! / Užas u New Yorku: Udarila ženu čekićem u glavu jer je nosila masku na licu

04. 05. 2021. u 21:34:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 10

U nedjelju navečer, jedna žena u New Yorku prišla je do dvije azijatkinje i udarila jednu čekićem po glavi, navodi NBC New York.

Ističu kako je razlog napada jer je žrtva nosila masku kako bi se zaštitila od pandemije koronavirusa koja još uvijek traje, piše Futurism.

Hitna medicinska pomoć je ženu prevezla NYU Langone Health, a na sreću u stabilnom je stanju sa posjekotinama na glavi.

Napad, koji je snimljen, predstavlja dva najružnija dijela američkog odgovora na COVID-19: uznemirujući porast antiazijskog nasilja i opasno odbijanje nošenja maski za lice.

A s obzirom na nedavnu odluku voditelja Fox News-a Tuckera Carlsona da potakne svoju publiku da se suoči sa svima koje vide kako nose masku - pa čak i da pozove 911 za roditelje bilo kojeg djeteta koje nosi masku - ovakav užasan napad bio je zapravo gotovo neizbježan.

Nekoliko sati prije, političari, uključujući New York Bill de Blasio i senator Chuck Schumer, govorili su na skupu protiv porasta zločina iz mržnje, navodi New York Daily News.

"Za one koji nastavljaju azijsku mržnju, sada u Ministarstvu pravosuđa imamo ljude koji su posvećeni tome da vas pronađu, razotkriju i kazneno gone", rekao je Schumer.

"Živim ovdje dvije godine i nikada se nisam suočio s ovakvim stvarima", rekla je žrtva za NBC. "Ovo se nije dogodilo u mom životu."
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA