Uživo: Izraelske snage nastavljaju s napadima na okupiranoj Zapadnoj obali

6
Radiosarajevo.ba
Uživo: Izraelske snage nastavljaju s napadima na okupiranoj Zapadnoj obali
Foto: AA / Humanitarna pomoć u u Rafahu

I danas, 20. decembra, iz minute u minutu pratimo događaje vezane uz rat Izraela i Hamasa.

Najmanje 20.000 Palestinaca ubijeno u 75 dana rata i razaranja Gaze.

Broj ubijenih raste iz dana u dan.

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

S ove strane Drine| Dragan Banjac: Nečastivi se vratio

Ključni događaji:

    • Blinken razgovara o Gazi s glavnim saveznicima
    • Malezija zabranila ulaz izraelskim brodovima
    • Više od 70 posto stanovnika Gaze suočava se s ekstremnom glađu
    • Hamas odbio pregovore o oslobađanju taoca dok se ne okončaju napadi na Gazu
    • Izraelska vojska bagerima prekopala groblje u Gazi
    • Ubijena kćerka glavnog direktora za zdravstvo Gaze Muneer Alboursh

23:09

Napad izraelske vojske na naselje Al-Rimal u Gazi

Izraelska vojska na svom zvaničnom nalogu na platformi "X" objavila je videosnimak iz zraka na kojem se vidi trenutak velike eksplozije koja je uništila stambeni blok u naselju Al-Rimal u Gazi.

[twitter]https://twitter.com/alijla2021/status/1737900897013797005[/twitter]

22:59

Ubijena kćerka glavnog direktora za zdravstvo Gaze

Muneer Alboursh, glavni direktor zdravstva u Gazi, ozlijeđen je zajedno sa svojom porodicom u izraelskom zračnom napadu koji je gađao kuću njegove sestre u Jabaliji, rekao je dopisnik Al Jazeere Anas al-Sharif.

U istom napadu ubijena je Alboursheva kćerka Jana.

21:52

Hamas objavio snimak tri taoca, tvrdi da ih je ubila izraelska vojska

Hamasove brigade Al-Qassam objavile su u četvrtak, 21.decembra, videosnimak tri izraelska taoca, za koje tvrde da ih je ubila izraelska vojska u Pojasu Gaze.

Video, koji je na Telegramu objavio Al-Qassam, prikazuje snimke tri taoca identificirana kao Eliya Tolidano, Nek Birz i Ron Sherman.

"Unatoč našim naporima da sačuvamo njihove živote, Netanyahu inzistira na njihovom ubijanju", poručuje Al-Qassam u videu.

Nakon prikazivanja prizora trojice talaca zajedno, Al-Qassam je dodao, "svo troje je ubijeno oružjem vaše vojske", ne navodeći mjesto ili okolnosti njihove smrti.

Ovo nije prvi put da je Al-Qassam objavio smrtno stradanje izraelskih zarobljenika koje je držao palestinski pokret otpora od početka izraelskih napada na Gazu.

Prethodno je Al-Qassam objavio videozapise izraelskih zatvorenika koji su zahtijevali od svoje vlade da radi na njihovom oslobađanju.

21:17

Više od 4.000 francuskih državljana bori se u redovima izraelske vojske

Europe 1, vodeća francuska radio stanica, izvijestila je da 4.185 vojnika iz Francuske služi u izraelskoj vojsci u Pojasu Gaze.

Thomas Portes iz ljevičarske političke stranke La France Insoumise (LFI) napisao je na X da je poslao pismo ministru pravosuđa Ericu Dupond-Morettiju tražeći istragu o postupcima francuskih građana.

Portes, koji je rekao da se također planira žaliti Uredu javnog tužioca, rekao je da je “neprihvatljivo” da francuski građani sudjeluju u ratnim zločinima koje je počinila izraelska vojska u Gazi i na Zapadnoj obali.

Sličnu zabrinutost izrazile su i druge organizacije, uključujući Udrugu France Palestine Solidarite, koja je objavila izjavu pozivajući na odgovornost francuskih državljana umiješanih u ratne zločine.

20:50

Izrael saopštio da je uništio sistem tunela koji koriste najviši dužnosnici Hamasa

Izrael saopštio da je uništio mrežu tunela u gradu Gazi povezanih s imovinom u vlasništvu nekoliko visokih dužnosnika Hamasa.

Glasnogovornik izraelske vojske, potpukovnik Peter Lerner opisao je sistem tunela kao “središte moći za Hamasova vojna i politička krila”. Izrael kaže kako vjeruje da su tunele koristili najviši dužnosnici Hamasa za putovanje kroz grad.
 
Kliknite ovdje da podijelite na društvenim mrežama
 
 

19:53

Pet Palestinaca ranjeno tokom izraelskog napada na Ramallah

Najmanje pet Palestinaca ustrijelile su i ranile izraelske snage tokom sukoba koji su izbili nakon vojnog napada na nekoliko četvrti u okupiranom gradu na Zapadnoj obali.

Prema palestinskoj novinskoj agenciji Wafa, izraelske snage ispalile su prave i gumene čelične metke, kao i bombe suzavca, pucajući i ranivši mladića u bedro, dok je drugi pogođen šrapnelom u vrat.

Još trojici je pružena pomoć na mjestu događaja nakon što su upucani i ozlijeđeni čeličnim mecima obloženim gumom.

Druga palestinska novinska agencija objavila je da je 16-godišnji Ahmad Lahham uhapšen tokom racije u Ein Misbahu, Ramallah.

19:15

WHO: Bolesti i glad će 'dovesti do više smrti' u Gazi

Zdravstvena organizacija UN-a opisala je katastrofalnu humanitarnu krizu u Gazi u podužem postu na X.

"Glad hara Gazom, a očekuje se da će to povećati broj bolesti diljem Pojasa, najviše među djecom, trudnicama i dojiljama te starijim ljudima", piše.

Rečeno je da je u nedavnim misijama u Gazi njihovo osoblje izvijestilo da je svaka osoba s kojom su razgovarali bila gladna.

"Krećemo se po Gazi dostavljajući medicinske potrepštine, a ljudi hrle prema našim kamionima nadajući se da je to hrana", rekli su zaposlenici WHO-a, nazvavši to "pokazateljem očaja".

Rečeno je da je od 7. oktobra prijavljeno 100.000 slučajeva proljeva i 150.000 slučajeva infekcije gornjih dišnih puteva, te je navedeno kako, u kombinaciji s pothranjenošću, te bolesti mogu postati smrtonosne.

"Narod Gaze, koji je već dovoljno propatio, sada se suočava sa smrću od gladi i bolesti koje bi se lako mogle liječiti funkcionalnim zdravstvenim sustavom", rekao je WHO, ponavljajući svoje pozive na trenutni humanitarni prekid vatre.

18:50

Izraelske snage izvršile napad na Ramallah, ispaljen suzavac

Izraelske snage upale su u nekoliko područja u gradu Ramallahu na okupiranoj Zapadnoj obali.

Al Jazeerin dopisnik izvijestio je da je oko 15 vojnih vozila upalo u grad i krenulo prema naselju Ein Misbah, zaustavivši se u rekreacijskom kompleksu Ramallah.

Izraelski vojnici ispalili su rafal suzavca na desetke mladih Palestinaca koji su izašli suprotstaviti se raciji, ali na sreću nije bilo žrtava.

18:20

Netanyahu opet kaže 'borimo se do pobjede'

Izraelski premijer dao je najnoviji zavjet da borbe u Gazi neće prestati sve dok se ne "eliminira Hamas".

"Izbor koji nudim Hamasu je vrlo jednostavan: predaj se ili umri", rekao je u video poruci. "Oni nemaju i neće imati drugog izbora."

Netanyahu je također rekao da ni Hamas ni Fatah, stranka predsjednika Palestinske samouprave Mahmouda Abbasa, neće upravljati Pojasom Gaze.

Međunarodni posmatrači upozorili su da je potpuna eliminacija pokreta Hamas nerealan cilj bez definirane krajnje tačke.

17:50

Izraelska vojska uništila Palestinsku džamiju u Remalu u Gazi

Izraelska vojska digla je u zrak Palestinsku džamiju u četvrti Remal u gradu Gazi, nakon što je bila stacionirana unutar zgrade punih mjesec dana.

Snimka koju je objavila izraelska vojska prikazuje vojnika kako hoda preko ruševina prije nego što se zaustavio na otvoru navodnog tunela.

"Ovaj tunel je imao stepenice i lift", kaže vojnik u kameru. "Koristili su ga isključivo vođe Hamasa."

17:15

Hamas gađa izraelske vojnike, pogođen tenk u središnjoj Gazi

Oružano krilo Hamasa kaže da su njegovi borci gađali izraelske vojnike u području al-Mughraqa, u središnjem pojasu Gaze, protupješačkim projektilom.

Brigade Qassama saopćile su da su borci ušli u oružani sukob s vojnicima, ubivši ih i ranivši ih. Jednog vojnika ubio je lovac Qassam na vrhu tenka, koji je potom gađan granatom Tandem.

Oružano krilo također je reklo da je u saradnji sa Saraya al-Quds - vojnim krilom Islamskog džihada - detonirana eksplozivna naprava na tenku Merkava u istom području.

16:40

Hamas: Nema pregovora o razmjeni bez potpune obustave napada na Gazu

Hamas je objavio da su grupe otpora u Pojasu Gaze odlučile da neće razgovarati o sporazumu o razmjeni zarobljenika bez potpune obustave izraelskih napada. 

U saopćenju Hamasa objavljenom na Telegramu navedeno je kako je donesena odluka da neće biti pregovora s izraelskom stranom o razmjeni zarobljenika bez potpunog zaustavljanja izraelskih napada.

U međuvremenu, pregovori između egipatskih i katarskih posrednika i Izraela kako bi se postigao novi sporazum o razmjeni zarobljenika se nastavlja, objavio je izraelski Channel 12

16:10

Pad aktivnosti izraelske luke na Crvenom moru nakon napada Husa

Izraelska luka Eilat zabilježila je pad aktivnosti od 85 posto otkako su pobunjenici Husi iz Jemena pojačali napade na brodove u Crvenom moru, prema izvršnom direktoru luke.

Eilat, koji primarno upravlja uvozom automobila, mnogo je manji od drugih izraelskih mediteranskih luka u Haifi i Ashdodu, koje upravljaju većinom trgovine zemlje. Međutim, nudi Izraelu važna vrata prema Istoku bez potrebe za plovidbom Suetskim kanalom.

15:48

Izraelske snage buldožerima ruše groblje u istočnoj Gazi, gnječući tijela mrtvih

Buldožeri izraelskih okupacijskih snaga uništili su groblje Sheikh Shaaban u naselju Al-Saha u istočnoj Gazi.

Tijela su ekshumirana i gnječena pod buldožerima. Nije prvi put da su okupacijske snage buldožerima rušile groblja, uništavale grobove, iskopavale tijela mrtvih, a zatim ih sakatile.

Dijelovi tijela, uključujući i djece, jasno su vidljivi u okolini.

15:30

Izraelska ekstremna desničarka Weiss: Izgradit ćemo jevrejska naselja širom Gaze

Zagovornica ilegalnih jevrejskih naselja, izraelska ekstremno desničarka Daniela Weiss zalagala se za rušenje svih kuća u blokiranoj Gazi, gdje Izrael nastavlja svoje intenzivne napade, te uklanjanje Palestinaca. 

U izjavi izraelskim medijima, Weiss je izjavila da želi da Izrael ponovi uništenje koje je učinio na sjeveru Gaze i na jugu i da Arapi u Gazi budu "evakuisani".

"Izgradit ćemo jevrejska naselja širom Gaze", poručila je Weiss.

Navela je da jevrejski doseljenici "žele vidjeti more". "Gaza bi trebala biti izbrisana kako bi doseljenici mogli vidjeti more. Sve kuće u Gazi moraju biti srušene da bi se moglo vidjeti more", kazala je Weiss.

U izjavi 14. decembra, Weiss je branila uspostavljanje ilegalnih jevrejskih naselja u Gazi. "Vrijeme je da se vratimo u Gazu. Biden ne bi trebao da nas zaustavlja", dodala je tada Weiss.

14:55

Savjetnik Netanyahua: Izrael ne isključuje mogućnost da Palestinska samouprava kontrolira poslijeratnu Gazu

Tzachi Hanegbi, Netanyahuov savjetnik za nacionalnu sigurnost, u kolumni u jednoj novinskoj kući na arapskom jeziku sa sjedištem u Londonu, iznio je izraelsku viziju za poslijeratnu Gazu.

Hanegbi je napisao da bi obnova Gaze uključivala kombinaciju regionalnih i međunarodnih snaga te da Izrael nema interesa kontrolirati civilne poslove opkoljene enklave.

Također je naveo da Izrael ne isključuje mogućnost da palestinske vlasti preuzmu kontrolu nad Gazom ako Hamas bude poražen.

14:20

Sirene i presretanje raketa u Tel Avivu

Sirene su se oglasile u Tel Avivu i prijavljena su presretanja raketa u širem području nakon što su televizijske snimke pokazale ispaljivanja iz Pojasa Gaze.

Trenutno nema informacija o bilo kakvoj šteti ili žrtvama.

13:48

Vojska: Izraelske snage šire aktivnosti u središnjoj Gazi

Izraelska vojska kaže da je njena 99. divizija "dovršila" operaciju u južnom području grada Gaze i da će sada proširiti svoje aktivnosti u središnjoj Gazi.

Također je rečeno da su njene snage ubile "stotine" boraca i pronašle oružje.

Nije bilo trenutačnih komentara od strane Hamasa.

13:20

U izraelskom granatiranju Libana ubijen civil

Libanska civilna odbrana objavila je da je ubijena žena, dok je njen suprug porvijeđen kada je njihova kuća pogođena izraelskom granatom u pograničnom selu Maroun al-Ras.

Ovo je treći izvještaj o pogibiji civila u Libanu u tri dana izraelskih napada.

12:40

U rusku regiju Karačaj-Čerkezi stiglo 40 palestinskih izbjeglica

Prva grupa palestinskih izbjeglica stigla je u rusku kavkasku regiju Karačaj-Čerkezi, rekao je ruski zvaničnik u četvrtak, 21. decembra, javlja Anadolu.

"Tih 40 palestinskih izbjeglica, uključujući 26 djece, odvedeno je u srijedu naveče u odmaralište Teberda i smješteno u posebno pripremljenom centru", naveo je regionalni šef Rašid Temrezov na Telegramu.

Zvaničnik je dodao da centar nudi tri topla obroka dnevno, sobu za molitvu za odrasle i igraonicu za djecu.

Prema riječima Temrezova, ljekari, apoteka, psiholozi i prevodioci rade danonoćno kako bi pomogli izbjeglicama.

"Trudili smo se da se naši gosti osjećaju ugodno, toplo i dobrodošlo kako bi mogli prevladati stres i strah koji su doživjeli tokom neprijateljstava", rekao je on.

12:13

Glasovi tri izraelska taoca koje su "slučajno" ubile izraelske trupe u Gazi snimljeni su GoPro kamerom postavljenom na vojnog psa pet dana prije nego što su ubijeni, potvrdio je u srijedu glasnogovornik Izraelskih obrambenih snaga (IDF)

Video, koji je IDF pronašao u utorak, pokazuje da je snimka nastala tokom vojne razmjene između izraelskih snaga i militanata Hamasa na mjestu gdje su držani taoci, rekao je kontraadm. Daniel Hagari rekao je na dnevnom brifingu za novinare. Pas je ubijen tokom razmjene.

"Možete čuti glasove, a kada smo analizirali snimku, shvatili smo da u audio snimku možemo čuti tri taoca, potpuno glasovno identificirana", rekao je Hagari. Nije iznio detalje o tome što su tri taoca - Yotam Haim, Alon Shamriz i Samer Talalka - govorili.

Militanti koji su držali trojicu muškaraca ubijeni su tokom borbi, što je izgleda omogućilo zarobljenicima da pobjegnu, rekao je Hagari. Izrael je uznemiren priznanjem IDF-a da je ubio taoce u petak. Tri muškarca zarobio je Hamas tokom terorističkog napada te grupe 7. oktobra.

[twitter]https://twitter.com/i24NEWS_EN/status/1737545690140520777[/twitter]

11:46

Egipatski ministar vanjskih poslova rekao je u četvrtak da zemlje na Crvenom moru imaju odgovornost zaštititi ga.

"Nastavljamo surađivati ​​s mnogim našim partnerima kako bismo osigurali odgovarajuće uslove za slobodu plovidbe Crvenim morem", dodao je Sameh Shoukry na press konferenciji s britanskim ministrom vanjskih poslova Davidom Cameronom u Kairu.

11:24

Četiri Palestinca ubijena u izraelskom zračnom napadu u blizini Rafaha

U izraelskom zračnom napadu ubijeni su viši granični dužnosnik kojeg je imenovao Hamas i još tri osobe u Rafahu u južnom Pojasu Gaze u blizini granice s Egiptom, rekli su u četvrtak Hamas i zdravstveni dužnosnici.

Rekli su da su pukovnik Bassam Ghaben, direktor komercijalnog prijelaza Kerem Shalom kojeg je imenovao Hamas, i još tri Palestinca ubijeni u izraelskom napadu u blizini graničnog prijelaza Rafah. Nije bilo trenutnog odgovora Izraela na Reutersov zahtjev za komentar.

10:53

Palestinski Crveni krst navodi kako njihovi timovi za hitne slučajeve idu prema prijelazu Rafah u južnoj Gazi nakon što su primili pozive u pomoć o ranjenim i žrtvama zbog granatiranja u blizini ovog prijelaza s Egiptom.

10:26

Svjetska zdravstvena organizacija priopćila je u četvrtak da je sjever Gaze ostao bez funkcionalne bolnice zbog nedostatka goriva, osoblja i zaliha.

"Zapravo više nema funkcionalnih bolnica na sjeveru", rekao je Richard Peeperkorn, predstavnik WHO-a u Gazi, novinarima putem video veze iz Jeruzalema.

"Al-Ahli (bolnica) je bila posljednja, ali je sada minimalno funkcionalna."

10:01

Izraelske snage od 7. oktobra privele su 4.655 Palestinaca na okupiranoj Zapadnoj obali i istočnom Al-Qudsu (Jerusalem). 

U zajedničkoj izjavi Udruženja palestinskih zatvorenika i Komiteta za pitanja palestinskih zatvorenika koji je povezan s Palestinskom oslobodilačkom organizacijom (PLO), navedeno je da su nastavljeni izraelski napadi na Pojas Gaze od 7. oktobra. Saopćeno je da su sve češće racije i hapšenja Palestinaca na Zapadnoj obali. Navedeno je da su izraelske snage pritvorile još 25 Palestinaca.

09:26

Australska doktorica koja je koordinirala medicinsku pomoć Gazi izjavio je kako je užasnut "velikim brojem djece koja su ubijena ili osakaćena za cijeli život" dok je Vijeće sigurnosti UN-a ponovno odgađalo glasovanje o rezoluciji o prekidu vatre.

Dr. Natalie Thurtle, koja je do prošle sedmice pomogala u nadgledanju aktivnosti Ljekara bez granica, rekla je da je "vrlo teško za kolege koji pokušavaju pružiti zdravstvenu njegu, a moguće je da budu upucani kroz prozor bolnice".

Dok je prijavljeni broj mrtvih u Gazi premašio 20.000, a Francuska pozvala Izrael da "zaustavi" široke vojne operacije, Thurtle je izjavila da je "nemoguće uspostaviti smislen odgovor na ovu katastrofu zbog vojne aktivnosti koja je u toku".

[twitter]https://twitter.com/Majstar7/status/1737751964304179382[/twitter]

08:53

Hamas 'odbio' ponudu za sedam dana primirja u zamjenu za zarobljenike?

Wall Street Journal, pozivajući se na egipatske dužnosnike, javlja da je Hamas odbio izraelsku ponudu da prekine borbe na sedam dana u zamjenu za desetke zarobljenika, rekavši da grupa ne želi pregovarati dok prvo ne stupi na snagu prekid vatre.

Ismail Haniyeh, šef političkog ureda Hamasa, rekao je obavještajnim dužnosnicima u Kairu tokom posjeta u srijedu da je u glavnom gradu Egipta kako bi ishodio prekid vatre i dodatnu humanitarnu pomoć za Gazu. U intervjuu za Al Jazeeru također u srijedu, dužnosnik Hamasa Ghazi Hamad rekao je da je "prioritet" grupe da se rat zaustavi.

"Naša vizija je vrlo jasna: želimo zaustaviti agresiju", rekao je. "Ono što se događa u zemlji velika je katastrofa", dodao je Hamad, govoreći o "masovnom uništenju i masovnom ubijanju" uzrokovanom izraelskim napadima na Gazu.

Član Hamasovog političkog ureda rekao je da "neki ljudi" traže kratke pauze u borbama od nekoliko dana ili sedmica, ali je dodao da grupa na to ne bi pristala: "Izrael će uzeti taoce i nakon toga početi novu rundu masovnog ubijanja i masakra nad našim ljudima", rekao je. "Ne želimo igrati tu igru."

08:32

Izraelska vojska objavila je da je u posljednja 24 sata izvela zračne napade na oko 230 mjesta u blokiranom Pojasu Gaze. 

Tvrdilo se da su pogođena mjesta "meta" brigada Al-Qassam, oružanog krila palestinskog pokreta Hamas. Prema saopćenju Ministarstva zdravstva u Gazi u srijedu, u izraelskim napadima od 7. oktobra ubijeno je više od 20.000 Palestinaca.

8:11

Kopnena ofanziva u sjevernoj Gazi pri kraju

Izraelska vojska je u završnoj fazi svoje kopnene ofanzive u sjevernom Pojasu Gaze, tvrdi njihov glasnogovornik Daniel Hagari.

Kako je izvijestio Times of Israel, rekao je na brifingu da je izraelska vojska sada započela borbu protiv Hamasa u četvrtima grada Gaze Daraj i Tuffah, nakon što je rasformirala Hamasove bataljone sjevernije.

Također je rekao da je mreža tunela navodno otkrivena ispod Trga Palestine u gradu Gazi gdje su "visoki pripadnici Hamasa upravljali borbama 7. oktobra".

7:43

Centralna komanda američke vojske (CENTCOM) izvještava da je raketa ispaljena na zračnu bazu Al-Assad u Iraku, u kojoj su smještene američke i druge međunarodne snage, u onome što se čini najnovijim napadom grupa koje podržava Iran.

CENTCOM, koji je odgovoran za američke snage na Bliskom istoku, rekao je da nije bilo povrijeđenih niti štete od rakete koja je ispaljena na zračnu bazu u srijedu.

Iračke snage sigurnosti kasnije su zaplijenile kamion sa ravnom platformom koji je bio modificiran za lansiranje raketa, objavila je Komanda na društvenim mrežama.

7:15

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je da njegova zemlja ne može dopustiti da se ukorijeni ideja da efikasna borba protiv terorizma podrazumijeva sravnjivanje Pojasa Gaze ili neselektivni napad na civilno stanovništvo.

"Borba protiv terorizma ne znači uništiti sve u Gazi", rekao je Macron na temu izraelsko-palestinskog sukoba.

Macron je u izjavi za kanal France 5 istakao da je pozicija Francuske u vezi sa situacijom u Pojasu Gaze pravedna i u skladu s francuskom diplomatskom istorijom.

Macron je izraelsku intervenciju u Gazi opisao kao "neprikladnu".

"Kako sedmice prolaze, ne možemo dopustiti da se ukorijeni ideja da efikasna borba protiv terorizma podrazumijeva sravnjivanje Gaze ili neselektivni napad na civilno stanovništvo i izazivanje civilnih žrtava", rekao je Makron.

Macron je također poručio da Izraelci moraju zaustaviti ovaj odgovor, jer nije primjeren i zato što su svi životi jednaki. Nadalje, Macron je rekao da je duboko uznemiren gubitkom života nevinih civila.On je ponovio apel za uspostavu humanitarne pauze koja će prerasti u prekid sukoba s ciljem zaštite civila.
 

6:45

Abdul Malik al-Huti, vođa proiranskog pobunjeničkog pokreta Huti u Jemenu, rekao je da će njegove snage gađati američke ratne brodove ukoliko dođe do bilo kakve eskalacije tenzija u Crvenom moru, javlja Anadolija.

Al-Huti je u svom televizijskom govoru izjavio da njegov pokret neće stajati skrštenih ruku pred bilo kakvom tendencijom SAD-a da eskalira tenzije ili cilja na Jemen.

Huti je zaprijetio da će u slučaju bilo kakve napetosti u Crvenom moru gađati američke ratne brodove i brodski promet raketama i bespilotnim letjelicama.

SAD je optužio da pokušava militarizirati Crveno more kako bi zaštitio izraelske brodove.

Napominjući da bi zemlje koje graniče s Crvenim morem bile pogođene američkom intervencijom, Husi je pozvao na poduzimanje radnji kako bi se spriječila eskalacija.

Američko ministarstvo odbrane (Pentagon) saopćilo je 6. decembra da pregovara o uspostavljanju međunarodne "pomorske operativne grupe" protiv napada jemenskih Husa na komercijalne brodove u Crvenom moru. Američki ministar odbrane Lloyd Austin saopćio je prije dva dana da je stvorena multinacionalna misija tog tipa. Misija uključuje snage iz ukupno deset zemalja, uključujući Sjedinjene Države, Veliku Britaniju, Kanadu, Francusku, Italiju, Holandiju, Norvešku, Sejšele, Španiju i Bahrein.

Jemenski pokret Husi je sredinom novembra zaprijetio da bi mogao gađati izraelske brodove u Crvenom moru u znak odmazde za izraelske napade na civile u Gazi. Mnoge kompanije pomorskog transporta su proteklih dana obustavile plovidbu tom rutom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije