Mračna prognoza ekonomskog stručnjaka: '2024. će biti godina najveće nesreće, sve počinje u maju'

1
Radiosarajevo.ba
Mračna prognoza ekonomskog stručnjaka: '2024. će biti godina najveće nesreće, sve počinje u maju'
Foto: EPA - EFE / Ilustracija / Krah na berzi

Prelazak iz stare u novu godinu vrijeme je najrazličitijih prognoza, pa i onih ekonomskih i negativnih. Jednu od takvih iznio je američki financijski stručnjak Harry Dent.

Iako uz postojeću inflaciju i recesiju nije teško biti pesimističan, Dent je otišao nekoliko koraka dalje najavljujući pravi globalni ekonomski krah.

"Umjetno štampanje novca i deficiti od 2009. godine su bez presedana, štampano je 27 trilijuna dolara u 15 godina. To znači da smo u opasnom stanju. Mislim da će 2024. biti godina najveće nesreće koju ćemo vidjeti u životu. Ja se molim za krah dok svi ostali nisu. Moramo se vratiti u normalu i moramo poslati poruku centralnim bankama", rekao je Dent.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Jedan od najboljih američkih investicijskih stručnjaka rekao je da svoja predviđanja temelji na precijenjenim tržištima i pretjeranome trošenju na poticaje. Premda mnogi investitori u idućoj godini očekuju blagu recesiju, Dent je čvrsto uvjeren da će balon puknuti.

Smrt burzovnog mešetara

Dent tvrdi je balon nastao krajem 2021. godine nakon vrhunca pandemije, a prvi znakovi uočeni su 2022. godine kada je Nasdaq pao za 38 posto.

"Ne slušajte svog financijskog savjetnika! Stvari se neće vratiti u normalu još nekoliko godina. A ovaj pad neće biti ispravak stvari, bit će gore nego 1929. ili 1932. I svako ko je to prošao ubio bi svog burzovnog mešetara", tvrdi Dent i prognozira da će se nekretnine vratiti na najniže razine iz 2012.

"To je pad od 50 posto za prosječnu kuću koja je već pala 34 posto u prošloj krizi. To je više nego u Velikoj depresiji, više nego ikada u historiji, to je ono što će najviše povrijediti ljude", rekao je Dent.

"Ako sam u pravu, bit će to najveći krah u našem životu. Vidjet ćete kako će krenuti i do maja će sve biti jasnije", ističe on.

Gledajući put Federalnih rezervi, Dent kaže da "nema šanse" za meko prizemljenje. On navješćuje deflaciju prvi put od 1930-ih i Dent tvrdi da američka centralna banka u rukama ima "slabu" ekonomiju.

Depresija dublja od recesije

"Jedini razlog što će morati toliko stezati je taj što su previše stimulirali zbog covid-a. A prestanete s tim stezanjem, bit ćete u depresiji za godinu dana. Depresija ide puno dublje od recesije i završava u deflaciji", tvrdi financijski stručnjak i prognozira kako će se učinak usporavanja osjećati 12 do 14 godina.

On navodi da će se za to vrijeme povećati jaz u američkom društvu jer će bogati postajati bogatijima, a siromašni siromašnijima.

"Prosječna osoba bit će bez posla šest mjeseci do dvije godine, a prosječna bogata osoba izgubit će od 50 do 80 posto akumuliranog neto bogatstva", završio je Dent svoju neveselu prognozu.

Financijski i ostali stručnjaci trebali bi je ozbiljnije pročitati i pokušati spriječiti najavljene trendove. Nebogati, "obični" ljudi iekonomski laici mogu se samo nadati da je ekonomski analitičar pogriješio, piše Slobodna Dalmacija

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije