Nakon što je Xi Jinping posjetio Europu, Vladimir Putin dolazi u Kinu

0
Radiosarajevo.ba
Nakon što je Xi Jinping posjetio Europu, Vladimir Putin dolazi u Kinu
Foto: EPA - EFE / Vladimir Putin i Xi Jinping

Ministarstvo vanjskih poslova Kine objavilo je da će ruski predsjednik Vladimir Putin obaviti službenu posjetu Kini kasnije ove sedmice.

Ministarstvo navodi da će Putin stići u Peking u četvrtak na dvodnevnu posjetu na poziv kineskog predsjednika Xi Jinpinga. Ovo će biti Putinova prva vanjska posjeta od ponovnog izbora u martu za peti mandat na dužnosti, i njegov drugi posjet Kini u posljednjih šest mjeseci.

Ruski predsjednik je putovao u Peking u oktobru prošle godine kako bi prisustvovao forumu o "Pojasu i putu" predsjednika Xija, inicijativi pokrenutoj 2013. godine radi povećanja trgovine i investicija poboljšanjem kineskih transportnih veza s ostatkom svijeta, prenosi.

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Talijanski atletičar nije imao sretan početak na Olimpijadi: Izgubio je nešto veoma važno

Samo nekoliko sedmica prije nego što su ruske trupe izvršile invaziju na Ukrajinu u februaru 2022., Xi i Putin su potpisali deklaraciju kojom su proglasili svoje "bezgranično" bilateralno partnerstvo. Peking je od tada postao najpouzdaniji ekonomski i diplomatski partner Moskve dok su zapadne zemlje uvele stroge ekonomske sankcije kao odgovor na invaziju.

Xi se prošle sedmice vratio sa petodnevne posjete Europi, uključujući posjete Mađarskoj i Srbiji, zemljama koje se smatraju bliskim Rusiji. Putovanje, prvo Xijevo na kontinentu u proteklih pet godina, smatrano je pokušajem da se poveća utjecaj Kine i da se stvori razdor između EU i NATO na jednoj strani, i još uvijek neodređenog bloka autoritarnih država na drugoj strani, podržanog kineskim ekonomskim uticajem koji je posustao usred krize na tržištu nekretnina i dramatično sporijeg domaćeg ekonomskog rasta, piše Fox.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije