Upoznajte neobičnu djevojčicu Virsaviyu koja boluje od rijetke bolesti: Njeno srce kuca izvan prsa

0
Radiosarajevo.ba
Upoznajte neobičnu djevojčicu Virsaviyu koja boluje od rijetke bolesti: Njeno srce kuca izvan prsa
Foto: Printscreen / Youtube / Virsaviya

Prije 14 godina, mlada majka Dari Borun na svijet je donijela djevojčicu čije srce nije smješteno u prsnoj šupljini već odmah ispod kože. Ovo se stanje naziva Cantrellova pentalogija i javlja se vrlo rijetko.

Ovaj slučaj pravo je čudo. Mlada Virsaviya suočila se s brojnim izazovima zbog rijetkog stanja koje je ostavilo njeno srce nezaštićenim zbog nedostatka prsnog koša i trbušnih mišića.

Tokom trudnoće, doktori su upozorili njenu majku, Dari, da nerođena kći vjerovatno neće preživjeti i da možda čak neće preživjeti trudnoću ili porod. Uprkos mračnim prognozama, majčina nepokolebljiva ljubav prema nerođenom djetetu natjerala je da nastavi s porodom.

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Prof. dr. Jasmin Ahić: Rusija vodi "specijalni rat", Zapadni Balkan im je posebna meta

Danas ova izvanredna mlada djevojka uživa u svom životu, baveći se tipičnim aktivnostima koje pristaju njezinim godinama.

"Ona je doista čudo i sviđa mi se takva kakva je. Ona je apsolutno jedinstvena. Ona je jedna od milijun", kaže Virsaviyina majka.

Njena majka čini sve kako bi podigla svijest o Virsaviynom stanju.

Nastavlja se drama oko djevojke koja tvrdi da je Madeleine McCann: Angažovala je i detektiva

Nastavlja se drama oko djevojke koja tvrdi da je Madeleine McCann: Angažovala je i detektiva

Dari ponosno na društvenim mrežama dijeli slike svoje kćeri, koje prikazuju njezino otkriveno srce.

Majka crpi snagu iz svoje živahne djevojčice, koja obožava plesati, crtati, jahati ponije i slušati Beyonce. Iako joj je trčanje zabranjeno, ona tu aktivnost ipak voli.

Kako bi zaštitila svoje srce, Virsaviya uvijek nosi meku odjeću.

"Volim svoju kćer. Takvu je Bog stvorio, ali ne želim da se ovo stanje dogodi drugoj djeci ako se može spriječiti. Podržavam rad istraživača da nastave rasvjetljavati ovo stanje i možda pronađu način za njegovo liječenje", kaže Dari.

Virsaviyino zdravstveno stanje poznato je kao Cantrellova pentalogija i pogađa samo jedno od milion živorođene djece. Zanimljivo je da joj njeno srčano stanje ne uzrokuje nikakvu bol niti je ometa u svakodnevnim aktivnostima.

Uprkos sposobnosti da se uključi u redovite aktivnosti, Virsaviya mora biti vrlo oprezna kako bi izbjegla povrede prsa, jer bi to moglo predstavljati značajan rizik za njeno potpuno izloženo srce ispod površine kože.

Kako bi zaštitila svoj vitalni organ od povreda, marljivo nosi pokrivač za prsa radi zaštite. Uprkos svim rizicima, djevojčica živi aktivan život, donosi Bright Side.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije