Tradicija / Uprkos pandemiji, rijeka u Chicagu ponovo zelena za Dan Svetog Patrika

17. 03. 2021. u 16:10:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Rijeka u centru Chicaga ipak je tradicionalno obojena u zeleno povodom dana svetog Patrika, no ove godine je bojenje zbog pandemije pratio samo mali broj ljudi.

U pokušaju da stanovnicima Chicaga pruži dozu normalnosti uslijed pandemije, no istovremeno ih odvraćajući od masovnih okupljanja, gradonačelnica Lori Lightfoot u subotu je naredila ponovno bojenje rijeke u zeleno, ranije ne otkrivši tačno vrijeme.

Prvi brod s bojom provozao se sjevernom stranom rijeke u 7:10 ujutro. Članovi gradskog sindikata vodoinstalatera bacili su boju u rijeku s broda ukrašenog njihovim simbolom. Pridružili su im se i drugi brodovi s američkim zastavama ili logotipovima piva, neki sa svojom bojom, a neki samo da bi širili onu koja je već bačena u rijeku.

„Htjeli su izbjeći gužvu, ali nisu htjeli odustati od ove tradicije, pa je ovo vjerovatno kompromis”, rekao je 51-godišnji Thomas Bender o iznenadnoj odluci grada.

„To daje dozu normalnog života za koji sam siguran da nedostaje mnogim ljudima”, dodao je za agenciju dpa.

Tradicija bojenja rijeke u Chicagu započela je 1962. godine povodom dana svetog Patrika, sveca zaštitnika Irske, koji se obilježava 17. marta.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA