Uskoro promocija Erdoganove knjige

1
AA
Uskoro promocija Erdoganove knjige
FOTO: AA / Recep Tayyip Erdogan

Knjiga "Pravedniji svijet je moguć", koju je napisao predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan, u ponedjeljak izlazi pred čitatelje.

U knjizi "Pravedniji svijet je moguć", Erdogan detaljno opisuje put i potragu Turske za pravdom za cijelo čovječanstvo.

Ukazujući u knjizi na najveće izazove i probleme globalne politike, posebno nepravdu, izbjegličku krizu, međunarodni terorizam i islamofobiju, Erdogan na primjeru Ujedinjenih naroda (UN) otkriva diskriminaciju i dvostruke standarde u današnjem svijetu.

Počela sjednica Vlade FBiH: Hoće li Ismet Gavrankapetanović biti imenovan za direktora KCUS-a?

Počela sjednica Vlade FBiH: Hoće li Ismet Gavrankapetanović biti imenovan za direktora KCUS-a?

Erdogan u knjizi posebno podcrtava potrebu sveobuhvatne reforme, posebno u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

Također skreće pažnju na probleme legitimiteta, funkcionalnosti, djelotvornosti, uključivosti, predstavljanja i upravljanja u UN-u.

Naglašavajući da je "pravedniji svijet moguć" s principijelnim, inkluzivnim, strateškim i primjenjivim prijedlogom modela za UN u kojem je osigurana pravda u predstavljanju i ukinuta privilegija veta, Erdogan u svojoj knjizi iznosi sljedeće ideje i stavove:

"Niko nije nevin u svijetu u kojem djeca umiru i bivaju ubijani."

"Pravda je jedno od najpotrebnijih pitanja danas u svijetu. Institucije odgovorne za uspostavljanje globalne pravde su nažalost u velikoj inerciji."

"U eri u kojoj je nestalo milosti, na nama je odgovornost da budemo predstavnik pravde i glas savjesti."

"Nastavit ćemo govoriti ‘Svijet je veći od pet‘, sve dok se ne uspostavi sistem u kojem onaj koji je na strani pravde ima moć, a ne da je snažniji uvijek u pravu."

"Današnji problemi ne mogu se riješiti institucijama izgrađenim prema potrebama prošlosti. Također je očito da te institucije proizvode nove probleme."

"Prema našem shvatanju, pravda će osigurati red, spas i sreću u svijetu. Za pravedniji svijet postoji potreba za globalnim poretkom koji pruža nadu i povjerenje."

Sav prihod od knjige koju je objavila izdavačka kuća "Turkuvaz Kitap" bit će doniran Agenciji za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama (AFAD).

Knjiga će osim na turskom biti dostupna i na drugim jezicima poput engleskog, arapskog, njemačkog, francuskog, ruskog i španskog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije