Uživo: Izrael granatirao i uništio staru džamiju Omari u Gazi

19
Radiosarajevo.ba
Uživo: Izrael granatirao i uništio staru džamiju Omari u Gazi
Foto: X / Uništena džamija Omari u Gazi

I danas, 7. decembra, iz minute u minutu pratimo događaje vezane uz rat Izraela i Hamasa.

Američki predsjednik Joe Biden je u odvojenim telefonskim razgovorima s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i jordanskim kraljem Abdullahom naglasio potrebu veće pomoći civilma u Gazi.

Ključni podaci:

Oglasili se iz sarajevske policije nakon tragedije u Sarajevu

Oglasili se iz sarajevske policije nakon tragedije u Sarajevu

  • Biden pričao s Netanyahuom o potrebi veće pomoći civilima u Gazi
  • Lansirane rakete na američku ambasadu u Bagdadu
  • Šest Palestinaca ubijeno u izraelskoj raciji na Zapadnoj obali
  • Deseci ubijenih i povrijeđenih u zračnom napadu blizu bolnice u Khan Younisu
23:13

Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant zahvalio se SAD-u na "hrabrom vođstvu" nakon što je koristio svoje pravo veta na nacrt rezolucije kojom se poziva na primirje u Gazi.

"Prestanak vatre predstavlja nagradu za Hamas, odbacivanje talaca u Gazi i signalizira terorističkim grupama svuda", napisao je Gallant na X.

SAD je bila jedini član Vijeća sigurnosti UN-a koji je glasao protiv rezolucije.

22:50

‘Katastrofalno’: Palestinski ambasador pri UN-u osuđuje neuspjeh rezolucije o primirju

Govoreći nakon što je SAD stavila veto na rezoluciju, Riyad Mansour nazvao je taj potez "izuzetno žalosnim".

"To je katastrofa", rekao je. "Vijeće sigurnosti je ponovno spriječeno da se uzdigne u ovom trenutku kako bi ispunilo svoje jasne odgovornosti pred ovom ozbiljnom krizom koja prijeti ljudskim životima i regionalnom i međunarodnom miru i sigurnosti.

"Umjesto da se dopusti ovom vijeću da ispuni svoj mandat tako što će konačno jasno reći nakon dva mjeseca masakra da zvjerstva moraju prestati, ratni zločinci dobivaju više vremena da ih nastave", rekao je Mansour.

"Kako se ovo može opravdati?"

22:01

Kako javlja Anadolija, SAD uložio veto na nacrt rezolucije kojom se poziva na hitan humanitarni prekid vatre u opkoljenom Pojasu Gaze, 13 ostalih članova glasalo za.

21:46

"Ljekari bez granica" (MSF) u petak su pozvali Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) da provede hitni prekid vatre u Pojasu Gaze,.

"Propust da se odmah postigne potpuni prekid vatre i okončanje opsade je nešto neoprostivo", objavila je ova organizacija.

Upućen je apel Vijeću sigurnosti UN-a da zahtijeva od Izraela da se odmah provede trajno primirje i okonča opsada Gaze.

21:17

Reuters, pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike, javlja da je Bidenova administracija zatražila od američkog Kongresa da odobri prodaju 45.000 tenkovskih granata Izraelu.

Granate su za izraelske tenkove Merkava, kaže novinska agencija, i trebale bi se koristiti u njihovoj ofanzivi u Gazi. Ovaj zahtjev dolazi usred sve većih poziva američkih građana i zastupnika u predsjednikovoj stranci da se ograniči ili uvjetuje vojna pomoć Izraelu dok njihova vojska nastavlja ubijati desetke palestinskih civila.

20:39

Benjamin Netanyahu odbacio je primjedbe premijera Palestinske samouprave (PA) da bi Hamas mogao poslužiti kao mlađi partner u upravljanju Gazom nakon rata.

Kao što smo ranije izvijestili, premijer Mohammad Shtayyeh rekao je u intervjuu da PA radi s američkim dužnosnicima na planu upravljanja Gazom nakon što trenutni sukob završi. U intervjuu je Shtayyeh rekao da bi poželjniji ishod bio da Hamas postane mlađi partner pod Palestinskom oslobodilačkom organizacijom (PLO), pomažući u izgradnji nove neovisne države koja uključuje Zapadnu obalu, Gazu i istočni Jeruzalem.

Times of Israel je izvijestio da je izraelski premijer, Benjamin Netanyahu, odgovorio u izjavi: "Neće biti Hamasa, mi ćemo ga eliminirati. Činjenica da je ovo prijedlog Palestinskih vlasti samo jača moju politiku: Palestinske vlasti nisu rješenje."

20:01

Vojno krilo Hamasa, brigade Izz ad-Din al-Qassam, objavilo je da je još 19 izraelskih vojnih vozila potpuno ili djelimično uništeno u Pojasu Gaze.

Vojno krilo Hamasa objavilo je na Telegram nalogu najnovije informacije o napadima na izraelsku vojsku u Khan Yunisu na jugu Pojasa Gaze i u četvrtima na sjeveru grada Gaze. Navodi se da je u napadu na izraelske snage u Khan Yunisu bilo mrtvih i ranjenih. U napadu u Khan Yunisu su, kako se dodaje, uništena četiri vojna vozila.

Na sjeveru grada Gaze uništeno je 15 vojnih vozila raketama "Jasin-105".

19:24

Turski ministar vanjskih poslova Hakan Fidan ponovio je u petak apel za dvodržavno rješenje kako bi se riješio sukob između Izraela i Palestine.

"Ono što pokušavamo promovisati je trajno dvodržavno rješenje", rekao je Fidan novinarima u Washingtonu.

Fidan boravi u Washingtonu zajedno sa predstavnicima zemalja Organizacije islamske saradnje (OIC) i Kontakt grupe Arapske lige kako bi izvršili pritisak s ciljem postizanja prekida vatre u Pojasu Gaze: "Smatramo da regionalne vlade trebaju djelovati odgovorno."

18:49

Američki ambasador pri UN-u Robert Wood rekao je da Izrael mora poštivati ​​međunarodno humanitarno pravo i provoditi svoje operacije na način koji minimalizira štetu civilima.

Wood je, govoreći u Vijeću sigurnosti UN-a, rekao: "U svakom razgovoru također smo naglašavali da Izrael mora izbjeći daljnje masovno raseljavanje civila na jugu Gaze, od kojih su mnogi prethodno pobjegli od nasilja."

Dodao je da se civili raseljeni u Gazi moraju moći vratiti čim to uslovi dopuste, dodajući da "SAD ni pod kojim okolnostima neće podržati prisilno preseljenje Palestinaca".

18:20

Izraelski ambasador pri UN-u Gilad Erdan odlučno je odbacio pozive na prekid vatre dok se obraćao Vijeću sigurnosti.

Erdan je rekao da se regionalna stabilnost na Bliskom istoku može "postići samo kada se Hamas eliminira". Pozivanjem na prekid vatre ne bi se postigao taj cilj, rekao je.

Rekao je da je Hamasovo glavno oružje teror i da nastoji "maksimizirati civilne žrtve" kako bi izvršio sve veći pritisak na Izrael da popusti. Dodao je da bi poziv na prekid vatre osigurao nastavak patnji i borbi u Gazi. Rekao je da će, ako Hamas ne bude uništen, ta grupa "opet i iznova" vršiti zločine.

Izrael će nastaviti sa svojom misijom podržavajući "svaku humanitarnu inicijativu", ali uništenje Hamasa je jedina opcija, zaključio je Erdan.

17:49

Motaz Azaiza svakog dana, bez cenzure, javlja svijetu šta se događa u Gazi...

Pogledajte kako izgleda nakon dva mjeseca rata:

#MotazAzaiza svakog dana, bez cenzure, javlja svijetu šta se događa u Gazi.... Pogledajte kako izgleda nakon dva mjeseca rata 😞😞

Posted by Radio Sarajevo on Friday, December 8, 2023
17:18

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell u petak je uporedio strašno razaranje izazvano izraelskim napadima u Pojasu Gaze sa razaranjem njemačkih gradova tokom Drugog svjetskog rata.

Borrell je u razgovoru za špansku državnu televiziju RTVE kazao da je akcija bombardovanja u palestinskoj enklavi već sada "jedna od najintenzivnijih u historiji". Oštro je osudio nivo razaranja gradova u Pojasu Gaze koji je "uporediv, ako ne i viši, sa nivoima razaranja njemačkih gradova tokom Drugog svjetskog rata."

Borrell je također rekao da se nada da će Evropa poduzeti mjere da "zaustavi nasilje nad Palestincima u okupiranim područjima", misleći na Zapadnu obalu i istočni Jerusalem, gdje je najmanje 271 osoba ubijena u napadima izraelskih vojnika i doseljenika od 7. oktobra.

16:55

Niko ne zna gdje je Izrael odveo palestinske zarobljenike:

16:29

Hamas je u petak priopćio da je Izrael granatirao srednjovjekovnu džamiju Omari u Gazi uzrokujući veliko razaranje zgrade i nazvao to "gnusnim, barbarskim zločinom".

Fotografije koje su prenijeli mediji u Gazi, a koje Reuters nije mogao odmah provjeriti, pokazuju ogromnu štetu na džamiji, s palim zidovima i krovovima i ogromnom pukotinom na dnu kamenog minareta.

Reutersovi novinari iz Gaze identificirali su minaret na slici kao minaret Omari džamije. 

16:01

Iranski ministar vanjskih poslova optužio Izrael za 'barbarstvo'

Hossein Amirabdollahian optužio je Izrael za "barbarstvo u postupanju s nevinim zarobljenicima i građanima".

Komentari iranskog ministra vanjskih poslova bili su u vezi sa slikama koje prikazuju desetke zarobljenih Palestinaca, zavezanih, koji na ulici sjede u donjem rublju.

15:36

Tariku Mustafi, palestinskom novinaru koji živi u Turskoj, u izraelskim napadima na Pojas Gaze ubijene su desetine članova uže i šire familije. Ostao je sam sa sestrom, koja je također ranjena u jednom od napada.

Mustafa je 2018. godine došao u Istanbul. Njegova porodica je bila smještena u izbjegličkom kampu Jabalia na sjeveru Pojasa Gaze. Zgrada u kojoj su živjeli potpuno je uništena.

"Zgrada od šest spratova sa više od 30 ljudi unutra je bila meta tri raketna napada. Svi u kući su ubijeni: moj otac, moja majka, amidža, brat, sestra, još jedan amidža sa suprugom, djecom i unucima", izjavio je Mustafa.

14:59

Zapovjednici Hamasa postali meta EU sankcija

Zemlje Europske unije stavile su dva zapovjednika Hamasa na popis terorista.

Mohammed Deif, generalni komandant vojnog krila Hamasa, i njegov zamjenik Marwan Issa podložni su zamrzavanju svojih sredstava i druge financijske imovine u zemljama članicama EU od petka. Operaterima iz EU također je zabranjeno davati sredstva i ekonomske resurse njima.

14:30

Izrael bombardovao najstariju i najveću džamiju u Gazi

Izraelska vojska bombardovala je najstariju i najveću džamiju u Pojasu Gaze, Veliku Omari džamiju.

Džamija je izgrađena između 5. i 7. godine nove ere.

Quds News Network objavio je slike razaranja džamije, koje je Al Jazeera provjerila.

13:25

WHO: Gaza dostigla tačku u kojoj je civilizacija pred slomom

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u petak je upozorila da je Gaza dostigla tačku u kojoj će se civilizacija "uskoro slomiti".

Portparol WHO-a Christian Lindmeier rekao je na brifingu za novinare Ujedinjenih nacija (UN) u Ženevi da su mu kolege na terenu ispričale užasne priče u kojima su ljudi "zapravo vapili i molili za vodu".

Lindmeier je napomenuo da ljudi dnevno dobijaju samo dvije litre svježe vode, ali se ona ne koristi samo za piće.

"Na tom smo nivou kada najnormalnije i najosnovnije zalihe više nisu dostupne. Dakle, mi smo na onom nivou gdje će se zaista civilizacija slomiti, društvo će se slomiti", naglasio je on.

Rekao je da su konvoje koji pripadaju WHO na putu zaustavili ljudi, očajni u potrazi za hranom i vodom.

13:00

Rakete ispaljene iz Gaze pale u more kod Tel Aviva

Rakete lansirane iz Gaze pale su u more kod obale Tel Aviva, javila je u petak Izraelska javna radiodifuzna korporacija.

Dodaje se da se prije toga nisu oglasile sirene upozorenja.

"Dvije rakete lansirane iz Gaze pale su u more, uz obalu Tel Aviva. Nije bilo izvještaja o povrijeđenima ili šteti", objavio je izraelski Kanal 12.

Brigade Al-Qassam, oružano krilo palestinskog pokreta Hamas, potvrdile su da su ispalile raketnu salvu kao odgovor na "cionističke masakre nad civilima".

12:20

Deseci ubijenih i povrijeđenih u zračnom napadu blizu bolnice u Khan Younisu

Deseci su ubijeni i povrijeđeni u izraelskom zračnom napadu na kuću u blizini bolnice Al-Amal i sjedišta Palestinskog Crvenog polumjeseca u gradu Khan Younisu na jugu Gaze, saopćila je spasilačka služba.

"Bombardiranje je dovelo do pucanja stakla i razbijanja vrata i prozora, uz paniku među 14.000 raseljenih osoba koje su se sklonile u objekte PRCS-a", naveo je Crveni polumjesec na X-u.

11:15

U izraelskom napadu u Gazi ubijen ugledni pisac i aktivist Refaat Al-Areer

Ugledni palestinski pisac, poeta i aktivist Refaat Al-Areer ubijen je u izraelskom zračnom napadu u Pojasu Gaze.

Al-Areer je bio profesor engleskog i književnosti na Islamskom univerzitetu u Gazi i jedan je od osnivača inicijative "Nismo broj".

Ubijen je u izraelskom napadu na kuću njegove sestre, a lokalni mediji javljaju da je u napadu stradalo više članova njegove porodice.

10:45

Raketiran jug Izraela

Četiri rakete ispaljene su iz Gaze prema južnom izraelskom gradu Sderotu, prema lokalnim vlastima.

Dvije rakete presreo je izraelski odbrambeni sistem Iron Dome, dok su dvije pale izvan grada.

Nema izvještaja o žrtvama.

09:45

Raste broj žrtava u izraelskom napadu na kamp Far'a

Palestinsko ministarstvo zdravstva sada kaže da je šest osoba ubijeno u smrtonosnom izraelskom napadu na izbjeglički kamp Far'a.

Očevici su novinskoj agenciji WAFA rekli da su izraelski vojnici neko vrijeme ometali kola hitne pomoći i sprječavali ih u spašavanju ranjenih ljudi.

Novinar informativne agencije rekao je da su se izraelski vojnici infiltrirali u kamp rano ujutro sa snajperistima koji su zauzeli položaje na krovovima nekoliko zgrada. Uslijedile su borbe između stanovnika i izraelskih vojnika.

09:40

Izraelska vojska tvrdi da je pogodila mete u Siriji

Izraelska vojska objavila je da je preko noći napala, kako su ih opisali, "naoružanu terorističku ćeliju" u blizini okupirane Golanske visoravni.

Rekli su da su također pogodili nekoliko meta u Siriji kao odgovor na jučerašnje napade na okupiranu Golansku visoravan.

Golanska visoravan je visoravan od 1.200 kvadratnih kilometara na sirijskoj teritoriji koju je okupirao Izrael 1967. nakon što je zauzeo to područje u Šestodnevnom ratu. Izrael ga je pripojio 1981.

08:40

Ubijeno najmanje pet Palestinaca u izbjegličkom kampu Far’a

Izraelske snage ubile su najmanje pet Palestinaca u napadu na izbjeglički kamp Far'a na okupiranoj Zapadnoj obali, navodi palestinsko ministarstvo zdravstva.

Tokom noći i rano jutros zabilježene su racije u nekoliko područja širom okupiranih palestinskih teritorija:

  • Ramallah, gdje su izraelski vojnici ispalili zvučne granate i suzavac
  • Izbjeglički kamp Al-Fawwar, južno od Hebrona
  • Sela Kafr Qaddum i Jinsafut, istočno od Qalqilye
  • Okupirani istočni Jerusalem, gdje su izraelske snage takođe uhapsile dvojicu Palestinaca, javlja palestinska novinska agencija Wafa
08:15

Novi izraelski zračni napadi na Gazu

Izraelske snage su ranije danas napale brojna područja širom Pojasa Gaze, uključujući i izbjeglički kamp Jabalia, u sjevernom dio dijelu Gaze.

Osim toga, u izraelskom zračnom napadu na kuću u izbjegličkom kampu Nuseirat, u centralnom dijelu Gaze, ubijeno je pet osoba.

07:45

Lansirane rakete na američku ambasadu u Bagdadu

Videosnimci objavljeni na internetu pokazuju kako rakete padaju na područje u blizini američke ambasade u Bagdadu.

U jednom videu objavljenom na društvenim mrežama čuju se sirene usred niza eksplozija u blizini objekta.

Čuje se i razglas koji na engleskom jeziku govori: "Sagni se i pokrij se. Makni se od prozora. Sklonite se i čekajte daljnje upute".

07:30

Izraelski borbeni avioni napadali Gazu, prijavljene žrtve

Izraelski borbeni avioni pokrenuli su niz napada širom Pojasa Gaze, javlja ekipa Al Jazeere iz Gaze, uz izvještaje o žrtvama, tačnije, u izbjegličkom kampu Nuseirat u centralnom području ratom razorene palestinske enklave.

Video Al Jazeere prikazuje civilnu zaštitu i volontere kako iznose povrijeđene Palestince iz zgrade uništene u napadu.

Zračni udari također su pokrenuti u ranim jutarnjim satima u nekoliko područja Khan Younisa na jugu, uključujući Maan, Jourat al-Aqqad i oko ulice al-Mahatta, kao i u susjednom gradu Rafahu.

Palestinska novinska agencija Wafa izvijestila je o nekoliko mrtvih i ozlijeđenih u izraelskom bombardiranju koje je ciljalo naselje Shujayea, istočno od grada Gaze.

07:10

Brigade al-Qassam: Uništili smo 135 izraelskih vojnih vozila za 72 sata

Pripadnici Brigada al-Qassam, vojnog krila palestinskog Hamasa, u četvrtak su objavili kako su potpuno ili djelimično uništili 135 vozila izraelske vojske, te ubili ili ranili desetke okupatorskih vojnika tokom borbi u raznim područjima Pojasa Gaze tokom posljednja 72 sata.

U saopćenju, u kojem se sumiraju operacije jedinice u posljednja tri dana, navodi se kako su izraelske pogibije ili ranjavanja posljedica eksplozija na otvorima tunela ili u zgradama.

06:40

Biden pričao s Netanyahuom o potrebi veće pomoći civilima u Gazi

Američki predsjednik Joe Biden jučer je u odvojenim telefonskim razgovorima s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom i jordanskim kraljem Abdullahom naglasio potrebu veće pomoći civilma u Gazi, objavila je Bijela kuća.

Biden je kao ključno apostrofirao potrebu zaštite civila i odvajanja stanovništva od Hamasa, što uključuje i koridore koji bi ljudima omogućili sigurno povlačenje iz područja koja su definirana kao mjesta ratnih sukobljavanja, saopćili su iz Bijele kuće.

Biden je izraelskom čelniku poručio da je "hitno potrebna mnogo veća pomoć".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (19)

/ Povezano

/ Najnovije