Užas na Islandu: 500 potresa od ponoći, pukotina rascijepila grad na pola - svi strepe od vulkana!

0
Radiosarajevo.ba
Užas na Islandu: 500 potresa od ponoći, pukotina rascijepila grad na pola - svi strepe od vulkana!
Foto: Prtscr/Twitter / Pukotine u Grindaviku

Više od 500 potresa pogodilo je poluotok Reykjanes od ponoći. Iako su bili slabiji nego zemljotresi u posljednja dva dana, stručnjaci naglašavaju da je 15 kilometara duga "rijeka magme" koja teče ispod poluotoka još uvijek aktivna i prijeti sada potpuno evakuiranom gradu Grindavik.

Većina potresa dogodila se ispod njega i stotine ljudi je pobjeglo.

Pukotine su se pojavile na gradskim cestama jer su mali potresi uzrokovali pomicanje i slijeganje krajolika.

Bravo, dobri ljudi: Prikupljena sredstva za liječenje Selme (13)

Bravo, dobri ljudi: Prikupljena sredstva za liječenje Selme (13)

Dužnosnici su u ponedjeljak poslijepodne rekli da će Grindavik ostati evakuiran tijekom noći, budući da se situacija nastavlja pratiti iz minute u minutu.

Vulkanolozi kažu da najnovija ažuriranja mogu ukazivati ​​na manju nadolazeću erupciju nego što se prije mislilo. Međutim, još uvijek može dovesti Grindavik u stvarnu opasnost, zbog mogućnosti izlijevanja lave.
Vlasti naglašavaju da je situacija vrlo neizvjesna. Grindavik je samo 15 km južno od međunarodne zračne luke Keflavik, ali letovi i dalje pristižu i odlaze kao i obično.

Putnici se boje mogućeg ponavljanja poremećaja izazvanog u aprilu 2010, kada je eruptirao islandski vulkan Eyjafjallajokull. Nastali oblak pepela donio je kaos u europsku zračnu industriju na sedam dana, s više od 50.000 otkazanih letova. Do sada, međutim, nije bilo sličnog onečišćenja zraka.

Oko obližnjeg vulkana Fagradalsfjall posljednjih je sedmica zabilježeno na hiljade potresa. Koncentrirani su na poluotoku Reykjanes, koji je bio uspavan zbog vulkanske aktivnosti 800 godina prije erupcije 2021.

Island je proglasio izvanredno stanje, dok je islandski meteorološki ured rekao da postoji znatan rizik od erupcije. Thor Thordason, profesor vulkanologije na Univerzitetu Island, rekao je za BBC da je magma sada ispod 800 metara ispod površine i da se čini da je erupcija neizbježna.

"Nažalost, čini se da je najvjerojatnija strana erupcije unutar granica grada Grindavika", dodao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije