Ursula von der Leyen održala govor o stanju u Europskoj uniji: 'Za 300 dana su izbori'

0
Radiosarajevo.ba
Ursula von der Leyen održala govor o stanju u Europskoj uniji: 'Za 300 dana su izbori'
Foto: EPA-EFE / Ursula von der Leyen

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen u srijedu, 13. septembra, održala je govor o stanju Europske unije, posljednji prije europskih izbora koji su najavljeni za juni sljedeće godine.

Šefica Europske komisije ujedno će iznijeti prioritete do kraja svog mandata.

"Za nešto manje od 300 dana Europljani će izaći na izbore, a to je vrijeme kad ljudi trebaju razmišljati o stanju naše Unije. To će biti i vrijeme da se odluči kakvu budućnost glasači žele", kazala je uvodno Von der Leyen.

Hit na društvenim mrežama: Navijač Fenerbahčea Džeki postavio pitanje uz pomoć Google Translatea

Hit na društvenim mrežama: Navijač Fenerbahčea Džeki postavio pitanje uz pomoć Google Translatea

"Europa mora ponovno odgovoriti na historijski poziv, a to je ono što moramo napraviti zajedno. Idućih 300 dana moramo završiti posao koji nam je povjeren. Želim zahvaliti ovom domu što provodi jednu od najambicioznijih preoprazbi u kojoj se Europa našla. Vidjeli smo rađanje geopolitičke unije koja podupire Ukrajinu, protivi se ruskoj agresiji. Odgovorili smo na snažnu Kinu i ulagali u partnerstva", poručila je.

Nastavila je s bombastičnom najavom koja će vjerojatno imati izravan odnos s Kinom spomenuvši tržište električnih vozila i u tom smislu kritizirajući jeftina kineska vozila. 

"Mogu najaviti da Komisija pokreće antisubvencijski postupak za električna vozila koja dolaze iz Kine", najavila je von der Leyen, dodajući da se "Europa mora štititi od nepoštenih praksi". 

Promjene za države pristupnice EU

Von der Leyen je kazala da su Komisiji izvještaj o vladavini prava ključan prioritet:

"U bliskoj suradnji s državama članicama utvrđujemo napredak i prepreke te utvrđujemo prioritete za iduću godinu. Tako ostvarujemo dijalog i napredak, a to isto, uvjerena sam, možemo napraviti i s budućim članicama".

"I zato iznimno zadovoljna najavljujem da izvještaj o vladavini prava otvaramo i zemljama pristupnicama koje će se na taj način brže usklađivati. To će im omogućiti ravnopravan položaj s državama članicama i bit će im podrška u njihovim reformama te pomoći da 'Unija' slobode, prava i vrijednosti za sve bude naša budućnost", kazala je, nakon čega je uslijedio pljesak cijele dvorane.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije