Uništeno sedam ruskih aviona, dva pilota poginula

Radiosarajevo.ba
Uništeno sedam ruskih aviona, dva pilota poginula
Najmanje sedam ruskih aviona uništili su pobunjenici granatiranjem 31. decembra u zračnoj bazi Hmeymim u Siriji, prenosi ruski dnevnik Kommersant navodeći dva izvora.

U najvećem gubitku oružja u jednom napadu za Rusiju otkako je započela zračne udare u Siriji u jesen 2015. ranjeno je više od deset pripadnika oružanih snaga u napadu radikalnih islamista, navode izvještaji.

Najmanje četiri bombardera Su-24, dva lovca Su35 i jedan transportni avion An-72, kao i skladište municije, uništeni su granatiranjem, rekao je Kommersant na svojoj internetskoj stranici, navodeći dva vojno-diplomatska izvora. Kommersant je rekao da se nije oglasilo rusko ministarstvo odbrane.

Ranije u srijedu ministarstvo je reklo kako se helikopter Mi-24 srušio pri slijetanju u Siriji 31. decembra zbog tehničkog nedostatka i da su poginula dva pilota.

Prošli mjesec je Rusija počela uspostavu trajnog prisustva u Hmeymimu i pomorskoj bazi u Tartousu, iako je predsjednik Vladimir Putin naredio znatno povlačenje svojih vojnih snaga iz Sirije proglasivši njihov posao uglavnom obavljenim.

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije