Univerzitet studenticama predložio da nose dubok dekolte

Radiosarajevo.ba
Univerzitet studenticama predložio da nose dubok dekolte
Slobodni univerzitet u Bruxellesu izvinio se zbog poruka poslanih studenticama u kojima im se sugerira da nose dubok dekolte na ceremoniji dodjele diploma.

Poruke su mailom poslane studenticama medicine, a u poruci je pisalo: "Iz estetskog ugla, za mlade žene je bolje da nose haljinu ili suknju, i lijep dubok dekolte", javio je BBC, prenosi Tanjug.

"Naravno, dame, ovaj savjet nije obavezujući", pisalo je dalje u poruci. Muškarcima je savjetovano da na tom događaju u junu nose odijelo.

Bio obavezujući ili ne, prijedlog je izazvao gnjev na društvenim mrežama. Univerzitet je putem Facebooka i Twittera, u ime Medicinskog fakulteta, uputio izvinjenje svim studenticama koje su dobile tu poruku i saopćio da je savjet bio neprikladan i protiv univerzitetskih vrijednosti.

Fotografija sa sadržajem sporne poruke objavljena je na Facebook stranici predviđenoj "za ispovijesti" studenata tog Univerziteta, a stotine studenata su odgovorile, optužujući Slobodni univerzitet za seksizam.

Jedan od studenata je napisao: "Niko nema pravo da vam kaže kako bi trebalo da se osjećate u svojoj koži. Niko nema pravo da vam govori kako da se oblačite. Niko nema pravo da vam govori kako da igrate svoju ulogu žene. Niko nema pravo da oduzima tu slobodu koja je stečena (i još se stiče) takvom teškoćom."

Mail je najverovatnije poslala žena pošto u sekretarijatu Univerziteta nema muškaraca, rekao je dekan Medicinskog fakulteta za belgijski RTL. On je potvrdio da nije u pitanju podvala i da je mail zaista poslat i dodao da je također bio šokiran kada je saznao šta se desilo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije