je na vanrednu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a nakon iranskog zračnog napada na Izrael.

"Potvrđujem zahtjev Izraela da se odmah sazove sjednica Vijeća sigurnosti UN-a kako bi Iran nedvosmisleno bio osuđen za ova teška kršenja i odmah se djelovalo da se Iranska revolucionarna garda proglasi terorističkom organizacijom", objavio je izraelski ambasador Gilad Erdan.

Iranski napad predstavlja "ozbiljnu prijetnju" globalnom miru i sigurnosti, rekao je on, ukazujući da očekuje da Vijeće sigurnosti UN-a iskoristi sva sredstva za poduzimanje konkretnih akcija protiv Irana. Dodao je da je Iran pokrenuo direktan napad sa svog teritorija sa više od 200 bespilotnih letjelica, krstarećih projektila i balističkih projektila na Izrael, što je, kako je rekao, jasno kršenje Povelje UN-a i međunarodnog prava.

"Iran se također javno ponosio napadom. Napad predstavlja tešku i opasnu eskalaciju", rekao je Erdan.

02:53

Američki mediji: Iran sa 70 projektila pokrenuo novi talas napada na Izrael

Američki izvori tvrde da je Iran sa 70 projektila pokrenuo novi talas napada na Izrael.

Kako je objavio ABC News, pozivajući se na američkog zvaničnika, osim prvog napada na Izrael, Iran je pokrenuo novi talas napada sa 70 projektila.

02:44

Glasnogovornik IDF-a: "Većina projektila presretnuta van izraelskih granica"

Većina projektila koje je lansirao Iran presretnuta je izvan granica Izraela, dok je ograničen broj pao unutar teritorija zemlje, rekao je glasnogovornik IDF-a Avichay Adraee.

Izraelski ratni avioni presreli su više od deset krstarećih projektila izvan granica zemlje, kao i desetke bespilotnih letjelica, rekao je Adraee, dodajući da je ukupan broj zračnih jedinica lansiranih iz Irana bio oko 200:

"Iran je lansirao desetke projektila zemlja-zemlja sa svog teritorija prema Izraelu... U ovom trenutku postoje izvještaji da je jedno dijete ozlijeđeno, a baza IDF-a na jugu ima manja oštećenja infrastrukture."

02:37

Saudijska Arabija poziva na "suzdržanost"

Saudijsko Ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je zabrinutost zbog "nedavnih vojnih eskalacija" u regiji i njihovih "potencijalnih ozbiljnih posljedica" nakon iranskih napada bespilotnim letjelicama i projektilima usmjerenih na Izrael, navodi se u priopćenju koje je Ministarstvo vanjskih poslova objavilo na mreži X.

"Ministarstvo ponovno potvrđuje stav Kraljevine koji naglašava potrebu da Vijeće sigurnosti (UN-a) preuzme odgovornost za održavanje međunarodnog mira i sigurnosti, posebno u ovoj vrlo osjetljivoj regiji za globalni mir i sigurnost", dodalo je saudijsko Ministarstvo.

Ministarstvo je istaknulo važnost "spriječavanja bilo kakvog daljnjeg pogoršanja" krize, upozoravajući na "strašne posljedice" ako se situacija pogorša.

02:18

Zračne snage Jordana obaraju iranske dronove u njihovom zračnom prostoru?

Zračne snage Jordana presrele su i oborile desetke iranskih bespilotnih letjelica koje su narušile njihov zračni prostor i išle prema Izraelu, rekla su dva regionalna sigurnosna izvora novinskoj agenciji Reuters.

Stanovnici nekoliko gradova u sjevernom dijelu zemlje – u blizini Sirije – te centralnim i južnim područjima čuli su jaku zračnu aktivnost.

U četvrtima južno od glavnog grada Ammana, 60 km od Jeruzalema, navodno je viđeno nekoliko oborenih dronova. Reuters javlja da su se stanovnici okupili oko ostataka jednog navodno velikog drona koji je pao u komercijalnu zonu gradskog predgrađa Marj al Hamam.

Jordanska vlada nije potvrdila ovu vojnu ulogu. Iranska novinska agencija Fars ranije je citirala izvor koji je rekao da režim u Teheranu pomno prati akcije Jordana što bi arapsku državu moglo učiniti "sljedećom metom" ako bude djelovala u odbrani Izraela. Jordan je ranije rekao da je zatvorio svoj zračni prostor počevši za sve dolazne, odlazeće i tranzitne avione.

"Relevantne vlasti donijele su odluku o zatvaranju zračnog prostora iz preventivnih razloga kao rezultat okolne sigurnosne situacije", rekao je glasnogovornik jordanske vlade Muhannad Mubaideen.

02:12

Glavni sekretar UN-a osudio napad Irana na Izrael

Glavni sekretar UN-a António Guterres oštro je osudio iranski napad na Izrael. Guterres je pozvao na trenutačni prekid neprijateljstava, izražavajući duboku zabrinutost zbog mogućnosti razorne eskalacije u cijeloj regiji:

"Duboko sam zabrinut zbog vrlo stvarne opasnosti od razorne eskalacije u cijeloj regiji. Pozivam sve strane na maksimalnu suzdržanost kako bi izbjegle bilo kakvu akciju koja bi mogla dovesti do velikih vojnih sukoba na više frontova na Bliskom istoku."

02:05

Iranska revolucionarna garda objavila novo priopćenje

Iranska revolucionarna garda rekla je da će svaka prijetnja Sjedinjenih Država i Izraela biti suočena s recipročnim odgovorom Teherana, izvijestila je iranska državna TV.

"Svaka prijetnja Sjedinjenih Država i cionističkog režima koja potječe iz bilo koje zemlje rezultirat će proporcionalnim i recipročnim odgovorom Irana prema izvoru prijetnje", rekla je garda u priopćenju.

Odvojeno, iransko Ministarstvo vanjskih poslova reklo je u izjavi objavljenoj na državnoj TV da zemlja neće oklijevati poduzeti daljnje "odbrambene mjere" kako bi zaštitila svoje interese od bilo kakve vojne agresije: "Iran, ako bude potrebno, neće oklijevati poduzeti daljnje odbrambene mjere kako bi zaštitio svoje legitimne interese protiv bilo kakvih vojnih agresija i nezakonite uporabe sile... dok ponovno potvrđuje svoju predanost načelima Povelje Ujedinjenih naroda i međunarodnog prava.”

01:49

Svijet čeka da vidi učinak napada bez presedana

Napad Irana na Izraela, sa iranske teritorije, je, stava su svjetski analitičari, neistraženo područje prepuno rizika i nepredvidljivosti. Iran i Izrael su decenijama vodili ratove u sjeni, ali prvi put ikada Iran je naciljao Izrael direktno s iranskog tla.

Ovo više nije sukob koji vodi niz iranskih proxyja diljem regije protiv neprijatelja koji je dugo šutio o vlastitim napadima na iransku imovinu i ciljanim ubistvima. Izrael opisuje Iran kao najvećeg svjetskog sponzora terorizma; za Iran, neprijateljstvo prema Izraelu, ono što nazivaju "cionističkim režimom", temeljno je načelo njegove revolucionarne doktrine iz 1979. godine.

A, rizik od sukoba rastao je svakim mjesecom koliko traje rat u Gazi. Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei izbjegava rat otkako je došao na vlast 1989. - u sjeni razornog iransko-iračkog rata, no sada svijet čeka da vidi učinak ovog napada bez presedana.

01:41

Egipat poziva sve strane na 'najveću suzdržanost'

Egipat je pozvao sve strane na "najveću suzdržanost" kako bi poštedjeli regiju i njezino stanovništvo daljnjih faktora nestabilnosti i napetosti. U objavi na X-u, bivšem Twitteru, egipatsko ministarstvo vanjskih poslova je reklo:

"Egipat smatra da opasna eskalacija kojoj trenutno svjedoči iranska i izraelska arena nije ništa drugo nego izravna posljedica onoga na što je Egipat više puta upozoravao. Egipat naglašava da je u stalnom kontaktu sa svim zainteresiranim stranama kako bi pokušao obuzdati situaciju, zaustaviti eskalaciju i poštedjeti regiju opasnosti od klizanja u opasan zaokret nestabilnosti i prijetnje interesima njezinog naroda."

01:26

Prvi val napada stigao je do Izraela oko 2 sata ujutro po lokalnom vremenu (u 1 po našem vremenu, op.pr). Očekuje se da će se napad odvijati nekoliko sati. Tel Aviv, Jeruzalem i Dimona, pustinjski grad u kojem se nalazi izraelska nuklearna elektrana, čini se da na meti iranskih letjelica.

01:14

Britanski borbeni avioni presretat će napade iz zraka u dometu postojećih misija

Ministarstvo odbrane Ujedinjenog Kraljevstva reklo je da će njihovi ratni avioni presresti sve napade iz zraka u dometu njegovih postojećih misija, prema potrebi. U priopćenju, Ministarstvo je reklo da je premjestilo nekoliko dodatnih aviona Kraljevskog ratnog zrakoplovstva i tankera za dopunu gorivom u zrak u regiju.

"Kao odgovor na povećane iranske prijetnje i rastući rizik od eskalacije na Bliskom istoku, Vlada Ujedinjenog Kraljevstva radi s partnerima diljem regije na poticanju deeskalacije i sprječavanju daljnjih napada... Nastavit ćemo blisko surađivati s našim regionalnim partnerima u interes za deeskalaciju."

Izraelski kanal 12 TV izvijestio je da su američki i britanski ratni avioni oborili nekoliko bespilotnih letjelica iznad iračko-sirijskog graničnog područja. Neimenovani američki dužnosnici rekli su novinskoj agenciji Reuters da je vojska oborila iranske bespilotne letjelice, ali nisu otkrili koliko ili njihove tačne lokacije.

01:12

SAD nastavlja "obarati bespilotne letjelice koje je lansirao Iran i koje ciljaju Izrael", rekao je američki odbrambeni dužnosnik.

"U skladu s našom čvrstom predanošću sigurnosti Izraela, američke snage u regiji nastavljaju obarati bespilotne letjelice koje lansira Iran i koje ciljaju Izrael", rekao je dužnosnik. "Naše snage i dalje su spremne pružiti dodatnu odbrambenu potporu i zaštititi američke snage koje djeluju u regiji."

01:06

CNN-ov reporterski tim čuje eksplozije i sirene dok se presretanja pojavljuju na nebu Jeruzalema.

"I dalje vidimo više presretanja na nebu koja dolaze iz više različitih smjerova. Teško je reći šta je nadolazeći projektil, a šta presretanje", javlja Nic Robertson. "Čujem višestruke, višestruke detonacije, koje opet zvuče kao presretanja. Ne čujem zvuk udara projektila", nastavio je Robertson.

"Bili smo svjedoci možda 20 do 30 presretanja", ustvrdio je.

01:00

#BREAKING: CNN, Anadolija kao i drugi svjetski mediji javljaju da se u Jeruzalemu čuju i sirene i eksplozije - izraelski zračni odbrambeni sistem navodno presreće iranske letjelice.

00:50

Zapadne zemlje osudile Iran zbog napada na Izrael

Zapadne zemlje su osudile Iran za njegov uzvratni napad na Izrael.

"Iran je još jednom pokazao namjeru da sije haos u svom dvorištu", rekao je britanski premijer Rishi Sunak.

Ponovio je da je upornost Londona da se zauzme za sigurnost Tel Aviva, "sigurnost svih regionalnih partnera, uključujući Jordan i Irak".

Francuski ministar vanjskih poslova Stephane Sejourne rekao je da "Francuska najoštrije osuđuje napad Irana na Izrael". Optužujući Iran da preuzima rizik vojne eskalacije, dodao je: "Francuska ponovo potvrđuje svoju privrženost sigurnosti Izraela i uvjerava ga u svoju solidarnost."

"Uz naše saveznike, hitno radimo na stabilizaciji situacije i sprječavanju dalje eskalacije. Niko ne želi da vidi još krvoprolića", dodao je Sejourne.

Italija je izrazila zabrinutost zbog iranskih napada na Izrael.

"Sa pažnjom i zabrinutošću pratimo šta se dešava na Bliskom istoku", rekao je ministar vanjskih poslova Antonio Tajani na društvenoj mreži X.

Tajani je rekao da održava stalnu komunikaciju sa italijanskim ambasadama u Tel Avivu i Teheranu: "Nakon konsultacija s premijerom i ministrom odbrane, vlada je spremna da upravlja bilo kojom vrstom scenarija."

Holandski premijer Mark Rutte je nazvao situaciju "veoma zabrinjavajućom".

"Ranije danas Holandija i druge zemlje su jasno i glasno poručile Iranu da se suzdrži od napada na Izrael", rekao je Rutte i dodao da Holandija snažno osuđuje napade Irana na Izrael pozivajući na izbjegavanje daljnje eskalacije.

00:46

#BREAKING U ovom trenutku čuju se sirene u Jerusalemu, Tel Avivu, regiji Mrtvog mora i Golanskoj visoravni.

00:40

Iranska misija pri UN-u izdala izjavu o napadu na Izrael:

"Provedena na temelju članka 51. Povelje UN-a koji se odnosi na legitimnu odbranu, vojna akcija Irana bila je odgovor na agresiju cionističkog režima na naše diplomatske prostorije u Damasku. Stvar se može smatrati zaključenom.

Međutim, ako izraelski režim napravi još jednu grešku, odgovor Irana bit će znatno oštriji. To je sukob između Irana i odmetničkog izraelskog režima, I SAD SE MORAJU DRŽATI DALJE!"

00:36

Iran prijeti i Jordanu preko agencije Fars, riječima: "Teheran pomno promatra Jordan koji bi mogao postati sljedeća meta u slučaju bilo kakvog poteza".

00:33

IDF poslao upozorenje stanovnicima sjevernog Izraela

Izraelske odbrambene snage (IDF) uputile su upozorenje stanovnicima sjevernog Izraela da ostanu u blizini skloništa.

"U skladu s procjenom situacije, stanovnici sjeverne Golanske visoravni, područja Nevatima, Dimone i Eilata moraju ostati u blizini skloništa do daljnjeg", rekao je IDF. "Nakon aktiviranja sirena potrebno je ući u sklonište. Ako skloništa nema, potrebno je pronaći što zaštićeniji prostor."

00:25

Američki sistemi protuzračne odbrane na Bliskom istoku presreli su iranske bespilotne letjelice, izjavila su dva američka dužnosnika za CNN.

Izvori nisu precizirali kako su SAD presrele dronove i gdje.

00:23

Hezbolah: Lansirali smo desetke raketa na štab protuzračne odbrane IDF-a

Libanska grupa Hezbolah ustvrdila je u priopćenju da su njihovi militanti ispalili desetke raketa Katyusha ciljajući štab protuzračne odbrane Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) u području kasarne Kaila na Golanskoj visoravni.

U priopćenju, Hezbolah je objavio svoju podršku palestinskom narodu u Gazi i njihovom otporu protiv izraelskih napada na civilna područja. Hezbolah je priopćio da je napad izveden u nedjelju u 00:35 sati po lokalnom vremenu (23:35 po našem, op.pr.).

AFP tvrdi da su projektile ispalili i Huti iz Jemena.

00.21

BBC objavio mapu dometa iranskih projektila:

Mapa dometa iranskih projektila
Foto: BBC: Mapa dometa iranskih projektila
00:17

Izraelska državna televizija objavila je da se izraelski zvaničnici pripremaju za višednevne sukobe i odgovor protiv Irana.

Izraelska vojska je također potvrdila da je Iran poslao više od 100 bespilotnih letjelica na Izrael. Kako navodi izraelska državna televizija KAN, izraelske vlasti se pripremaju za višednevne sukobe i odgovor protiv Irana. U vijestima se navodi da se očekuje da će Izrael odgovoriti na napade.

Dodaje se da bi napad bespilotnim letjelicama na Izrael mogao biti izveden ne samo iz Irana, već i iz Jemena i Iraka.

00:14

Izraelska obavještajna služba otkrila je lansiranje desetaka bespilotnih letjelica i projektila iz Irana i Iraka, izjavila su dva izraelska dužnosnika anonimno za New York Times.

Prema dužnosnicima, očekuje se da će područja udara biti Golanska visoravan i izraelska zračna baza u pustinji Negev.

00:13

#BREAKING Iranska državna novinska agencija IRNA navela da je Iran pokrenuo napad na Izrael balističkim projektilima

00:09

Iran nazvao napad 'Operacija istinsko obećanje'

Stiže više informacija o saopćenju iranske vojske, koje potvrđuju da je večerašnji napad povezan s izraelskim "ponovljenim zločinima" - uključujući napad na iranski konzulat od 1. aprila za koji je Iran okrivio Izrael.

U priopćenju se navodi da je napad nazvan "Operacija istinsko obećanje". Ne daje mnogo više detalja o prirodi napada, osim što se potvrđuje da su iranske zračne snage lansirale "desetke projektila i dronova prema određenim ciljevima" u Izraelu.

00:06

Sirija je svoje odbrambene sisteme zemlja-zrak ruske proizvodnje Pantsir, oko svoje prijestolnice Damaska i glavnih baza, stavila u stanje visoke pripravnosti očekujući izraelski udar, rekli su vojni izvori Reutersu.

Rekli su da očekuju da će Izrael uzvratiti na vojne baze i objekte u kojima se nalazi proiranska milicija.

23:51

Iran: Napast ćemo svaku zemlju koja otvori svoj zračni prostor za izraelski napad na Iran

Iranski ministar odbrane brigadni general Mohammad Reza Ashtiani izdao je oštro upozorenje svakoj zemlji koja dopusti Izraelu da koristi svoj zračni prostor ili teritorij za napad na Iran, rekavši da će se suočiti s "odlučnim odgovorom" Irana.

"Svaka zemlja koja otvori svoj zračni prostor ili tlo Izraelu za napad na Iran dobit će naš odlučan odgovor", objavilla je državna agencija IRNA, kako je citira CNN.

23:49

Situacija se ubrzano razvija, a vlade diljem Bliskog istoka reagiraju na vijesti o iranskom napadu dronovima.

Jordan, Libanon i Irak, tri države koje se nalaze na vjerojatnoj putanji leta ovih dronova, zatvorile su svoj zračni prostor. Iran i Izrael također su zatvorili svoje za sve osim za vojne avione.

23:47

Izraelska vojska namjerava pokušati presresti bespilotne letjelice koje je lansirao Iran prije nego što dođu do izraelskog neba, izjavio je tamošnji vojni dužnosnik za CNN.

Izrael očekuje da će Iran lansirati dodatne valove bespilotnih letjelica te nadzire brojna iranska područja radi mogućih dodatnih napada.

23:40

Prema nepotvrđenim informacijama, navodno je i Hezbollah poslao rakete iz Jordana/Sirije prema Izraelu.

23:33

Jordan je proglasio vanredno stanje u zemlji zbog iranskih napada dronovima na Izrael, javlja Reuters pozivajući se na tamošnje državne medije.

Dva regionalna sigurnosna izvora rekla su Reutersu ranije da je protuzračna odbrana zemlje spremna presresti i oboriti sve iranske bespilotne letjelice koje uđu u njihov zračni prostor.

Izvori su rekli da je jordanska vojska također u stanju pripravnosti i da njeni radarski sistemi prate aktivnost dronova.

23:22

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu sazvao je hitni sastanak izraelskog ratnog kabineta.

Premijer je okupio dužnosnike u vojnom stožeru u Tel Avivu.

23:15

Izrael je navodno već počeo presretati iranske bespilotne letjelice iznad Jordana i Sirije.

Kanal 12 javlja da Izrael počeo presretati iranske bespilotne letjelice iznad Sirije i Jordana zahvaljujući tzv. "zračnom kišobranu", sustavu zračne podrške kojeg su SAD postavile u saradnji s regionalnim saveznicima.

U međuvremenu, iranski ministar odbrane izdao je izjavu u kojoj upozorava susjedne zemlje da će svaka od njih koja otvori svoj zračni prostor Izraelu kako bi presrela dronove postati meta.

[twitter]https://twitter.com/DrBakra/status/1779255080786460879[/twitter]

23:10

Izraelski zračni prostor biće privremeno zatvoren zbog napada bespilotnih letjelica iz Irana, javlja Anadolija.

U saopćenju izraelske aerodromske uprave najavljeno je da će zračni prostor biti zatvoren za letove od 00.30 sati po lokalnom vremenu.

U saopćenju se ne navode informacije o tome kada će se letovi nastaviti.

Izraelska vojska objavila je da je iz Irana izvršen napad velikim brojem bespilotnih letjelica.

23:05

Irak je objavio da je zatvorio svoj zračni prostor nakon napada bespilotnim letjelicama koji je Iran pokrenuo na Izrael, prenosi Anadolu.

Ministar prometa Iraka Razzaq al-Saadawi kazao je za iračku novinsku agenciju da je zračni prostor zatvoren za sve letove.

Ministar je pojasnio da su obustavljeni svi letovi u zemlji.

U saopćenju Uprave za civilno zrakoplovstvo navodi se da je zatvaranje iračkog zračnog prostora privremena mjera, donijeta zbog predostrožnosti.

Dalje se navodi da je zračni prostor zatvoren za sve dolazne i odlazne letove do 05.30 sati ujutro i da se može produžiti u zavisnosti od situacije, javlja Anadolija.

23:00

Predsjednik Joe Biden dobiva redovito ažurirane informacije o napadu dronovima koji je pokrenuo Iran, saopćila je Bijela kuća.

Američki predsjednik skratio je svoje vikend-putovanje u Delaware kako bi se vratio u Washington.

Nakon što sleti, sastat će se s dužnosnicima nacionalne sigurnosti i članovima svog kabineta u Bijeloj kući.

Jučer je Biden upozorio Iran na odmazdu, čak i dok je predviđao da bi napad mogao biti neizbježan.

"Mi smo posvećeni odbrani Izraela. Podržat ćemo Izrael. Pomoći ćemo u odbrani Izraela i Iran neće uspjeti", rekao je.

22:50

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je Izrael spreman za ‘izravni napad iz Irana‘.

"Naši odbrambeni sustavi su raspoređeni; spremni smo za svaki scenarij, kako u odbrani tako i u napadu", rekao je u televizijskoj izjavi.

Dodao je da Izrael ima potporu Sjedinjenih Država i "mnogih" zemalja.

22:35

Izraelske odbrambene snage objavile su da je Iran lansirao dronove prema teritoriju Izraela.

Potvrdili su Hagarijeve riječi da su spremne i zračne snage i mornarice.

22:15

Izraelski kanal 24 javlja da je iranski napad na Izrael počeo.

Kako navode, lansirano je desetine dronova iz Irana, a na društvenim mrežama kruže snimci letjelica koje putuju ka Izraelu.

Glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari u izjavi za medije potvrdio je da deseci dronova lansiranih iz Irana idu prema Izraelu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (12)

/ Povezano

/ Najnovije