Uživo: Amerikanci poručili - 'nećemo podržati prisilno premještanje Palestinaca izvan Gaze!'

4
Radiosarajevo.ba
Uživo: Amerikanci poručili - 'nećemo podržati prisilno premještanje Palestinaca izvan Gaze!'
Foto: AA / Pojas Gaze

Hamas je izveo u subotu, 7. oktobra, najveći napad na Izrael u posljednjih nekoliko godina otvorivši žestoku raketnu paljbu iz Pojasa Gaze, dok su naoružani napadači prešli granicu.

Izraelska vlada je u nedjelju, 8. oktobra, proglasila "ratno stanje" usred izraelsko-palestinskog sukoba.

U večernjim satima u petak, 27. oktobra, izraelska vojska je krenula u najveći napad na Pojas Gaze do sada. Pokrenuta su masovna bombardovanja, a u palestinskoj enklavi su presječene sve komunikacije.

Pročitajte pismo: Radna grupa za BiH pisala Dennisu Francisu, traže da stavi rezoluciju na glasanje

Pročitajte pismo: Radna grupa za BiH pisala Dennisu Francisu, traže da stavi rezoluciju na glasanje

Najmanje 8.306 ljudi, uključujući 3.457 maloljetnika, ubijeno je u Gazi otkako je Izrael započeo svoje osvetničko bombardiranje enklave.

Gaza doživljava tešku humanitarnu krizu, bez struje, dok voda, hrana, gorivo i medicinske potrepštine ponestaju.

22:53

U izraelskim napadima na izbjeglički kamp u Pojasu Gaze ubijeno je 19 članova porodice inžinjera za emitovanje u Al Jazeeri Mohameda Abu Al-Qumsana.

Kako je navedeno, izgubljeni su životi Mohamedovog oca, dvije sestre, osam sestrića i sestričina, njegovog brata, bratove supruge i njihovo četvoro dece, njegove snahe i jednog ujaka. 

Više o tome čitajte ovdje

22:21

Premijer Izraela Benjamin Netanyahu je komentarisao kontroverzni dokument koji predlaže masovno iseljavanje Palestinaca na Sinajski poluotok. 

Netanyahu je smanjio važnost ovog dokumenta koji je prestravio mnoge Palestince. 

Više o tome čitajte ovdje: 

Netanyahu o dokumentu koji predlaže iseljavanje Palestinaca: 'To je samo preliminarni dokument'

Netanyahu o dokumentu koji predlaže iseljavanje Palestinaca: 'To je samo preliminarni dokument'

21:21

Granični prijelaz Rafah trebao bi biti otvoren u srijedu ujutro kako bi se 81 ranjeni Palestinac iz Gaze mogao prebaciti na liječinje u egipatskim bolnicama, rekao je egipatski granični zvaničnik.

Zvaničnik je razgovarao s reporterom CNN-a na graničnom prelazu pod uslovom anonimnosti jer nemaju ovlašćenja da razgovaraju sa medijima.

Zvaničnik je potvrdio da će 81 teško ranjeni Palestinac iz Gaze doći na liječenje u Egipat.

21:08

Iz ureda američkog predsjednika Joea Bidena poručili su da Sjedinjene Američke Države (SAD) ne podržavaju nikakvo prisilno preseljavanje Palestinaca u blokiranom Pojasu Gaze.

"Podržavamo napore za siguran prolaz za civile u Gazi i one koji žele otići, dok jasno stavljamo do znanja da nećemo podržati bilo kakvo prisilno premještanje Palestinaca izvan Gaze", rekao je glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost SAD-a John Kirby.

20:54

Bolivija je prekinula diplomatske odnose s Izraelom, javlja Reuters.

Podsjetimo, Bolivija je 2009. prekinula svoje diplomatske veze s Izraelom, nakon što je Izrael pokrenuo ofanzivu u Gazi. Dvije zemlje obnovile su svoje odnose 2019. godine, deceniju kasnije.

20:29

Hamas je negirao izraelsku tvrdnju da je jedan od njegovih zapovjednika bio u izbjegličkom kampu Jabalia kada je izraelski zračni napad pogodio kamp ranije u utorak, ubivši i ranivši stotine.

U saopćenju u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram, grupa je rekla da je izraelska tvrdnja "neosnovana laž".

20:04

Glasnogovornik Hamasove Brigade al-Qassam, Abu Obaida, maloprije se obratio javnosti i rekao da su njegovi borci do sada uspjeli uništiti najmanje 22 vozila izraelske vojske.

Evo drugih ključnih tačaka koje je rekao tokom svog govora:

  • Neprijatelj je započeo svoje kopnene manevre i napredovao do nekoliko tačaka, uključujući sjeverozapadno od Beit Lahiya, sjeverozapadno od grada Gaze i u blizini graničnog prijelaza Beit Hanoun.
  • Naše snage su radile i još uvijek rade na blokiranju i odbrani [Gaze] od neprijateljskih napada na svim svojim lokacijama.
  • Posljednja tri dana naši borci su vodili žestoke sukobe i uprkos napredovanju neprijatelja u [uništenim] područjima uspjeli smo preuzeti njihove položaje.
  • Naši borci su napali neprijateljske tenkove i vozila raznim vrstama protivoklopnog naoružanja. Takođe su koristili projektile kratkog dometa za napad na neprijateljske ciljeve.
  • Naša odbrambena operacija je u toku i još je u početnoj fazi.
  • Gaza će biti groblje neprijatelja.
  • Pozivamo svakog časnog vojnika i borca ​​u ovoj naciji da iskoriste priliku i učestvuju u ovoj bitci. Obavijestili smo posredničke nacije da ćemo u narednim danima osloboditi određeni broj stranih zarobljenika.
19:46

#BREAKING

Granični prijelaz Rafah bit će otvoren u srijedu za nekoliko povrijeđenih Palestinaca kako bi završili liječenje u egipatskim bolnicama, javlja Reuters, pozivajući se na egipatske medicinske i sigurnosne izvore, kao i na palestinskog graničnog zvaničnika.

19:30

Izraelska vojska (IDF) saopštila je da su ubili komandanta Hamasovog centralnog bataljona Ibrahima Biarija u vazdušnom napadu na pojas Gaze - na izbjeglički kamp Jabalia.

Vojska je saopštila da je u napadu ubijen Biari i nekoliko drugih Hamasovih militanata, te da su se podzemni teroristički tuneli urušili, srušivši nekoliko obližnjih zgrada.

Prema IDF-u, Biari je bio jedan od komandanata Hamasa odgovornih za usmjeravanje pripadnika snaga militantne grupe da napadnu Izrael 7. oktobra. IDF je saopćila da je zračni napad na Jabaliju dio "širokog napada" na operacije Hamasa i infrastrukturu koja im pripada .

Ministarstvo zdravlja Gaze saopćilo je da je najmanje 50 ljudi ubijeno, a oko 150 ranjeno u izraelskom bombardiranju izbjegličkog kampa Jabalia.

19:01

Glavni diplomata EU Josep Borrell "snažno je osudio" napade izraelskih doseljenika na Palestince na okupiranoj Zapadnoj obali".

Saopćenje je uslijedilo nakon što je Borrell imao niz razgovora sa saudijskim, jordanskim i egipatskim ministrima vanjskih poslova i generalnim sekretarom Organizacije islamske saradnje Hisseinom Brahimom Tahom.

Više od 120 Palestinaca ubile su izraelske snage ili naseljenici na Zapadnoj obali od 7. oktobra, prema Ministarstvu zdravlja sa sjedištem u Ramali.

18:22

Visoki dužnosnik Ujedinjenih naroda za ljudska prava podnio je ostavku u znak protesta zbog situacije u Gazi, rekavši da se "genocid odvija pred našim očima".

Craig Mokhiber, direktor njujorške kancelarije visokog komesara za ljudska prava, napisao je u svojoj ostavci da je postalo "bolno jasno da UN nisu ispunile svoju dužnost da spriječe masovne zločine, zaštite ugrožene i pozovu počinioce na odgovornost":

"Trenutni masovni pokolj palestinskog naroda, ukorijenjen u kolonijalnoj ideologiji etnonacionalističkih doseljenika, u nastavku decenija njihovog sistematskog progona i čišćenja, u potpunosti zasnovan na njihovom statusu Arapa ne ostavlja mjesta sumnji ili raspravi. Širom zemlje, vladaju pravila aparthejda. Situacija u Gazi je udžbenički slučaj genocida", nastavio je, s ciljem "ubrzanog uništenja posljednjih ostataka autohtonog palestinskog života u Palestini". Dodao je:

"Štaviše, vlade Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva i većeg dijela Evrope u potpunosti su saučesnici u užasnom napadu."

17:57

CNN tim na terenu u Izraelu u blizini perimetra Gaze vidi i čuje dokaze o značajnom broju izraelskih tenkova koji se kreću kroz sjeveroistočni dio pojasa Gaze. Može se čuti i ono što zvuči kao paljba iz tenkova.

"Čini se da je broj izraelskih vojnih vozila unutar perimetra znatno veći nego prije samo nekoliko sati, jer se čini da je izraelska vojska još jednom proširila kopnenu operaciju", piše CNN te navodi: "Iz tog područja se čuje i sporadična mitraljeska vatra, što ukazuje na borbu iz neposredne blizine."

17:39

Generalni sekretar UN-a António Guterres ponovio je svoj poziv na hitan prekid vatre u Gazi i da se odobri humanitarni pristup "kako bi se zadovoljile hitne potrebe nastale katastrofom koja se odvija na palestinskoj teritoriji".

U izjavi od utorka, Guterres je rekao da je "duboko uznemiren" eskalacijom sukoba.

"Osuđujem ubijanje civila u Gazi i zgrožen sam izvještajima da su dvije trećine ubijenih žene i djeca", kazao je te apelovao na zaštitu civila za koje je rekao da su "snosili najveći teret trenutnih borbi". On je pozvao sve strane da se pridržavaju međunarodnog humanitarnog prava, dodajući: "Međunarodno humanitarno pravo uspostavlja jasna pravila koja se ne mogu zanemariti. To nije a la carte meni i ne može se primjenjivati ​​selektivno."

17:14

Kratke činjenice: izbjeglički kamp Jabalia

  • Jabalia je najveći od osam izbjegličkih kampova u Pojasu Gaze.
  • To je gusto naseljen kamp na sjeveru opkoljene enklave koji se prostire na površini od samo 1,4 kvadratna kilometra. Prema podacima UN-a, u kampu je oko 116.000 registrovanih izbjeglica.
  • Izraelska vojska je u više navrata napadala kamp od početka rata, uključujući 9., 12., 19. i 22. oktobar, ubivši i ranivši stotine ljudi.
  • U kampu se nalaze tri škole koje vode UN, a koje su pretvorene u skloništa za stotine raseljenih porodica.
  • Prema UN-u, kamp pati od prenaseljenosti i nedostatka životnog prostora.
  • "Skloništa se grade u neposrednoj blizini jedno drugom i generalno nedostaje rekreacijski i društveni prostor. U mnogim slučajevima, štićenici su morali da dodaju dodatne spratove u svoja skloništa kako bi mogli da smjeste svoje porodice. Često im nedostaje odgovarajući dizajn. „Mnogi žive u lošim uslovima", navodi UN.
16:51

Glasnogovornik Palestinskog Crvenog polumjeseca kaže da timovi rade na terenu kako bi pokušali prenijeti ranjene u bolnicu nakon napada na izbjeglički kamp Jabalia.

"Situacija je apsolutno užasna", rekao je Nebal Farsakh za Al Jazeeru iz Ramallaha. "Svjedoci smo sve većeg broja žrtava među palestinskim civilima u Gazi zbog napada na stambene zgrade, kuće, ulice, kao i na bogomolje i bolnice. Bolnice su već preplavljene i jedva se mogu nositi sa sve većim brojem žrtava s kojima se suočavaju svakog sata", rekao je Farsakh.

"Oni rade punim kapacitetom. To dolazi u isto vrijeme kada se sve bolnice bukvalno urušavaju zbog nestašice medicinskih potrepština, ali i lijekova, a ponestaje im goriva koje je hitno potrebno."

16:17

Agencija Anadolija je objavila infografiku, uz sljedeću tvrdnju: "Izraelska avijacija bombardovala izbjeglički kamp Jabalia u Gazi, najmanje 100 ubijenih."

Izrael napao izbjeglički kamp Jabalia
Infografika: Anadolija: Izrael napao izbjeglički kamp Jabalia
15:52

Anadolija je objavila snimak te navode kako se djeci, ranjenoj u napadu na izbjelički kamp Jabalia, pomoć pruža bez anestetika, jer istih nema u Gazi:

15:46

Nova istraga Amnestyja pokazala je da je izraelska vojska neselektivno, a samim tim i nezakonito, koristila bijeli fosfor u napadu na Dhayru u južnom Libanu 16. oktobra.

"Napad se mora istražiti kao ratni zločin", naveli su.

15:41

Direktor civilne zaštite Gaze tvrdi u izjavi za Al Jazeeru da je izbjeglički kamp Jabalia "potpuno uništen" izraelskim bombardiranjem.

“U ovim zgradama su smještene stotine građana. Okupaciona avijacija uništila je ovaj okrug sa šest bombi. To je najnoviji masakr izazvan izraelskom agresijom na pojas Gaze", rekao je Ahmad al-Kahlout novinarima ispred bolnice u Khan Younisu. #Međunarodna zajednica mora odmah djelovati kako bi zaustavila Izrael prije nego što bude prekasno."

Direktor ove, indonežanske bolnice u Gazi kaže da je desetine ljudi ubijeno u napadu na izbjeglički kamp Jabalia.

"Do sada je ubijeno više od 50 ljudi", rekao je za Al Jazeeru, dodajući da bolnica još nije u mogućnosti dati ukupan broj žrtava jer još uvijek broji žrtve. "Bolnica će sutra uveče potpuno prestati sa radom zbog nestašice goriva", upozorio je on.

14:42

Izraelska vojska na Gazu bacila 18 hiljada tona bombi: Više od jačine bombe bačene na Hirošimu

Selame Maruf, šef Ureda za medije palestinske vlade u Gazi, na konferenciji za novinare govorio je o strašnim razaranjima izazvanim brutalnim izraelskim napadima na Gazu.

Dodao je da su izraelske okupacione snage uništile 85 vladinih zgrada u Gazi.

"Izrael je uništio 47 džamija i nanio ogromnu štetu na tri crkve u Gazi. U napadima je oštećeno više od 200 hiljada objekata, 32.500 ih je potpuno uništeno i postalo neupotrebljivo, 203 škole su pretrpjele veliku štetu, a 45 škola je potpuno van funkcije. Zbog intenzivnih napada, statistički podaci još nisu potpuni", kazao je.

Istakao je da je u izraelskim napadima ubijeno više od stotinu zdravstvena radnika.

"Na Gazu je bačeno 18 hiljada tona bombi, što je jedan i po puta više od bombe bačene na Hirošimu. Izraelska vojska masakrirala je 908 porodica, uzrokujući smrt hiljada ljudi. U napadima je ubijeno i 35 novinara, 124 zdravstvena radnika i 18 pripadnika civilne zaštite iz spasilačkih timova", rekao je Maruf.

Atomsko bombardiranje japanskih gradova Hirošime i Nagasakija dogodilo se 6. i 9. augusta 1945. godine. Bombardovanje je odobrio tadašnji američki predsjednik Harry S. Truman, a izvelo ga je američko Ratno zrakoplovstvo. Tada je po prvi put u historiji u ratu upotrijebljeno nuklearno oružje.

U bombardovanju je poginulo između 129.000 i 226.000 ljudi, od kojih su većina bili civili.

14:37

Evo kako izgledaju najpoznatije Hamasove bespilotne letjelice

Pogledajte kako izgledaju Shehab dronovi, najpoznatije Hamasove bespilotne letjelice.

U izvještaju se navodi da dronovi Shehab mogu nositi bojevu glavu tešku 30 kilograma ili manje od toga.

Dronovi Shehab mogu letjeti brzinom od 250 kilometara na sat, a vjeruje se da su opremljeni GPS koordinatama i satelitskim snimkama, što im pomaže u pronalaženju ciljeva.

14:28

Militanti iz Jemena tvrde: Napali smo Izrael

Jemenska militantna skupina Huti tvrdi da je lansirala veliki broj balističkih projektila prema Izraelu.

Ovo je treći napad usmjeren na Izrael, rekao je glasnogovornik skupine, upozoravajući da ih "dolazi još".

13:49

Izraelska vojska objavila: "Vodimo žestoke sukobe s palestinskim grupama u unutrašnjosti Gaze"

Izraelska vojska saopštila je da su njene kopnene trupe ušle u žestoke sukobe s palestinskim grupama u unutrašnjosti blokiranog Pojasa Gaze.

U saopštenju se navodi da su njihovi vojnici u posljednjih nekoliko sati vodili žestoke sukobe u unutrašnjosti Gaze.

Dodaje se da su izraelske kopnene i vazdušne jedinice gađale položaje i protivtenkovske raketne jedinice Hamasovog vojnog krila.

Nije precizirano u kojem dijelu Pojasa Gaze se vode sukobi.

Broj ubijenih u izraelskim napadima u Pojasu Gaze povećan je na 8.525, saopštilo je u utorak Ministarstvo zdravlja u blokiranoj palestinskoj enklavi.

"Među žrtvama je 3.542 djece i 2.187 žena, dok su 21.543 osobe povrijeđene", rekao je glasnogovornik ministarstva Ashraf al-Qudra na konferenciji za novinare u gradu Gaza.

Rekao je da je ministarstvo primilo izvještaje o 2.000 ljudi koji su još uvijek zarobljeni pod ruševinama, uključujući 1.100 djece.

13:18
12:59

Kuvajt: Izrael bombardovanjem Gaze krši sve humanitarne zakone i međunarodne konvencije

Izraelska vojska napadima na Pojas Gaze krši međunarodno pravo, rekao je kuvajtski prestolonasljednik Nawaf Al-Ahmad Al-Jaber Al-Sabah u utorak.

Obraćajući se kuvajtskom parlamentu, Al-Sabah je rekao da bombardovanjem Gaze Izrael "krši sve humanitarne zakone i međunarodne konvencije".

“Najvažnije je za svijet je da nađe način da se provede hitni prekid vatre i poveća pomoć za Pojas Gaze”, dodao je.

Broj ubijenih u izraelskim napadima u Pojasu Gaze povećan je na 8.525, saopštilo je u utorak Ministarstvo zdravlja u blokiranoj palestinskoj enklavi.

"Među žrtvama je 3.542 djece i 2.187 žena, dok su 21.543 osobe povrijeđene", rekao je glasnogovornik ministarstva Ashraf al-Qudra na konferenciji za novinare u gradu Gaza.

12:12

"Gaza je postala groblje za djecu", rekao je portparol UNICEF-a James Elder na brifingu u Ženevi.

Elder je ponovio UNICEF-ov poziv na hitan prekid vatre i humanitarni pristup zalihama za Pojas Gaze, navodeći da djeca u Gazi umiru ne samo zbog vazdušnih napada, već i zbog nedostatka potrebne medicinske njege.

Izraelska vojska je proširila vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze, koji je pod nemilosrdnim bombardovanjem od iznenadnog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

11:38

Mediji: Egipat gradi terensku bolnicu u blizini granice s Pojasom Gaze

Egipat gradi terensku bolnicu u blizini granice s Pojasom Gaze tokom izraelskih napada na palestinsku teritoriju, objavili su egipatski mediji u utorak.

"Uprava za zdravstvo na Sjevernom Sinaju radi punim kapacitetom na uspostavljanju terenske bolnice za povrijeđene Palestince nakon njihovog ulaska u Egipat", objavio je državni list "Al-Ahram".

Dodaje se da će bolnica uskoro biti spremna.

Osama al-Ghandour, generalni sekretar provincije Sjeverni Sinaj, rekao je da su zdravstvene ustanove spremne da prime povrijeđene Palestince "kada im bude dozvoljen" ulazak u Egipat.

"Dodijeljene su tri lokacije za smještaj onih koji prate povrijeđene u gradovima Sheikh Zuweid i Arish", rekao je on.

Državni kanal Extra News također je objavio da se završavaju radovi na terenskoj bolnici.

11:03

Hamasovo oružano krilo tvrdi da su ubili izraelskog vojnika i uništili vojna vozila u Gazi

Palestinska grupa Hamas saopštila je u utorak da su njeni borci ubili izraelskog vojnika i uništili nekoliko vojnih vozila u Pojasu Gaze.

"Naši borci učestvovali su u sukobima s izraelskim snagama sjeverozapadno od grada Gaze", navodi se u saopštenju Brigada al-Qassam, oružanog krila Hamasa.

Kako se navodi u saopštenju, poginuo je izraelski vojnik, a pogođeni su tenk i buldožer.

​​​​Dodaje se da su njihovi borci uništili i tri oklopna vozila u sjevernoj Gazi i jedno vozilo istočno od prelaza Erez protivoklopnim granatama i eksplozivnim napravama.

Izraelska vojska je proširila vazdušne i kopnene napade na Pojas Gaze, koji je pod nemilosrdnim bombardovanjem od iznenadnog napada Hamasa na Izrael 7. oktobra.

10:40

Na Zapadnoj obali od 7. oktobra u izraelskoj pucnjavi poginula 124 Palestinca

Još dva Palestinca ubijena su u pucnjavi izraelske vojske na Zapadnoj obali, čime je broj poginulih na okupiranoj teritoriji od početka trenutnog sukoba u Gazi povećan na 124, saopšteno je u utorak iz Ministarstva zdravlja u Gazi.

U saopštenju iz Ministarstva se navodi da je 14-godišnji dječak podlegao povredama koje je zadobio dan ranije tokom izraelske pucnjave u gradu Nablusu.

"Stariji Palestinac je ubijen u vojnoj pucnjavi u Tubasu na sjeveroistoku Zapadne obale", saopšteno je iz Ministarstva.

Širom Zapadne obale došlo je do rasta tenzija tokom izraelskog bombardovanja blokiranog Pojasa Gaze.

Najmanje 124 Palestinca je ubijeno, a prema palestinskim podacima 1.680 Palestinaca pritvorila je izraelska vojska od 7. oktobra.

10:00

Izraelska vojska u Gazi ubila 133 bebe mlađe od godinu dana

U Pojasu Gaze, koji Izrael već sedmicama bombarduje, dosad su ubijene 133 bebe mlađe od godinu dana.

Ministarstvo zdravlja u Gazi objavilo je izvještaj koji sadrži imena, podatke o identitetu i starosnu dob građana koji su poginuli u izraelskim napadima na Gazu između 7. i 26. oktobra.

Prema izvještaju, 2.913 od 7.028 osoba koje su poginule u izraelskim napadima između 7. i 26. oktobra su djeca.

U izraelskim napadima su ubijene 444 bebe, uključujući 133 bebe mlađe od godinu dana, 153 bebe od jedne godine i 158 beba koje su imale dvije godine.

U izraelskom bombardovanju ubijeno je također 171 dijete do tri godine, 1.527 djece osnovnoškolskog uzrasta (4-13 godina) i 523 djece srednjoškolskog uzrasta (14-17 godina).

9:08
9:05

Izraelska vojska u posljednja 24 sata bombardovala oko 300 lokacija u Gazi

Izraelska vojska objavila je da je u posljednja 24 sata bombardovala oko 300 lokacija u blokiranom Pojasu Gaze.

Uprkos apelima međunarodne zajednice na prekid vatre, Izrael nastavlja da intenzivira napade koje je pokrenuo na Gazu 7. oktobra.

U saopštenju izraelske vojske navodi se da je samo u posljednja 24 sata bombardovano oko 300 lokacija širom Gaze.

Dodaje se da su ciljane lokacije poput vojnih punktova sa kojih su lansirane protutenkovske rakete Hamasovog vojnog krila, Brigada Al-Qassam.

U saopštenju se takođe navodi da su se kopnene snage u regionu sukobile sa pripadnicima Brigada Al-Qassam.

8:36
8:28

U jutrošnjim izraelskim napadima na Gazu ubijeno 55 Palestinaca

Najmanje 55 Palestinaca ubijeno je u novim izraelskim napadima na Pojas Gaze u utorak rano ujutro, javljaju lokalni mediji.

U zračnom napadu pogođena je kuća u gradu Rafahu na jugu Gaze, pri čemu je ubijeno devet osoba, a nekoliko je ranjeno, javila je palestinska novinska agencija WAFA.

U napadu na zgradu u gradu Zawaida u centralnoj Gazi ubijeno je 18 ljudi, navodi se.

Još sedmoro je ubijeno, a na desetine povrijeđeno u zračnom napadu na kuću u četvrti Zeitoun u centralnoj Gazi, dok je 18 ubijeno u drugom napadu na zgradu u gradu Rafah, objavila je WAFA.

U izraelskom bombardovanju na sjeveru Gaze ubijene su još tri osobe, uključujući šestogodišnje dijete, dok je devet ranjeno.

8:18

Izraelski ministar traži od građana da se naoružaju

Izraelski ministar nacionalne sigurnosti Itamar Ben-Gvir pozvao je građane da se naoružaju protiv prijetnji.

"Pištolj može spasiti porodicu", rekao je, u izjavama koje je citirao izraelski Channel 7.

Od 7. oktobra više od 120 Palestinaca ubijeno je u napadima izraelske vojske i doseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali, dok je više od 8000 ljudi ubijeno u Gazi.

07:57

SAD odbacuje tvrdnje Rusije da je Zapad iza događaja u Dagestanu

SAD je odbacio tvrdnje Rusije od jučer, da je Zapad kriv za događaje u aerodromu u Dagestanu.

Podsjetimo, u nedjelju navečer, 29. oktobra, ljutita rulja upala je u aerodrom u toj ruskoj državi tražeći Jevreje s leta iz Tel Aviva.

Putin je dan nakon događaja za sve optužio Ukrajinu i agente zapadnih tajnih službi. Glasnogovornik Nacionalnog vijeća za sigurnost SAD-a John Kirby na to je kazao da se radi o klasičnoj ruskoj retorici.

“Kada nešto krene po zlu u vašoj zemlji, okrivite nekog drugog. Zapad nema veze s ovim. To su samo mržnja i zastrašivanje“, kazao je.

07:54

IDF trupe se kreću "sporo i pažljivo"
Više informacija dolazi od IDF-a, koji opisuju trupe kao da se "sporo i pažljivo" proširujući svoje operacije na sjevernom dijelu Gaze.

U video snimku na društvenim medijima, glasnogovornik pukovnik Jonathan Conricus kaže da izraelske snage dobijaju podršku velike vatrenu moć i obavještajnih podataka.

On kaže da su napadi na Hamas u toku s kopna i iz zraka.

Conricus dodaje da IDF "napada sve dijelove pojasa Gaze", usmjeravajući svoje napade na sjeverni dio Gaze - koji opisuje kao "centar gravitacije Hamasa".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije