Kakav gaf: Trumpov saradnik slučajno otkrio najvažnije planove svog šefa

Radiosarajevo.ba
Kakav gaf: Trumpov saradnik slučajno otkrio najvažnije planove svog šefa
EPA / Kakva greška...
Kris Kobach, jedan od kandidata za visoku poziciju u administraciji novog američkog predsjednika, nevjerovatnim gafom otkrio je javnosti plan za realizaciju onih dijelova programa Donalda Trumpa zbog kojih je javnost bila najviše zabrinuta.

Riječ je o deportaciji migranata, izgradnje zida na granici s Meksikom i zabrani ulazaka muslimana u SAD.

 

Kobach, kandidat za mjesto direktora američkog ministarstva za unutrašnju sigurnost (Department of Homeland Security, DHS) novinarima je praktično dao na uvid dijelove plana nakon sastanka s Trumpom u nedjelju i to tako što je na fotografisanje izašao držeći dokumenta u ruci.

 

Fotoreporteri su zabilježili susret, ali i fasciklu u Kobachovim rukama i dokument u kojem je ukratko opisano kao bi Trumpova predizborna obećanja mogla biti realizirana ako bi Kobach došao na mesto za koje konkuriše.

 

U dijelu dokumenta koji Kobach nije pokrio rukom, prvi odjeljak nazvan je "Zabrana ulaska potencijalnim teroristima". U njemu se navodi ponovno uspostavljanje sistema praćenja i registracije osoba koje dolaze ili potiču iz zemalja koje se smatraju visokorizičnim kada je riječ o terorizmu, a koji je bio na snazi od 2002. do 2005. godine.

 

U istom odjeljku navodi se i obavezno ispitivanje stranih državaljana (kako je navedeno u tekstu "ekstremno ispitivanje") o temama kao što su šerijatski zakon, džihad, jednakost muškaraca i žena i poznavanje ustavnih odredaba SAD. Kao treća stavka u tom odeljku navodi se "smanjenje prihvata izbjeglica iz Sirije na nula, pozivanjem na zakon o izbeglicama iz 1980. godine".

 

U drugom odjeljku predstavljen je plan za deportaciju osuđenih kriminalaca stranog porijekla o čemu je Trump govorio tokom kampanje. Također, plan predviđa izgradnju zida na granici s Meksikom, što je također jedno od Trumpovih obećanja.

 

Kobach je inače bio jedan od autora Nacionalnog sistema za registraciju lica koja ulaze ili izlaze iz zemlje (NSEERS) koji je uspostavljen nakon terorističkih napada 11. septembra 2001. godine, piše Blic. Neki muškarci, pa čak i tinejdžeri od 16 godina koji dolaze ili potiču iz zemalja visokog rizika morali su lično da se javljaju vlastima u određenom vremenskom periodu, slično osuđenicima koji su pušteni na uslovnu slobodu. Upravo takav sistem Kobach ponovo predlaže. Obamina administracija povukla je program 2011. godine uz objašnjenje da je postao suvišan uz ostale programe i mjere koji su doneseni u sklopu borbe protiv terorizma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije