SAD: Danas glasanje o tome hoće li Washington postati i 51. savezna država

0
Radiosarajevo.ba
SAD: Danas glasanje o tome hoće li Washington postati i 51. savezna država
Foto: AA / Bijela kuća

District of Columbia, koji predstavlja administrativni okrug glavnog grada Washingtona, danas će biti predmet glasanja američkog Kongresa. Naime, glasat će se o tome hoće li se Washington proglasiti 51. saveznom državom SAD-a,

Gotovo sigurno će prijedlog proći Donji dom, ali teška borba s neizvjesnim ishodom očekuje ga u Senatu. Po pitanju Washingtona već se desetinama godina vode rasprave pa iako je originalno zamišljen kao posebna teritorija, danas urbano područje grada broji više stanovnika nego savezne države Wyoming ili Vermont,  piše Voa News.

Stanovnici Washingtona uredno plaćaju porez, glasaju za predsjednika, služe vojsku, ali svog predstavnika doslovno nemaju ni u jednom domu Kongresa.

British Columbia - undefined

Twitter: British Columbia

Washington nema pravo ni na vlastitu nacionalnu gardu, što se pokazalo kao veliki problem za vrijeme “juriša” na Kongres 6. januara. Tada lokalna policija nije mogla spriječiti demonstrante koji su nasilno ušli u Capitol.

Slanje nacionalne garde za Washington je tada značilo da će ona doći iz susjednih država poput Virginije ili Marylanda, ali za to je bilo potrebno dopuštenje Bijele kuće.

Toga dana je dopuštenje kasnilo. U prijedlogu koji će danas vjerojatno proći Donji dom, Washington bi trebao dobiti u Donjem domu po jednog zastupnika, u skladu s brojem stanovnika.

Također, dobili bi dva senatora, baš kao i svaka druga savezna država.

Bijela kuća - undefined

Foto: AA: Bijela kuća

Republikanci tvrde da se prijedlog zakona protivi ustavu SAD-a, koji je stvorio Distrikt Columbia kao savezni okrug, i predložili su alternativne šeme prema kojim bi stanovnici Distrikta mogli glasati za predstavnike u susjednim državama.

Administracija je rekla da planira sarađivati s Kongresom tokom zakonodavnog postupka kako bi osigurala da se “usklađuje s ustavnim odgovornostima Kongresa i svojim ustavnim ovlastima za prijem novih država u Uniju”.

Uprava je također pozvala zakonodavce da “omoguće brz i uredan prelaz” u državnost za stanovnike glavnog grada države.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije