Uzbuna u Americi: ‘Ruski vojni lideri raspravljali su o korištenju nuklearnog oružja?‘

10
Radiosarajevo.ba
Uzbuna u Americi: ‘Ruski vojni lideri raspravljali su o korištenju nuklearnog oružja?‘
Foto: EPA-EFE / Raketni sistem Iskander

Ruski vojni lideri nedavno su raspravljali o korištenju taktičkog nuklearnog oružja u Ukrajini, tvrdi više američkih dužnosnika na koje se poziva New York Times.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin nije učestvovao u razgovorima koji su održani u vrijeme povišenih tenzija u Moskvi, a koje su potaknuli recentni gubici ruskih snaga na ratištu diljem Ukrajine.

Sama činjenica da glavešine u Oružanim snagama Ruske Federacije raspravljaju o korištenju nuklearnog oružja alarmirala je Bidenovu administraciju jer pokazuje da su ruski generali iznimno frustrirani neuspjesima njihovih snaga na bojištu i sugerira da Putinove donekle neodređene prijetnje o korištenju nuklearnog oružja možda nisu sasvim isprazne.

Napravite čarobnu limunadu: Dodajte ovu biljku i uživajte u okusu

Napravite čarobnu limunadu: Dodajte ovu biljku i uživajte u okusu

Jedan od najvećih američkih nosača aviona na nuklearni pogon ulazi u Jadransko more

Jedan od najvećih američkih nosača aviona na nuklearni pogon ulazi u Jadransko more

No, američki dužnosnici također su poručili da i dalje nemaju dokaza da ruske snage premještaju nuklearno oružje ili poduzimaju druge radnje koje bi mogle biti uvod u nuklearni napad.

Raketni sistem Iskander
Foto: EPA-EFE: Raketni sistem Iskander

Obavještajni podaci o razgovorima koji su održani u ruskim vojnim krugovima pred američke dužnosnike stigli su prvi put sredinom oktobra, piše NY Times.

Kako dalje navodi NY Times, američki dužnosnici nisu otkrili o kojim su tačno scenarijima za korištenje nuklearnog oružja raspravljali ruski generali.

Valja napomenuti da je šef CIA-e William J. Burns još ranije tvrdio da bi Putina gubici na bojištu mogli nagnati prema potencijalno očajničkom činu upotrebe nuklearnog oružja kako bi ostvario pobjedu u Ukrajini.

Dužnosnik Vijeća za nacionalnu sigurnost John F. Kirby nije želio komentirati detalje iznesene u Timesovom tekstu, ali je napomenuo da SAD od samog početka ruske prijetnje o korištenju nuklearnog oružja smatra vrlo uznemirujućima te ih ne shvaća olako.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije