Potjera u Francuskoj: Dvojica zatvorskih čuvara ubijena, naoružani napadači oslobodili osuđenika

0
Radiosarajevo.ba
Potjera u Francuskoj: Dvojica zatvorskih čuvara ubijena, naoružani napadači oslobodili osuđenika
AA / Francuska policija

Pokrenuta je potraga za grupom naoružanih napadača koji su u sjevernoj Francuskoj upucali i ubili dva zatvorska čuvara i ranili još troje dok su oslobađali zatvorenika iz kombija, saopćile su vlasti u zemlji u utorak, 14. maja.

Stotine regionalnih i nacionalnih policijskih službenika su raspoređene kako bi uhvatile bandu koja je napala konvoj od dva vozila na naplatnoj kućici blizu Rouena, Normandija, u 11 sati, rekao je ministar pravde Eric Dupond-Moretti na konferenciji za novinare. 

Dupond-Moretti je rekao da je posljednji put da je netko umro radeći u službi zatvora bio 1992. godine.

Detalji akcije 'Rapid': Policajci u stanu u Sarajevu pronašli 70 kilograma amfetamina

Detalji akcije 'Rapid': Policajci u stanu u Sarajevu pronašli 70 kilograma amfetamina

Zatvorenika je imenovalo tužilaštvo u Parizu kao Mohameda Amrua, koji je rođen u martu 1994. godine. U petak je osuđen za krađu. Također je optužen od strane suda u Marseilleu za otmicu i "zatočeništvo koje je dovelo do smrti", reklo je tužilaštvo.

"Napad su izvršili naoružani muškarci u nekoliko vozila, koji su uspjeli neutralisati dva službenika. Napadači su pobjegli s zatvorenikom", rekla je Gendarmerie nationale, policijska snaga pridružena francuskim vojnim snagama, za NBC News.

Najmanje 200 službenika i helikopter su mobilizirani, rekla je Gendarmerie. Istragu vodi nacionalna jurisdikcija protiv organiziranog kriminala u Parizu.

Predsjednik Emmanuel Macron je rekao u saopćenju X da je napad "šok za sve nas".

"Nacija stoji uz porodice, povrijeđene i njihove kolege. Sve se čini da se pronađu počinitelji ovog zločina kako bi se pravda zadovoljila u ime francuskog naroda", dodao je.

Dupond-Moretti je rekao da je cijela zemlja u žalosti. Rekao je da je jedan od ubijenih zatvorskih čuvara imao suprugu koja je u petom mjesecu trudnoće. Drugi je imao dvoje djece koja će uskoro napuniti 21 godinu, dodao je.

"Sve, i mislim baš sve, bit će učinjeno da se pronađu počinitelji ovog gnusnog zločina", rekao je. "To su ljudi kojima život ništa ne znači. Bit će uhvaćeni, bit će suđeni i bit će kažnjeni prema zločinu koji su počinili."

Kratko nakon napada, počelo se kružiti video na društvenim mrežama koji pokazuje posljedice napada. Na tlu se mogu vidjeti barem dva tijela, okružena prvim reagirajućim službama.

Još jedan video, koji je očigledno snimljen prije ili za vrijeme napada, prikazuje dvoje maskiranih osoba odjevenih u crno i naoružanih automatskim oružjem. Isti video pokazuje vozilo u plamenu nakon sudara s bijelim kombijem službe zatvora.

Oba videa su potvrđena od strane NBC News-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije