United Airlines otpušta 600 zaposlenih koji se ne žele vakcinisati

0
Radiosarajevo.ba
United Airlines otpušta 600 zaposlenih koji se ne žele vakcinisati
Foto: Pixabay / United Airlines

Američka aviokomanija United Airlines, objavila je da pokreće postupak otpuštanja oko 600 svojih radnika koji su odbili poštivati direktivu o obaveznom vakcinisanju protiv COVID-19.

Većina radnika dostavila je dokaz o vakcinisanju do prošlog ponedjeljka, što je uprava United Airlinesa odredila kao rok za davanje takvih potvrda, prenosi The Hill.

Ostatak zaposlenika - ako nemaju vjerodostojan medicinski razlog nevakcinisanja - bit će otpušten, ali i oni, kako je navela uprava, i dalje imaju priliku zadržati posao ako u otkaznom roku dostave potrebne potvrde ili potvrdu o vakcinisanju.

Užas u Zenici: Maloljetnica silovana u parku

Užas u Zenici: Maloljetnica silovana u parku

Među vakcinisane zaposlenike Uniteda ne ulazi manje od tri posto od 67.000 zaposlenika firme koji su tražili vjersko ili medicinsko izuzeće.

Firma je saopštila da se nakon uvođenja obaveznog vakcinisanja broj otkaza njezinih zaposlenika značajno povećao, no uprava je svoj potez objasnila zaštitom sigurnosti svojih zaposlenika.

The Hill napominje da je United Airlines za sada jedina velika američka aviokompanija koja je pribjegala postupku otpuštanja radi odbijanja primanja vakcine protiv COVID-19.

Delta Airlines planira uvesti mjesečnu obavezu od 200 dolara za nevakcinisane zaposlenike, dok American Airlines i Southwest Airlines raznim mjerama motiviraju zaposlene da se vakcinišu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije