Usvojen prijedlog: Da li će Amerika dobiti novu, 51. državu?

1
Radiosarajevo.ba
Usvojen prijedlog: Da li će Amerika dobiti novu, 51. državu?
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Predstavnički dom američkog Kongresa, usvojio je danas nacrt zakona da glavni grad Washington postane 51. američka država, poslavši ga Senatu gdje će se suočiti s oštrom republikanskom opozicijom.

Glasom 216 za i 208 protiv, Dom pod kontrolom demokrata odobrio je inicijativu bez republikanske podrške, prenosi Reuters.

S obzirom da je stanovništvo Washingtona, D.C., u velikoj mjeri demokratsko, kao država bi vjerovatno izabrala dva demokratska senatora, što bi potencijalno moglo promijeniti odnos snaga u Senatu, koji sada ima 50 demokrata i 50 republikanaca.

Demokrate, koji decenijama zagovaraju državnost glavnog grada Sjedinjenih Država, nadaju se da će iskoristiti prošlogodišnji izbor predsjednika Joea Bidena, kao i kontrolu Senata i Doma, da bi prvi put od 1959. godine prihvatili novu državu, godine kada su se Aljaska i Havaji pridružili uniji.

Pristalice državnosti Washingtona tvrde da ova oblast ima 700.000 stanovnika što je više od Wyominga i Vermonta, ali da nema svog predstavnika u Kongresu.

Nova država nazvala bi se "Washington, Douglass Commonwealth" po Georgeu Washingtonu, prvom američkom predsjedniku, i Fredericku Douglassu, bivšem robovu koji je postao poznati abolicionist.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije